Breaking News

ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ: Τριήμερη συζήτηση με τις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου & Νοτίου Αιγαίου

Οικονομία 18 Jan 2019 - 12:44 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και η Πολιτική Συνοχής στις Περιφέρειες Κρήτης Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων συζητήθηκαν σε τριήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ συμμετείχαν σε συναντήσεις χαρτογράφησης των υφιστάμενων δράσεων που αναπτύσσονται σε επίπεδο Περιφερειών, Δήμων και παραγωγικών φορέων -τάξεων. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέθεσε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020 – Regional policy for Greece post 2020».

Η μελέτη θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων και τη βάση για τη διαμόρφωση των διαρθρωτικών, αναπτυξιακών και περιφερειακών πολιτικών της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, είναι απαραίτητο για την πολιτική συνοχής να έχει τους απαραίτητους πόρους ούτως ώστε να μπορεί να γίνουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην Ελληνική Περιφέρεια από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Χρειάζεται, ανέφερε ο περιφερειάρχης, η Ευρώπη να δει καλύτερα την πολιτική συνοχής και τα αρμόδια Υπουργεία ότι πρέπει να δώσουν τις χρηματοδοτήσεις:

«Γιατί η πολιτική συνοχής είναι αυτή η πολιτική που μαζί με την αγροτική πολιτική φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στην κάθε περιφέρεια σε πόλεις και χωριά. Μέσα από τη μελέτη αυτή θεωρούμε ότι μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα και εμείς από την πλευρά μας να διεκδικήσουμε όλα αυτά τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν την επόμενη προγραμματική περίοδο μέσα από την συνεργασία, τη συνέργεια, με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά πάνω από όλα με τη μελέτη που θα δώσει ο ΟΟΣΑ».

Για τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, το θέμα της Κοινωνικής Συνοχής αποτελεί ένα σπουδαίο ζήτημα με το οποίο ασχολείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο. «Είναι η πολιτική εκείνη που εξασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς διακρίσεις και περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι εκείνη που θα δώσει τα στοιχεία πάνω στα οποία θα βασιστεί αυτή η νέα προγραμματική περίοδος 2021-2027. Θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό το “εργαστήριο” που γίνεται και σε ό,τι μας αφορά θα συμβάλλουμε με την εμπειρία που έχουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Κρήτης και οι δήμοι των συμμετεχουσών Περιφερειών εις τρόπον ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.

«Επτά είναι οι θεματικές ενότητες που συζητούνται στο πλαίσιο της εκπόνησης της μελέτης που έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ οι οποίες ανατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περιφερειακή ανάπτυξη μετά το 2020, σύμφωνα με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ Μαρία Κωστοπούλου η οποία σε δηλώσεις της επεσήμανε: «Ουσιαστικά προγραμματίζουμε, σχεδιάζουμε το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 και θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας να ξεκινήσουμε και την επόμενη προγραμματική περίοδο της πολιτικής συνοχής.

Για το νέο ΕΣΠΑ είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν γνωρίζουμε ούτε τον προϋπολογισμό ούτε τις πολιτικές κατευθύνσεις, είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε μέσα σε ένα χρόνο περίπου στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην τριήμερη συνάντηση συμμετέχουν αντιπεριφερειάρχες από τις τέσσερις περιφέρειες, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ραπτάκης, στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών, εμπλεκόμενων φορέων, παραγωγικών τάξεων και υπηρεσιών. Ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου παρουσίασε τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη διοίκηση και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Περιφέρεια Κρήτης, την καλή πρακτική της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως επίσης και τον τρόπο που η Περιφέρεια Κρήτης συμμετοχικά λαμβάνει τις αποφάσεις και τις υλοποιεί και πώς ασκεί Διακυβέρνηση συμμετοχικά δημοκρατικά και αποτελεσματικά.

Οι συζητήσεις που γίνονται με τους επτά θεματικούς στόχους θα κατευθύνουν το στρατηγικό και πολιτικό πλαίσιο για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας και της ένταξης σε κάθε περιφέρεια και συγκεκριμένα αφορούν τα εξής πεδία: Ενίσχυση της πολυ-επίπεδης διακυβέρνησης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προώθηση της ελκυστικότητας και του τουρισμού, έρευνα, καινοτομία και έξυπνη εξειδίκευση, υποστήριξη της χωρικής συνοχής, της αστικής και της αγροτικής ανάπτυξης, προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης, προώθηση βιώσιμων μεταφορών και βελτίωση υποδομών δικτύου, επενδύσεις στη γεωργία, τη ναυτιλία και την αλιεία καθώς και για διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων. (euroactiv)

 

Δείτε επίσης

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχία για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας (video)

«Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας θα χάσουν την εργασίας τους στο επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η …