Breaking News

ΘΕΑΤΡΟ: «Τελέσιλλα» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου – Παίζει ο Ρόδιος ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης

Arts and Culture, Life/Arts 23 Aug 2019 - 10:15 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το πρωτότυπο έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Τελέσιλλα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου και μουσική Φίλιππου Περιστέρη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έκλεισε τον πρώτο κύκλο παραστάσεων και σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα με τις νέες ημερομηνίες και τους θεατρικούς χώρους όπου θα συνεχιστούν οι παραστάσεις.

Στην πρεμιέρα της παράστασης «Τελέσιλλα», ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους, εντοπίσαμε και την Angelika Sandora, όπου μετά την υπερπαραγωγή του μοναδικού Αριστοφανικού μιούζικαλ Faux-Bia! The Musical” που παρουσιάστηκε στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, (όπου συμπρωταγωνιστούσε και ”ο δικός μας” Κωστής Σαββιδάκης, και τώρα συμπρωταγωνιστεί στην «Τελέσιλλα» ), συγγράφει το επόμενο, αυτή την φορά κινηματογραφικό σενάριο, για χολιγουντιανούς παραγωγούς.

Η Ελληνίδα ηθοποιός και συγγραφέας ξεκουράζεται αυτές τις ημέρες στο αγαπημένο της νησί, την Ρόδο, όπου οι πληροφορίες μας λένε ότι ολοκληρώνει το νέο της κινηματογραφικό σενάριο που αναδύθηκε από τα γαλάζια νερά, και από τα ”κοσμοϊστορικά” σοκάκια της Λίνδου.

Σύντομα θα έχουμε αποκλειστική συνέντευξη από την συγγραφέα – ηθοποιό Angelika Sandora.

«ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ» του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου και Παραγωγή του Ιδρύματος «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ».

Συνδιοργάνωση: «ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

Η παράσταση έχει στόχο την ανάδειξη της άγνωστης στους περισσότερους, ιστορικής ποιήτριας και ηρωίδας του Αρχαίου Άργους, Τελέσιλλας.

Το έργο είναι ένας ύμνος στη Γυναίκα, τη Δύναμη και τη Δημοκρατία.

ΔΙΑΝΟΜΗ – Με σειρά εμφάνισης

Τελέσιλλα: Αργυρώ Ταμβάκου – Αλκμήνη: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Αρχόντισσα: Νταίζη Σεμπεκοπούλου – Άρχοντας: Κώστας Λάσκος
Αγγελιαφόρος: Σάββας Πογιατζής – Αγαθονίκη: Μαρία Μπακέλα
Κλεομένης: Γιάννης Σταματίου – Περίλαος: Κωστής Σαββιδάκης
Κήρυκας: Σάββας Πογιατζής

ΧΟΡΟΣ – Με σειρά εμφάνισης

Λυσάνδρα Αναστασοπούλου – Ιωάννα – Μαρία Μπάτη
Βιργινία Μιχαήλ – Βίκυ Μιχαλοπούλου
Βέρα Μακρομαρίδου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος – Σκηνοθεσία-Σκηνικά: Γιάννης Σταματίου
Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης – Χορογράφος: Αργυρώ Ταμβάκου
Ενδυματολόγος: Μαρία Γκούσκου  – Φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βαρδακαστάνη – Βοηθός Χορογράφου: Μαρία Πάπου
Ήχος: Πασχάλης Τσέρνας – Κοστούμια: Βεστιάριο Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας – Θέατρο Εκστάν – Μακιγιάζ: New Life Beauty Club – Προετοιμασία παράστασης: Πολυχώρος Εκστάν – Ειδική Σύμβουλος: Δήμητρα Σοφιανού – Πανοπλία Βασιλιά Κλεομένη: Γιώργος Μπασιάκος – Γραφιστικά – Αφίσα: εκδόσεις Δρόμων
Δημόσιες σχέσεις: Γιάννα Ακριβού  – Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άρης Βασιλειάδης
Φωτογραφίες: Αιμίλιος Πέτρου – Βοηθός Παραγωγής: Αρσαλούις Σαπριτζιάν

