Breaking News

Διαπρέπει ο Σάββας Καραντζιάς με συναυλίες σε όλο τον κόσμο!

Arts and Culture, Life/Arts 29 Dec 2019 - 9:47 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Διαπρέπει ο γνωστός Ρόδιος συνθέτης & καθηγητής κλασικής κιθάρας, Σάββας Καραντζιάς με το έργο του «Θεοφάνης ο Έλληνας». Μετά από την πολύ επιτυχημένη πορεία του συγκεκριμένου έργου με παρουσιάσεις σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου, σειρά έχει η Νέα Υόρκη και ένα νέο έργο για ορχήστρα και χορωδία με αντικείμενο τον Αντρέι Ρουμπλιόφ.

Μιλώντας για τα επόμενα σχέδιά του, υπογράμμισε τα εξής: «Είχαμε την χαρά να παρουσιάσουμε το έργο αυτό σε έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους, που είναι Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας –υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με τις ευλογίες της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β’.

Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, να παρουσιάσω το ορατόριο μέσα σε αυτό τον εμβληματικό χώρο. Στο αμφιθέατρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών, απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το έργο. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό και θέλω να ευχαριστήσω όσους με στήριξαν στην προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης, αφού χαιρέτισε τους Νέους της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Αθηνών προσφέροντάς τους μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα συνθέτη Σάββα Καραντζιά για την προσφορά του στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Πολιτισμό για τα μουσικά του Έργα, του απένειμε δε και τον Ανώτερον Ταξιάρχη του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Το ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» ξεκίνησε από την Ρόδο και ακολούθησε μια μεγάλη πορεία: στο Φανάρι (με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου), στο Παρίσι σε ένα πρότυπο σχολείο, στην Μόσχα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ και πρόσφατα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

«Όλα αυτά, δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ανταπόκριση και στήριξη στην προσπάθειά μου. Ο ‘Θεοφάνης’ έχει δυναμική. Έχει πρόσφορο έδαφος να ανθίσει αφού το έργο ήταν δυνατό από μόνο του –και μουσικά και ως ιδέα. Όπου το παρουσίασα, ο κόσμος το αγκάλιασε. Αυτός ήταν και ο σκοπός μου, να μάθει ο κόσμος την σπουδαιότητα αυτού του μεγάλου Έλληνα» δηλώνει ο κ. Καραντζιάς.

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

«Αυτή την στιγμή είμαι στο στούντιο επειδή γράφω ένα καινούργιο έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Μόσχα τον Οκτώβριο του 2020. Η πρεμιέρα θα γίνει εκεί, καθώς μου το ζήτησε η Συνοδική Χορωδία, αποκλειστικά γι αυτήν και θα κάνει πρεμιέρα στην ρωσική πρωτεύουσα. Το θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό αυτό. Συγχρόνως έχω μια συνεργασία με ένα χορο-θεατρικό σχήμα για μια παράσταση στα τέλη Μαρτίου.

Η ιδέα που ξεκίνησε από τον ‘Θεοφάνη’ με έφερε στον μαθητή του, Αντρέι Ρουμπλιόφ που είναι και άγιος στην Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικός για τους Ρώσους και θέλοντας να ολοκληρώσω τον κύκλο, θα αναπτύξω την σχέση δάσκαλου – μαθητή. Και ο Ρώσος μαέστρος, μου πρότεινε να γράψω ένα έργο για ορχήστρα και χορωδία για τον Ρουμπλιόφ, όπου θα σφραγίσει και την σχέση Ελλάδας – Ρωσίας» δήλωσε ο συνθέτης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ

Πέραν τούτου, ο κ. Καραντζιάς μαζί με την ομάδα του, ετοιμάζουν το Φεστιβάλ ‘Ευρωπαϊκή Πολυφωνία’ που θα γίνει 14 – 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. «Είναι η 2η έκδοση του Φεστιβάλ που είχαμε κάνει και πέρσι. Θα κάνουμε ένα Φεστιβάλ τον Φεβρουάριο κι ένα ακόμη, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 με στόχο να αναδείξουμε την Ρόδο σε μια δύσκολη περίοδο όπου δεν υπάρχει τουρισμός.

Έρχονται σπουδαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Καλούδης και ο Μαρσέλ Πέρες από το Παρίσι ενώ θα συμμετάσχει ένα τρίο από τη Νορβηγία. Εκεί θα παρουσιάσω και το νέο μου έργο ‘In Memory of Gigia’. Ήταν μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου και γι αυτό θα συνεχίσουμε φέτος.

Την διοργάνωση στηρίζει η ΠΝΑι και ο Δήμος Ρόδου. Είναι μια Ελληνο-Γαλλική συνεργασία ανάμεσα στον Γαλλικό Οργανισμό Arts Spontanes kaι τον Ελληνικό Οργανισμό Ars Artis».

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

The Cathedral of the Holy Trinity, Νέα Υόρκη – Αμερική

20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020.

Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Evey Simon, Χορωδία – Ορχήστρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Arts Spontanés – Ars Artis

Russian Cultural Orthodox Center Παρίσι – Γαλλία

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Συνοδική Χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Αλεξέι Πουζακόφ και τη συμμετοχή του συνόλου Voce Anima. Στα πλαίσια του: Festival Russian Seasons

Rachmaninoff Concert Hall Μόσχα – Ρωσία
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Συνοδική Χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Αλεξέι Πουζακόφ και τη συμμετοχή του συνόλου Voce Anima.

Australian Strings Association Αυστραλία – Μελβούρνη

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Orchestra and Choir AUSTA (Australian Strings Association), Arts Spontanés – Ars Artis

Australian Strings Association Αυστραλία – Καμπέρα
9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Orchestra and Choir AUSTA (Australian Strings Association), Arts Spontanés – Ars Artis

Holy Trinity Greek Orthodox Church Αυστρία – Βιέννη

20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Kommerchor Kammerton, MAV Symphony Orchestra.

St. Stephen’s Basilica Ουγγαρία – Βουδαπέστη

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Kommerchor Kammerton, MAV Symphony Orchestra.

MAV Symphony Orchestra Βελιγράδι – Σερβία

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Kommerchor Kammerton, MAV Symphony Orchestra.

Φωτό: Γιάννης Μαρκαντώνης

Δείτε επίσης

«Όσα παίρνει ο Άνεμος»: Επέστρεψε στο HBO, με αντιρατσιστικές επεξηγήσεις (video)

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 1939 «Όσα παίρνει ο Άνεμος», επέστρεψε στον κατάλογο της …