76 χρόνια από τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρόδου και της Κω

Arts and Culture, Life/Arts 20 Jul 2020 - 4:07 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στις 23 Ιουλίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από τον εκτοπισμό και τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας της Ρόδου και της Κω, το 1944. 

Δυστυχώς τα Δωδεκάνησα έχουν συνδεθεί με τα τραγικά γεγονότα της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αφανισμού των Εβραίων της Ευρώπης με τις απώλειες να ανέρχονται στο 94%. 

Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε, ότι στη μεταπολεμική διαδρομή της αγωνιώδους προσπάθειας για την ανασυγκρότηση, η Ρόδος ήταν από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που αναγνώρισαν τη θυσία των Εβραίων συμπολιτών τους. 

Αμέσως μετά την Απελευθέρωση, το 1946 ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος Ρόδου Γαβριήλ Χαρίτος μετονόμασε την παλαιά πλατεία Πρίγκηπος σε «Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων». Κάθε χρόνο η Κοινότητα μας διοργανώνει εκδηλώσεις προκείμενου να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της.

Η Διαχειριστική Επιτροπή της Κοινότητάς μας αποφάσισε την φετινή χρονιά, λόγω των δύσκολων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, αντί άλλων εκδηλώσεων, να συνδράμει οικονομικά αδύναμες ομάδες συμπολιτών μας με τη δωρεά τροφίμων σε κοινωνικές δομές πρόνοιας του τόπου μας. 

ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΥ

Δείτε επίσης

RAIN: Η εφιαλτική βροχή συνεχίζεται… στο Netflix (video)

Οι Δανοί μας έχουν συνηθίσει σε υψηλά στάνταρ όσον αφορά τις τηλεοπτικές τους σειρές. Τί …