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Δημήτρης Λέκκας: Φλογέρες – Χρήστος Βιδινιώτης: Σάζι
Πασχάλης Τσέρνας: Κρουστά – Μπεντίρ – Φίλιππος Περιστέρης: Μονόχορδο, Αυλό του Πανός, Μπεντίρ, Κρουστά, Φλογέρα, Πλήκτρα – Συμμετοχή στα φωνητικά: Θέλμα Καραγιάννη – Ενορχήστρωση: Φίλιππος Περιστέρης – Ηχογράφηση – Μίξη: Studio eNCORE, P.A. Dove – Τελική επεξεργασία: Studio Pro216, Λάκης Χαλκιόπουλος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Η θεατρική παράσταση «Τελέσιλλα», έργο του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και προσιδιάζει σε αρχαία τραγωδία. Είναι γραμμένο σε έμμετρη μορφή, – με τη διαφορά ότι ο στίχος είναι ανομοιοκατάληκτος ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος – με χορό, χορικά και βασίζεται στην ιστορία της ηρωίδας του αρχαίου Άργους, Τελέσιλλας, η οποία ήταν φιλάσθενη λυρική ποιήτρια και έζησε τον 5ο – 6ο αιώνα π.Χ.

Η Τελέσιλλα γεννήθηκε μεταξύ του 520-515 π.Χ. και είχε αρχοντική καταγωγή. Λόγω της ασθένειάς της ζήτησε χρησμό απ’ το Μαντείο των Δελφών και ο χρησμός που έλαβε ήταν ο εξής:
«Τας Μούσας Θεραπεύειν», δηλαδή η ποίηση θα σε θεραπεύσει.

Έτσι λοιπόν άρχισε να γράφει ποίηση και οι πηγές την αναφέρουν ως μια εξαιρετική ποιήτρια να συναγωνίζεται τη Σαπφώ. Δυστυχώς διασώθηκε μόνο ένα ποίημά της, το οποίο στην παράσταση το τραγουδά ο χορός.

Το όνομά της έμεινε ξακουστό στους αιώνες, όχι μόνο για την ποίησή της αλλά και για το ηρωικό θάρρος της. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Τελέσιλλα έσωσε το Άργος απ’ τους Σπαρτιάτες, όταν ο Βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης εκστράτευσε εναντίον του. Οι Αργείοι υπέστησαν πανωλεθρία κατά τη μάχη, με 6.000 νεκρούς. Η μάχη δόθηκε εκτός των τειχών της πόλης. Τότε το Άργος είχε συμμαχήσει με την Αθήνα και η υπόλοιπη Πελοπόννησος με την Σπάρτη.

Όταν ο Κλεομένης βάδισε να κατακτήσει και το Άργος μετά την επιτυχία του, η Τελέσιλλα κατόρθωσε να ξεσηκώσει με ύμνους και εξαιρετικό λόγο και στη συνέχεια να συγκεντρώσει και να εξοπλίσει τις γυναίκες της πόλης με ότι πρόχειρο οπλισμό μπορούσε να βρει, δημιουργώντας μια αμυντική γραμμή απέναντι στον εχθρό. Μαζί τους στάθηκαν και οι λιγοστοί γέροντες και δούλοι του Άργους.

Οι Λακεδαιμόνιοι μετά από μεγάλο προβληματισμό αποφάσισαν να μην επιτεθούν στο κάστρο του Άργους διότι αν νικούσαν η νίκη τους θα ήταν άδοξη αφού θα είχαν νικήσει γυναίκες. Στην αντίθετη περίπτωση που μπορεί να ηττούντο, θα τους ακολουθούσε το «όνειδος» ανά τους αιώνες, ότι ηττήθηκαν από γυναίκες. Έτσι επέστρεψαν στη Σπάρτη, ενώ το Άργος το οποίο είχε συμμαχήσει με τους Αθηναίους, ως η μοναδική πελοποννησιακή πόλη ενάντια στη σπαρτιατική ηγεμονία σώθηκε.

Τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα δυνατά: Ο σεβασμός στη γυναικεία αυτοθυσία, η δύναμη της ποίησης στον ξεσηκωμό των Αργείων και η τιμωρία των θνητών όταν διαπράττουν Ύβρη προκαλώντας τους Θεούς, όπως έπραξε ο Βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης, ο οποίος κατάσφαξε με δόλιο τρόπο τους Αργείους στο Ιερό Άλσος του Άργους , όπου είχαν κρυφτεί για να σωθούν, αφού πρώτα τους υποσχέθηκε ότι δεν θα τους πειράξει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την δράση της Τελέσιλλας, το Άργος από ολιγαρχικό κατέστη δημοκρατικό. Αιτία ήταν η απελευθέρωση των δούλων, οι οποίοι πήραν ως σύζυγοι τη θέση των Αργείων που χάθηκαν στην μάχη.

Σύμφωνα με τον γεωγράφο Παυσανία, η πόλη τής έστησε μνημείο, το οποίο απεικόνιζε την Τελέσιλλα καθώς ετοιμάζεται να φορέσει την περικεφαλαία της. Πάνω στον τάφο της, ο σύζυγός της χάραξε προς τιμήν της ένα τρυφερό επίγραμμα, για να εκφράσει την αγάπη του και το θαυμασμό του για εκείνη.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα

Ένα βιβλίο με ήρωες και ηρωίδες της αρχαίας Ελλάδας, φυλασσόταν στον εσώτερο κόσμο μου, από την εφηβική μου ηλικία. Ήταν της αγαπημένης μου θείας Ελένης Σταματοπούλου – Σμυρνή, λυκειάρχου στα Φιλιατρά και μετέπειτα στην Καισαριανή. Θαρρείς και είχε βρει απάγκιο εκεί, με τριβέλιζε κάθε τόσο να ασχοληθώ πιότερο μαζί του. Απ’ όλα τα πρόσωπα που περιγράφονταν στις σελίδες του, η ποιήτρια και ηρωίδα του αρχαίου Άργους Τελέσιλλα, ξεσήκωνε περισσότερο τη φαντασία μου.

Με στενοχωρούσε το γεγονός ότι ήταν ξεχασμένη και πως ελάχιστοι γνώριζαν σχετικά για την ύπαρξή της. Ακόμα και στο Άργος όταν πραγματοποίησα μια έρευνα, λιγοστοί Αργείοι ήξεραν την ιστορία της. Μια νύχτα λοιπόν που την είδα στ’ όνειρό μου, κουρασμένη, εξαντλημένη, βαθειά λυπημένη, προσπάθησα να την προσεγγίσω. Μάταια όμως. Με απέφυγε και αστραπιαία εξαφανίστηκε από το ονειρικό μου πεδίο.

Το πρωί, άρπαξα μια σελίδα λευκή και τη γέμισα με λέξεις αφιερωμένες στη γυναίκα που αναστάτωσε τον ύπνο μου.

Μόλις τελείωσα κοίταξα τριγύρω μου. Την αναζητούσα, ήμουν σίγουρος πως ήταν άυλη, δίπλα μου. Και είχα δίκιο.

«Αυτό που έγραψες, δεν αρκεί» μου απηύθυνε το λόγο.

«Μα γνωρίζουμε τόσα λίγα για σένα» της είπα.

«Τότε φαντάσου με» ήταν η προτροπή της.

Αισθάνθηκα το χέρι της να ωθεί το δικό μου να βουτήξει την πέννα μου στο μελανοδοχείο της έμπνευσης. Σε λίγες ώρες ο ιαμβικός ανομοιοκατάληκτος δεκαπεντασύλλαβος απλώθηκε σε σύνολο τριανταπέντε σελίδων. Είχα πλέον γράψει εκείνο που μου ζήτησε.

Γύρισα μήπως τη δω επιτέλους ολοζώντανη. Πουθενά όμως. Ούτε καν ίχνος απ’ τον αρχαίο ίσκιο της. Συνειδητοποίησα πως με τον τρόπο της, μού έκλεινε την επόμενη συνάντησή μας στις κερκίδες κάποιου θεάτρου.

Από κει θα την απολαύσω έμψυχη και ένσαρκη, σκέφθηκα.

Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία μου, σχετικά με την Τελέσιλλα. Τη λησμονημένη ποιήτρια και ηρωίδα του Αρχαίου Άργους. / Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Δείτε επίσης

«Όσα παίρνει ο Άνεμος»: Επέστρεψε στο HBO, με αντιρατσιστικές επεξηγήσεις (video)

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1939 «Όσα παίρνει ο Άνεμος», επέστρεψε στον κατάλογο της …