Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στον Τζο Μπάιντεν -με… σαφή πολιτικά μηνύματα

Παραπολιτικά 7 Oct 2020 - 9:48 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στη στήριξή του κατά της απόφασης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης, στο μνημείο της Ροτόντας για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».

Η Ροτόντα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, «αποτελεί σήμερα τοπόσημο μιας δυναμικής μητρόπολης, που είναι υπερεθνικός βαλκανικός πόλος. Κάτι που δεν συμβαίνει, δυστυχώς, με ένα άλλο κορυφαίο σύμβολο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών, την Αγία Σοφία. Είναι πολύ σημαντικό ότι μόλις χθες ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και υποψήφιος Πρόεδρος, Joe Biden, ένωσε τη φωνή του με το παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της σε τέμενος.

Κάλεσε την Τουρκία, με ρητό τρόπο, να επαναφέρει τον χαρακτήρα της ως μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας». Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 ο Τζό Μπάιντεν είχε καλέσει τον Ρετζέπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος είχε εκφράσει τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

Θυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος εξέφραζε τη λύπη του, τονίζοντας ότι το μουσειακό καθεστώς του μνημείου εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε όλους.

«Η Αγιά Σοφία είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα και μια πολύτιμη ιερή τοποθεσία για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Τα τελευταία 85 χρόνια, η Αγιά Σοφία υπήρξε ένα μουσείο, που επέτρεπε σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να το επισκεφτούν, να το θαυμάσουν και να προσευχηθούν σε αυτόν τον ιερό χώρο που από το 1985 αποτελεί επίσης μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Λυπάμαι για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγιά Σοφία σε τζαμί και καλώ τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την απόφασή του και να διατηρήσει αυτόν τον ιερό χώρο υπό το σημερινό καθεστώς του μουσείου διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε όλους», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν. / iefimerida

Δείτε επίσης

ΕΚΛΕΙΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ η δομή στα παλιά σφαγεία με παράνομους μετανάστες! (φωτος)

Πέντε χρόνια έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο, η λειτουργία της πρόχειρης (άτυπης) δομής στα παλιά σφαγεία …