ΘΕΑΤΡΟ: «Ριχάρδος Β’ – Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» στην Ρόδο (video)

Arts and Culture, Life/Arts 23 Jul 2020 - 2:20 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με την στήριξη του Δήμου Ρόδου στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός». 

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού δημιουργεί ένα νέο θεσμό- παρουσιάζει 71 παραγωγές, σε 270 εκδηλώσεις, με 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και  σε 43 περιφερειακές ενότητες. «..η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: Τη δυνατότητα ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημειακού της πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με τη σύγχρονη δημιουργία. Η σχέση αυτή εμπλουτίζει και διαφοροποιεί ποιοτικά και αισθητικά το τουριστικό προϊόν.

Σύγχρονη τέχνη μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους». -Λίνα Μενδώνη- Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως εποπτευόμενος φορέας, παρουσιάζει 2 παραστάσεις. Τον «Ριχάρδο Β’ – Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» σε σκηνοθεσία Μαρλένε Καμίνσκυ, με τον Τάσο Νούσια και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή.

Το «Ριχάρδο Β’ – Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» παρουσιάζεται σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους: Τετάρτη 22/7/2020 | «Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη» – Δήμος Αλεξανδρούπολης Παρασκευή 24/7/2020 | Κάστρο Καβάλας – Δήμος Καβάλας Κυριακή 26/7/2020 | Παλαιό Φρούριο – Δήμος Κέρκυρας Τετάρτη 29/7/2020 | Κάστρο Ναυπάκτου – Δήμος Ναυπακτίας Παρασκευή 31/7/2020 | Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου – Δήμος Ρόδου

Το έργο

Ο Ριχάρδος Β’ υπήρξε ένας από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική, μελέτη ενός τραγικού ήρωα και μιας ψυχής ποιητικής. Το έργο «Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» αποτελεί μια πιο συμπυκνωμένη εκδοχή του «Ριχάρδου Β’».

Ξεκινά από το τέλος: Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του.

Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στη συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν τον μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο Ριχάρδος αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, τον βλέπουμε να ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης. Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, προτρέπει τον Ριχάρδο ν’ αντιμετωπίσει κατάματα τη θνητή αλλά και την ηθική του υπόσταση.

Πλέον, αναζητά απάντηση σε μια τελευταία -ίσως την πιο καθοριστική- ερώτηση: «Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;» Ο Σαίξπηρ έχει καταφέρει, όσο λίγοι συγγραφείς στην παγκόσμια δραματουργία, να περιγράψει μέσω της διήγησης των μύθων του, το εσωτερικό δράμα του ταξιδιού της ψυχής των ηρώων του. Τα έργα του δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία της ανθρώπινης υπόστασης, αλλά μπορούν να ερμηνευτούν ως ιερά, ονειροπόλα ακόμα και μυστικιστικά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία – δραματουργία – σκηνογραφία: Marlene Kaminsky Μετάφραση: Κ. Καρθαίος Πρωτότυπη Μουσική: Constantin Σχεδιασμός φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδου Κοστούμια: Μαρία Σιαφάκα Μάσκα: Wintercroft Φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος Κινηματογράφηση: Γιώργος Γεωργόπουλος / paron

BINTEO

Δείτε επίσης

RAIN: Η εφιαλτική βροχή συνεχίζεται… στο Netflix (video)

Οι Δανοί μας έχουν συνηθίσει σε υψηλά στάνταρ όσον αφορά τις τηλεοπτικές τους σειρές. Τί …