Breaking News

Στη Νέα Υόρκη ο «Θεοφάνης ο Έλληνας» – Νέο έργο από τον Σάββα Καρατζιά (VIDEO)

Arts and Culture, Life/Arts, video 1 Nov 2019 - 11:08 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Μετά από την πολύ επιτυχημένη πορεία του έργου του γνωστού βραβευμένου Ρόδιου συνθέτη κ. Σάββα Καρατζιά με τίτλο «Θεοφάνης ο Έλληνας», με παρουσιάσεις σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου, σειρά έχει η Νέα Υόρκη και ένα νέο έργο για ορχήστρα και χορωδία με αντικείμενο τον Αντρέι Ρουμπλιόφ.

Ο κ. Καρατζιάς μίλησε στην «δημοκρατική» για τα επόμενα σχέδιά του.

«Είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε το έργο αυτό σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους, που είναι Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας –υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αεξανδρείας και με τις ευλογίες της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’.

Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, να παρουσιάσω το ορατόριο μέσα σε αυτό τον εμβληματικό χώρο. Στο αμφιθέατρο την Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το έργο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό και θέλω να ευχαριστήσω όσους με στήριξαν στην προσπάθεια» όπως είπε.

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης, αφού χαιρέτισε τους Νέους της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Αθηνών προσφέροντάς τους μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα συνθέτη Σάββα Καρατζιά για την προσφορά του στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Πολιτισμό για τα μουσικά του Έργα, του απένειμε δε και τον Ανώτερον Ταξιάρχην του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΈΩΣ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» ξεκίνησε από την Ρόδο και ακολούθησε μια μεγάλη πορεία: στο Φανάρι (με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθλομαίου), στο Παρίσι σε ένα πρότυπο σχολείο, στην Μόσχα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ, πρόσφατα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

«Όλα αυτά, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ανταπόκριση και στήριξη στην προσπάθειά μου. Ο ‘Θεοφάνης’ έχει δυναμική. Έχει πρόσφορο έδαφος να ανθίσει αφού το έργο ήταν δυνατό από μόνο του –και μουσικά και ως ιδέα. όπου το παρουσίασα, ο κόσμος το αγκάλιασε. Αυτός ήταν και ο σκοπός μου, να μάθει ο κόσμος την σπουδαιότητα αυτού του μεγάλου Έλληνα» δηλώνει ο Σάββας Καρατζιάς.

Επόμενος σταθμός θα είναι η Νέα Υόρκη, όπου ο ‘Θεοφάνης’ θα παρουσιαστεί εκεί, υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Αρχιεπισκοπής.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

«Αυτή την στιγμή είμαι στο στούντιο επειδή γράφω ένα καινούργιο έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Μόσχα τον Οκτώβριο του 2020. Η πρεμιέρα θα γίνει εκεί, καθώς μου το ζήτησε η Συνοδική Χορωδία, αποκλειστικά γι αυτήν και θα κάνει πρεμιέρα στην ρωσική πρωτεύουσα. Το θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό αυτό. Συγχρόνως έχω μια συνεργασία με ένα χορο-θεατρικό σχήμα για μια παράσταση στα τέλη Μαρτίου.

Η ιδέα που ξεκίνησε από τον ‘Θεοφάνη’ με έφερε στον μαθητή του, Αντρέι Ρουμπλιόφ που είναι και άγιος στην Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικός για τους Ρώσους και θέλοντας να ολοκληρώσω τον κύκλο, θα αναπτύξω την σχέση δάσκαλου – μαθητή. Και ο Ρώσος μαέστρος, μου πρότεινε να γράψω ένα έργο για ορχήστρα και χορωδία για τον Ρουμπλιόφ, όπου θα σφραγίσει και την σχέση Ελλάδας – Ρωσίας». / DIMOKRATIKI

BINTEO

Δείτε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει» (video)

Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για …