Ο Σάββας Καρατζιάς μιλάει για το Ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» (video)

Arts and Culture, Life/Arts, video 23 Aug 2019 - 11:11 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ο Σάββας Καρατζιάς είναι συνθέτης και διευθυντής του Ωδείου Α. Κορέλλι. Γεννήθηκε στη Ρόδο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με καθηγήτρια την Μαλαματή Παρασκευή στο Ωδείο A. Κορέλλι το 1995 και απ’ τον Ιούνιο του 2014 είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας με «Άριστα».

Απ’ το 1991 έως το 1996 παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας στο Ωδείο A. Κορέλλι στην τάξη του Πετρίδη Νικόλαου, συμμετέχοντας σε διάφορα μουσικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. To 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή Ανώτερων Θεωρητικών στο τμήμα ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης στο Ωδείο A. Κορέλλι, αποκτώντας τα πτυχία του με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί».

Παράλληλα, συνεχίζει τις σπουδές του στα γνωστικά αντικείμενα: Ενορχήστρωση και Σύνθεση με καθηγητή έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, τον κ. Νίκο Χαριζάνο.

Εμφανίστηκε στη δισκογραφία σαν συνθέτης το 2015, στο δίσκο «Echomonologues». Έχει συμμετάσχει ως σολίστ κιθάρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2011 και σε διάφορα μουσικά κονσέρτα και συναυλίες από το 1996 έως και σήμερα.

Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με την Χρυσή Ολυμπιονίκη χορωδία Ροζάρτε, τη Συμφωνική Ορχήστρα Αγ. Πετρούπολης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα La Marquise, το Μουσικό Σύνολο Όπερας Νέων, το μουσικό σύνολο Ars Nova Ensemble, τον καλλιτεχνικό διευθυντή των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιο Σημεωνίδη, τη Ρόζη Μαστροσάββα, τον Anton Kholodenko, την Olga Kim, τον Παναγιώτη Γώγο, τον Αναστάσιο Στέλλα, την Δανάη Κιουπούρογλου, τον Δημήτρη Καμαριανίδη κ.α.

Επίσης, έχει πάρει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για κλασική κιθάρα «World GuitarCompetition» το 2012 στο Novi Sad της Σερβίας, με το έργο Four errant icons, περνώντας στην τελική φάση του διαγωνισμού. Το 2016 συνέθεσε το μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο «Ο κύκλος του 10», το οποίο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς και χoρογράφους.

Το 2017 συνέθεσε το Ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» θεμελιωτής της Ρωσικής αγιογραφίας, ένα έργο υπό την αιγίδα της βουλής των Ελλήνων, όπου παρουσιάστηκε στην Ρόδο, στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού.

Τέλος, είναι διευθυντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Α. Κορέλλι Ρόδου από το 2008 έως και σήμερα. Πρόσφατα, ακολουθώντας μια διαδρομή πολιτισμικής γεωγραφίας και μουσικής διπλωματίας, ο συνθέτης Σάββας Καρατζιάς παρουσίασε το ορατόριο «Θεοφάνης ο Ελληνας» στην Πινακοθήκη Τρετυακόφ της Μόσχας, σε μια συναυλία με εξαιρετικούς συντελεστές και θερμή υποδοχή.

Σήμερα, μιλάει για τα επόμενα σχέδια και τους επόμενους σταθμούς που θα παρουσιαστεί. / theviewer / rodos tv

ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε επίσης

Ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Ρόδο (video)

Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «ΚΟΥΙΝΤΑ» και ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ., με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και …