Εurogroup: «Ναι» σε έναν κοινό προϋπολογισμό Ευρωζώνης, διαφωνίες στη χρηματοδότηση

Οικονομία 14 Jun 2019 - 3:24 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Πρόοδο στην κατάρτιση ενός ενιαίου προϋπολογισμού των 19 χωρών-μελών σημείωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, απέχουν όμως από μια συμφωνία για το μέγεθος ή τη χρηματοδότησή του, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup έκαναν «μικρά βήματα» στο συμβούλιο που άρχισε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, καταλήγοντας σε συμφωνία για τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να καταφέρνουν να υιοθετούν κοινή γραμμή για τα βασικά χαρακτηριστικά του ή για τον τρόπο χρηματοδότησής του.

Η απόφαση για το μέγεθος του προϋπολογισμού αναμένεται να ληφθεί από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα εντός του έτους, όπως διευκρίνισε ο κ. Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, οι υπουργοί κατέληξαν σε «ευρεία συμφωνία» για τη μεταρρύθμιση του ταμείου διάσωσης τηςΕυρωζώνης -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας- αποκτώντας διευρυμένες εξουσίες για τη διαχείριση μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων. Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ESM πρέπει να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες με την υιοθέτηση των νομικών κειμένων.

Οι υπουργοί στο Eurogroup δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για ενιαίο σχέδιο εγγύησης καταθέσεων -που θεωρείται μείζονος σημασίας για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ώστε να είναι πιο ανθεκτική απέναντι σε μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Το ενιαίο σχέδιο εγγύησης καταθέσεων παραμένει ένα ζήτημα που διχάζει τις χώρες-μέλη στη Ζώνη του Ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα. / naftemporiki

Δείτε επίσης

ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ανησυχία για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας (video)

«Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας θα χάσουν την εργασίας τους στο επόμενο διάστημα εάν συνεχιστεί η …