ΡΟΔΟΣ: Αναβάλλεται το 18ο Διεθνές Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», λόγω κορωνοϊού

Arts and Culture, Life/Arts 7 Oct 2020 - 9:52 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Αναβάλλεται η πραγματοποίηση του 18ου Διεθνούς Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών», λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα και επισήμως, από την αρμόδια επιτροπή μέσω ενημερωτικών δελτίων αλλά και σχετικών αναρτήσεων, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Σύμφωνα με απάντηση της επιτροπής στην εφημερίδα «δημοκρατική» οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα:
«Πράγματι, το Φόρουμ αναβλήθηκε και νέες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν αργότερα. Θερμούς χαιρετισμούς» -αναφέρει χαρακτηριστικά η απάντηση της επιτροπής.

Θυμίζουμε πως μέχρι πριν από λίγες ημέρες, είχε ανακοινωθεί ότι παρά τα προβλήματα με τον κορωνοϊό, ήταν όλα έτοιμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί και φέτος στη Ρόδο, το διεθνές Φόρουμ την 1η και 2 Οκτωβρίου 2020.

Πριν από λίγες εβδομάδες, με νεώτερη ανακοίνωση, γνωστοποιήθηκε πως το Φόρουμ θα γινόταν με τηλεδιασκέψεις (λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό) καθώς δεν ήταν δυνατό να ταξιδέψουν όλοι όσοι είχαν δηλώσει ότι συμμετέχουν.
Χτες, ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι οι εργασίες του Φόρουμ αναβάλλονται, μέχρι νεωτέρας.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική» επικεφαλής, του Φόρουμ είναι ο γνωστός φίλος (και επίτιμος δημότης) Ρόδου, κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν και κάθε χρόνο, είναι καλεσμένοι εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Θυμίζουμε, ότι πέρσι οι εργασίες του Φόρουμ έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς και συμμετείχαν, πάνω από 300 άτομα.

Εδώ να σημειωθεί πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φόρουμ γινόταν στο ξενοδοχείο Paradise, αργότερα μεταφέρθηκε στο Sheraton και αργότερα, επιλέχθηκε το Ρόδος Πάλας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Το Διεθνές Φόρουμ της Ρόδου διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί μας, από το 2003, συγκεντρώνοντας 300 με 600 άτομα από περισσότερες από 70 χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος, κλείνει 18 συναπτά έτη παρουσίας στην Ρόδο, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς τόσο από ιστορικής όσο και από σημειολογικής άποψης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το σήμα κατατεθέν του Φόρουμ, ήταν το πρωτοποριακό πνεύμα, η συναντίληψη και η ηθική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων στο έργο τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η διεθνής κοινότητα.

Το Φόρουμ αντανακλά τα βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας και προτείνουν πιθανές λύσεις απευθείας στους πολιτικούς ιθύνοντες.

Το Φόρουμ υποστηρίζει και ενισχύει τις ευρύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να συμβάλει στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Βασικοί επισκέπτες και ομιλητές κάθε χρόνο, είναι πρώην πρόεδροι και ανώτεροι αξιωματούχοι, από διάφορες χώρες του κόσμου, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία και μέσα ενημέρωσης.

Το “Φόρουμ της Ρόδου” έχει επιδιώξει σταθερά να προωθήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου που θεωρείται απολύτως αναγκαία. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει πάντοτε να αντικατοπτρίζει καίρια ζητήματα στο διεθνές πρόγραμμα δράσης.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και προτείνουν ιδέες για πιθανές λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας τόσο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσο και για την κοινωνία εν γένει. Αυτό είναι το τμήμα των ευρύτερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ
Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2020, είναι: «Ο κόσμος και πάλι στο σταυροδρόμι: Επινοώντας ξανά την διεθνή συνεργασία».

Ο πολυμερής διάλογος και η συνεργασία είναι πλέον απαραίτητοι τώρα όσο ποτέ άλλοτε, στην 75ετή ιστορία των Ηνωμένων Εθνών. Μετά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, το Φόρουμ της Ρόδου, θα διερευνήσει το μέλλον και θα συζητήσει πώς να ανακαλύψει εκ νέου αποτελεσματικά το πολυμερές σύστημα.

Καθώς η παγκόσμια συνεργασία βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναζήτηση ενός εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον Covid-19, οι πολιτικές ηγεσίες έρχονται αντιμέτωπες εν μέσω μιας ηγεμονικής «μάχης των γιγάντων». Από την άλλη, υπάρχει η λαϊκίστικη αντίδραση ενώ οι αξίες και οι θεσμικοί μηχανισμοί που στηρίζουν τη διεθνή συνεργασία, χρειάζονται αναβίωση.

Εστιάζοντας στο κύριο θέμα της ανάγκης της διεθνούς συνεργασίας, το Φόρουμ αναμένεται να καλύψει μια σειρά θεματικών ενοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά: της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της ανάγκης για κοινές αξίες, την ψηφιακή δύναμη και τους νέους διεθνείς παράγοντες, την οικονομική απάντηση στο Covid-19 εν μέσω της παγκοσμιοποίησης και της νέας παγκόσμιας ύφεσης, την αξία της κοινωνίας των πολιτών και άλλων παγκόσμιων παραγόντων στο μετριασμό τόσο της πόλωσης ΗΠΑ – Κίνας όσο και της παρακμής της παγκόσμιας θεσμικής συνεργασίας.

Ο σκοπός του Φόρουμ της Ρόδου είναι να προωθήσει κοινές κοσμοθεωρήσεις και θέσεις, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και συνεπώς να συνεισφέρει στην πράξη, με προτάσεις για μια ζωτική παγκόσμια συνομιλία.

Οι νέες ημερομηνίες ωστόσο, θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. / πηγή: dimokratiki

Δείτε επίσης

ΘΕΑΤΡΟ: Κι εσείς για τον γιατρό; – Παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Ρόδον

Το Δωδεκανησιακό Σωματείο Τέχνης & Πολιτισμού ‘Άλιος’ παρουσιάζει την κωμωδία «Κι εσείς για το γιατρό;’» …