2η στην Ελλάδα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020

Οικονομία 26 Oct 2018 - 2:01 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Τις εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την απορρόφησή τους στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, επιβεβαίωσε η 4η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», που συνεδριάζει σήμερα στην Κω, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι 2η στην Ελλάδα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με ποσοστό 21%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο πανελλαδικό όρο του 17%.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής  αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ανοίγοντας της εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης:

 • Οι δράσεις που έχουν εξειδικευτεί μέχρι τώρα και που έχουν εγκριθεί, φτάνουν συνολικά τα 214,3 εκ. €, που αντιστοιχούν στο 124% των πόρων του Προγράμματος.

Επίσης στην σημερινή  συνεδρίαση πρόκειται να εξειδικευτούν επιπλέον δράσεις, συνολικού ύψους 29,4 εκ. €, μετά την έγκριση των οποίων το ποσοστό αυτό θα φτάσει στο 141%.

 • Οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς ένταξη που έχουν δημοσιοποιηθεί, έφτασαν τις 75 και ο προϋπολογισμός τους τα 196 εκ. €.
 • Στο πλαίσιο αυτών των προσκλήσεων έχουν ενταχθεί 136 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού Δημόσιας Δαπάνης 139,5 εκ. €, αγγίζοντας σε ποσοστό το 81% του Προγράμματος.
 • Αντίστοιχα οι νομικές δεσμεύσεις, οι συμβάσεις δηλαδή που έχουν υπογραφεί γι αυτά τα έργα έφτασαν τα 69,7 εκ. €, ξεπερνώντας το 40%, οι δε δαπάνες ξεπέρασαν τα 36 εκ. €, με το ποσοστό απορρόφησης να αγγίζει το 21%.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται:

 • 29 έργα κατασκευής δικτύων ύδρευσης ή μονάδων αφαλατώσεων
 • 21 έργα κατασκευής, επέκτασης και εξοπλισμού σχολικών μονάδων
 • 9 έργα κατασκευής και αναβάθμισης υποδομών υγείας και πρόνοιας
 • 6 έργα για τη βελτίωση ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων
 • 6 έργα προστασίας, ανάδειξης και προβολής φυσικού περιβάλλοντος και τουρισμού
 • 3 έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και 3 έργα κατασκευής αρχαιολογικών μουσείων
 • 4 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
 • 13 Κέντρα Κοινότητας
 • 13 Κέντρα Υποστήριξης και φροντίδας ευπαθών ομάδων
 • 8 έργα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής
 • 4 κοινωνικά φαρμακεία
 • 3 έργα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για το σχολικό έτος 2015-2016

Πέραν αυτών, το προηγούμενο διάστημα εγκρίθηκε η 2η Αναθεώρηση του Προγράμματος και απομένει τις επόμενες μέρες μετά την απάντηση της ΠΝΑΙ στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εγκριθεί και από την Κομισιόν. Με  την Αναθεώρηση αυτή το Πρόγραμμα προσαρμόζεται πλέον στα σημερινά δεδομένα μετά από 3 χρόνια υλοποίησης.

Παράλληλα, με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ,  Π. Κορκολή, εγκρίθηκε η νέα  υπερδέσμευση, που  δίνει τη δυνατότητα ένταξης το επόμενο διάστημα, ώριμων έργων που είναι έτοιμα προς υποβολή στο Πρόγραμμα.

Κλείνοντας την αρχική τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης και αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης για την προσπάθειά τους που έφερε το Νότιο Αιγαίο στην δεύτερη θέση πανελλαδικά, σημείωσε:

«Στην Περιφέρειά μας όπου εκτός από τις δυσκολίες της πολυετούς οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουμε επιπρόσθετα και τις δυσκολίες που δημιουργεί η νησιωτική ιδιαιτερότητά της, έχουμε θέσει εξαρχής ως πρωταρχικό στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε αυτοί να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία των νησιών μας.

Θα ήθελα λοιπόν κλείνοντας να κάνω σαφές και να σας διαβεβαιώσω ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται στα νησιά μας, αξιοποιούνται με σκληρή δουλειά και διαρκή προσπάθεια μέσα από έναν σχεδιασμό που ακολουθεί την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, βάζει τις βάσεις για μια ανάπτυξη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, αξιοποιεί τις γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, βασίζεται στα στρατηγικά πλεονεκτήματα των νησιών και παράγει χειροπιαστό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των νησιωτών μας».

Δείτε επίσης

Αυτά είναι τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες Ρόδου και Μυκόνου

Με τις μαρίνες Ρόδου και Μυκόνου, θα συνεχιστεί εντός του 2020 το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης …