Breaking News

«ΟΡΑΤΗ. Η ΑΟΡΑΤΗ ΚΡΥΠΤΗ» – Ατομική έκθεση της Ειρήνης Βαζούκου στην Κέρκυρα

Arts and Culture, Life/Arts 21 Feb 2019 - 12:19 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

«ΟΡΑΤΗ. Η ΑΟΡΑΤΗ ΚΡΥΠΤΗ» ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΖΟΥΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμέλεια:  Sasha Chaitow Διδάκτωρ Ιστορίας Πολιτισμού του Πανεπιστημίου του Essex της Αγγλίας.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στην Attic Gallery Ριζοσπαστών 1 στην Κέρκυρα θα παρουσιαστεί η νέα δουλειά της Ροδίτισσας ζωγράφου Ειρήνης Βαζούκου με τίτλο Ορατή. Η αόρατη κρύπτη.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 20 Μαρτίου.

Η DrSasha Chaitow γράφει για την δουλειά της Βαζούκου: «Με τον κύκλο «Ρίζες» που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Ειρήνη Βαζούκου εξερευνά εικαστικά κάθε πτυχή της έννοιας … τις ρίζες της ιστορίας και της μυθολογίας όπου εντοπίζονται στοιχεία ταυτότητας… τις ρίζες που κόβονται βάναυσα και την οδύνη που συνοδεύει την φυγή και τη προσφυγιά… κι ένα πέρασμα στην έννοια του εγκλωβισμού που άλλοτε είναι παγίδα, άλλοτε κυοφορεί κάτι νέο.

Σε κάθε περίπτωση ο θεατής εμπλέκεται και μετέχει στην εικόνα… κάθε πίνακας μοιάζει να είναι ένα ερωτηματικό που ξεκινά έναν διάλογο. Αυτή η αίσθηση εντείνεται από τις αιθέριες συμβολικές μορφές και την απαλή παλέτα της, όπου πολλές φορές είναι σαν να τις βλέπουμε μέσα από ένα νερένιο φίλτρο, σαν μια ελαφρώς παλαιωμένη τοιχογραφία.

Μοιάζουν να περιμένουν τη δική μας συμμετοχή για να ζωντανέψουν και για να μας εκπλήξουν. Δεν είναι όλες εύκολες παραστάσεις – όμως είναι βαθειά ανθρώπινες, και κάνουν αυτό που οφείλει να κάνει η τέχνη: μας προβληματίζουν, μας προκαλούν, και μας βάζουν σε σκέψεις. Στο σύνολο είναι ένα πολύ δυνατό «σώμα» δουλειάς που εγείρει καίρια και σημαντικά ερωτηματικά για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η Ειρήνη Βαζούκου μας μίλησε για την συγκεκριμένη παρουσίαση και για την νέα της δουλειά:

-Πριν λίγους μήνες δέχθηκα με χαρά την πρόταση της κ Chaitow να παρουσιάσω την δουλειά μου στην νέο εξαιρετικό πολυχώρο Τέχνης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Κέρκυρα τηνAttic Gallery Ριζοσπαστών 1. Αν και δεν ήταν στο πρόγραμμά μου  μία τόσο σύντομη παρουσίαση ατομικής έκθεσης, δέχθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη και με εθουσιασμό την πρότασή της, καθώς με την κ Chaitow υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός (απαραίτητη αξία για εμένα) όχι μόνο σε θέμα προσωπικότητας αλλά και δουλειάς.

Η γνωριμία μας κρατάει σχεδόν 6 χρόνια,  από το 2013 όπου συμμετείχα στην έκθεση που είχε οργανώσει στο πολύ γνωστό Καφέ Πλούς της Κέρκυρας ταυτόχρονα με την παρουσίαση του βιβλίου  της ΄΄Ο γυιός του Προμηθέα- Ζοζεφέν Πελαντάν.

Όσον αφορά την Κέρκυρα, είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζω δουλειά μου εκεί. Η πρώτη μου ατομική (συνολικά στην πορεία μου είναι η14η) είχε παρουσιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας Περιστύλιο Παλαιά Ανάκτορα, το 2014 με τίτλο Πορεία ζωής σε επιμέλεια τότε της Μαρία Μελέντη Ιστορικού Τέχνης, διευθύντριας της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η νέα μου δουλειά έχει ανθρωποκεντικό χαραχτήρα, αλλά είναι ένα πάντρεμα των δύο θεματικών που δούλευα ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με κοινωνικά αλλά και φιλοσοφικά θέματα. Με απασχολεί και με προβληματίζει πάρα πολύ η έμφυλη βία, ο ρατσισμός, η άνοδο του φασισμού, οι συνέπειες της παγκόσμιας  οικονομικής κρίσης περισσότερο σε θέματα αξιών κα. Δεν μπορώ να μένω αμέτοχη σε όλα αυτά΄και ανεπιρέαστη.

Πιστεύω ότι με την δική μου εικαστική έκφραση, βάζω ένα μικρό λιθαράκι στο να φωτίσω γεγονότα και καταστάσεις που περνούν πολλές φορές αθέατες στον καθημερινό άνθρωπο και γενκά στην κοινωνία. Η τέχνη μου είναι στρατευμένη γνωρίζοντας πολλές φορές ότι έτσι γίνεται δυσκολοχώνευτη….

Δείτε επίσης

«Όσα παίρνει ο Άνεμος»: Επέστρεψε στο HBO, με αντιρατσιστικές επεξηγήσεις (video)

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1939 «Όσα παίρνει ο Άνεμος», επέστρεψε στον κατάλογο της …