Breaking News

Η πρόταση του Δικτύου Υδατοδρομίων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τι λέει ο CEO της 5-Senses Consulting & Development Project Manager Ιω.Μπρας

Οικονομία 31 Jul 2018 - 9:06 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Για τις καθυστερήσεις σχετικά με το Δίκτυο Υδατοδρομίων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μιλάει ο CEO της 5-Senses Consulting & Development Project Manager Ιω.Μπρας. Σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ξεκαθαρίζει πώς έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα ενώ μιλάει για και την γραφειοκρατία που καθυστερεί το όλο project.

«Η υπόθεση των Υδατοδρομίων είναι κάτι που πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) με τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο είχε αναγνωρίσει ως το ‘’μεγαλύτερο μικρό project’’σε επίπεδο συνεισφοράς άρσης αποκλεισμού των νησιών και ειδικά αυτών που δεν διαθέτουν αεροδρόμιο. Σήμερα, 688 μέρες από την λήξη της διαβούλευσης (09/09/2016) περιμένουμε ακόμα να πάει το νομοσχέδιο για ψήφιση. Η ΠΝΑΙ έχει καταθέσει 35 παρατηρήσεις πριν την λήξη της διαβούλευσης και άλλες 10 πριν από κάποιο διάστημα που της ζητήθηκε ξανά. Σε ό,τι μπορούμε να γνωρίζουμε το τελευταίο σχέδιο νόμου έχει υιοθετήσει τις πιο πολλές από αυτές τις παρατηρήσεις αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά σημεία που αν δεν αλλάξουν θα θέσουν σε κίνδυνο την επιχειρησιακή λειτουργία και άρα το όλο εγχείρημα πριν καν αρχίσει. Τέτοια είναι η δημιουργία Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας κατάθεσης των αιτήσεων με ορίζοντα λειτουργίας της μέχρι και ένα χρόνο μετά από την ψήφιση χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αιτήσεων μέχρι τότε, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πτήσεις τσάρτερ των υδροπλάνων στα υδάτινα πεδία που αν δεν αλλάξουν θα δημιουργήσουν αθέμητο ανταγωνισμό σε σχέση με την λειτουργία των ελικοπτέρων αλλά και με το γεγονός ότι προβλέπεται η άρση αδειοδότησης αν ένα υδατοδρόμιο δεν έχει πτητικό έργο για 2 χρόνια που όμως αν δεν δημιουργηθεί ένα σοβαρό δίκτυο πια εταιρεία θα φέρει και να επενδύσει σε υδροπλάνα. Τα παραπάνω σημεία είναι μονάχα μερικά από αυτά που η ΠΝΑΙ έγκαιρα και αναλυτικά έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ναυτιλίας όπως της ζητήθηκε στις 30/05/2018.

Θέλουμε… χρειαζόμαστε τον νέο νόμο, χθες. Ακόμα και με τον νέο νόμο πολύ δύσκολα θα προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την σεζόν του 2019, καθώς για να προλάβει να υπάρξει επαρκές δίκτυο που θα αδειοδοτηθεί, θα πρέπει να γίνουν οι διαγωνισμοί για την λειτουργία του και να βρεθούν επενδυτές εταιρείες υδροπλάνων που θα κάνουν πτητικό έργο καθώς χρειάζονται: τουλάχιστον 9 μήνες για την άδεια ίδρυσης μαζί με την ΜΠΕ που εάν βάλεις και τον διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού άλλους 3-4, αλλά και τον διαγωνισμό για την λειτουργεία από ιδιώτες τουλάχιστον άλλους 3-4 αλλά και την πιστοποίηση από ΥΠΑ των εργαζομένων άλλους 3 τουλάχιστον έχουμε σύνολο στην καλύτερη των περιπτώσεων 18 μήνες από σήμερα. Άρα η σεζόν του 2019 έχει ουσιαστικά χαθεί και τώρα θα παλέψουμε για την σεζόν του 2020. Σε κάθε περίπτωση πέραν των παραπάνω μαθηματικών, πρέπει να δούμε την ουσία των άρθρων έτσι ώστε να γίνει ένας λειτουργικός νόμος που θα αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των νησιών και δεν θα γίνει ξανά τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Σήμερα δυναμικά η ΠΝΑΙ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για τους τεχνικούς φακέλους των 26 Υδατοδρομίων, φέρνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που η αλήθεια να λέγεται είχε πολλά μα πολλά εμπόδια να υπερβεί…

Αν ο νόμος ψηφιστεί άμεσα τότε το 2020 μπορούμε να είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε πτήσεις στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Αν όμως έχουμε και νέες καθυστερήσεις τότε την ευθύνη για ότι συμβεί φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση.
Θέλω να είμαι αισιόδοξος συμμεριζόμενος το όραμα του Περιφερειάρχη για μια νέα ποιοτική παροχή υπηρεσιών που θα διασυνδέει ακριτικά νησιά αλλά και θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες εκδρομών για VIPπελάτες αλλά και στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων». (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: dimokratiki.gr)

Δείτε επίσης

Αδωνις Γεωργιάδης: Θα προχωρήσει η επένδυση στην Αφάντου

Την βεβαιότητά του ότι ξεπερνιούνται τα προβλήματα της επένδυσης στην έκταση Αφάντου στη Ρόδο εξέφρασε …