ΕΚΛΕΙΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ η δομή στα παλιά σφαγεία με παράνομους μετανάστες! (φωτος)

Παραπολιτικά 23 Sep 2020 - 9:14 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Πέντε χρόνια έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο, η λειτουργία της πρόχειρης (άτυπης) δομής στα παλιά σφαγεία που βρίσκεται στην είσοδο του εμπορικού λιμένα Ρόδου, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Αν και η κατάσταση ξεκίνησε ως «προσωρινή», έχει γίνει… μόνιμη και φυσικά, όσοι φιλοξενούνται εκεί βρίσκονται πάνω από ένα, δύο χρόνια ή και περισσότερα.

Την ώρα που οι ροές των μεταναστών συνεχίζονται, σήμερα ο πρόχειρος αυτός καταυλισμός φιλοξενεί 170 περίπου άτομα διαφόρων υπηκοοτήτων.

«Αρχικά, νομίζαμε ότι η κατάσταση ήταν προσωρινή. Με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές, υπολογίζαμε πως θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε να κρατήσουμε έναν ή δύο χρόνια αυτή την δομή. Κλείσαμε όμως ήδη τα 5 χρόνια και παραμένει ως έχει. Οι άνθρωποι έρχονται συνεχώς, είναι πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες, Παλαιστίνιοι, Σομαλοί, Ιρανοί και άλλοι. Έχουν περάσει μέχρι σήμερα από την δομή, πάνω από 25.000 πρόφυγες και παράνομοι μετανάστες από χώρες όπως η Συρία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ιράκ κ.λπ» δήλωσε ο εθελοντής κ. Ντίνος Μαντικός.

Όλα αυτά τα χρόνια, η λειτουργία αυτής η δομής στηρίζεται στους εθελοντές που βρίσκονται εκεί και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρούχα για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, κάποιοι αποχώρησαν, λόγω υπερβολικής κόπωσης ενώ αρκετοί γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Κάθε εβδομάδα, η Καθολική Εκκλησία της Ρόδου δίνει τρόφιμα ενώ συστηματικά και κάποιες εθελοντικές ομάδες, συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί.

Η κατάσταση ωστόσο, πολλές φορές «ξεφεύγει». Σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσά τους για διάφορους λόγους ενώ οι συνθήκες διαβίωσης είναι κυριολεκτικά, άθλιες.

Οι υποδομές δεν είναι οι ενδεδειγμένες για την φιλοξενία ανθρώπων (αφού δεν είναι ΚΥΤ όπως στην Κω, στην Λέρο και σε άλλα νησιά) ενώ εγκυμονούνται πολλοί κίνδυνοι τόσο από θέματα στατικότητας στα κτήρια αυτά, όσο και από θέματα ηλεκτρικής εγκατάστασης που δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας.

Ο τέως δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανακοίνωσε αρκετές φορές διάφορες ημερομηνίες ότι θα κλείσει αυτή η δομή και είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι είναι απαραίτητο να μεταφερθούν όσοι φιλοξενούνται εκεί σε κάποιο άλλο μέρος, εκτός πόλεως Ρόδου προκειμένου να αξιοποιηθεί τα παλαιό αυτό κτήριο.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, άλλαξε η δημοτική αρχή και η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Στις αρχές του έτους, εμφανίσθηκε μια μελέτη που εκπόνησαν φοιτητές από ένα Γαλλικό Πανεπιστήμιο, στην οποία υποδηλώνεται η ακαταλληλότητα του κτηρίου. Φυσικά, και αυτό παρέμεινε σε στασιμότητα.

Θυμίζουμε, πως επανειλημμένα ο τέως δήμαρχος Ρόδου είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επρόκειτο να δεχτεί την δημιουργία ΚΥΤ στο νησί της Ρόδου. Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης είχε εκφράσει την πρόθεση να δημιουργηθεί ένας κλειστός χώρος, προκειμένου να υπάρξει αστυνόμευση και έλεγχος για όσους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες έρχονται στην Ρόδο ενώ και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, έχει πάρει θέση  επισήμως υποστηρίζοντας, πως η δομή αυτή πρέπει να κλείσει.

Επιίσης, αρκετοί (κυρίως οικογένειες) φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με την αρωγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ενώ λαμβάνουν και επιδόματα.

Σήμερα, με την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού στην άτυπη αυτή δομή στα παλιά σφαγεία, το θέμα επανήλθε στην δημοσιότητα.

«Ο χώρος πρέπει να αδειάσει και να μεταφερθούν αλλού. Ο Δήμος Ρόδου δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα. Έχουμε στείλει δύο έγγραφα προς τα συναρμόδια υπουργεία, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Εμείς ως δημοτική αρχή, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον χώρο. Δεν έχουμε αρμοδιότητα για όποιον πρόσφυγα και παράνομο μετανάστη έρχεται στην Ρόδο.

Η δομή αυτή δεν έχει κανένα έλεγχο ούτε διοικητικό, ούτε υγειονομικό, ούτε αστυνομικό. Θέλουμε να μπει μέσα η αστυνομία, να ελέγξει το κάθε άτομο που είναι εκεί ξεχωριστά και να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες κι από εκεί και πέρα, να κλείσουμε τον χώρο και να αναλάβουμε εμείς, ως Δήμος Ρόδου να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των παλαιών σφαγείων» όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης.

Το πρόβλημα ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα. Οι ροές συνεχίζονται και κάποιοι, πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην πετάνε την… μπάλα στην εξέδρα. / πηγή: δημοκρατική

Δείτε επίσης

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΙ Κ ΧΩΡΙΚΟΙ: Καμπουράκης –«Η κλήση σας προωθείται….»

ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ούτε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, ο δήμαρχος Ρόδου …