ΒΙΒΛΙΟ: «Το Σπαθί του Αυτοκράτορα»: Το ιστορικό μυθιστόρημα του του Βύρωνα Αθανίτη

Arts and Culture, Life/Arts 30 Jul 2020 - 8:10 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το Σπαθί του Αυτοκράτορα, ιστορικό μυθιστόρημα του Βύρωνα Αθανίτη από τις εκδόσεις Γράφημα, αφηγείται με ευρηματικό και μοναδικό τρόπο το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και του Δεσποτάτου του Μιστρά, αλλά και τη σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με τα γεγονότα και τις καταστάσεις της εποχής εκείνης. 

Όπως λέει ο ίδιος, το Σπαθί του Αυτοκράτορα είναι από τα λίγα βιβλία που εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορονοϊού. Μαζί με τον εκδότη του, Γιάννη Τσαχουρίδη, σχεδίασαν μια στρατηγική επικοινωνίας για εκείνη την πρωτοφανή και ιδιαίτερη περίοδο, αξιοποιώντας κυρίως τις νέες διαδικτυακές τεχνολογίες: επικεντρώθηκαν στα social media, τα blog βιβλιοφιλικών ομάδων (κυρίως στην περιφέρεια), καθώς και στον φιλικό και επαγγελματικό του κύκλο που είναι αρκετά ευρύς.

Ο συγγραφέας εξηγεί ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για την εποχή της Άλωσης αλλά Το Σπαθί του Αυτοκράτορα διαφέρει από τα προηγούμενα, καθώς η αφήγηση εξελίσσεται σε δύο χρονικά επίπεδα: κατά τον 15ο αιώνα αλλά και στη σημερινή εποχή, την Ελλάδα της Κρίσης. Επίσης, δεν πρόκειται απλώς για ιστορικό μυθιστόρημα αλλά, ταυτόχρονα, είναι ένα μοντέρνο ανάγνωσμα που περιέχει πολλές σκέψεις για τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα, καθώς και τις αναλογίες που υπάρχουν με εκείνο το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Στο Σπαθί του Αυτοκράτορα, πέρα από τη μακραίωνη ιστορία των Παλαιολόγων και την αναζήτηση του σπαθιού στο παρόν, ξεδιπλώνεται γλαφυρά και η προσωπική σχέση του γραμματικού Μιχαήλ με τον Κωνσταντίνο όπως και η αγωνιώδης προσπάθειά του να παραδώσει το σπαθί ―ως σύμβολο του στέμματος― στα αδέρφια του εκλιπόντος, τους Δεσπότες του Μοριά.

Στο σήμερα, από την άλλη, η χαρακτηριστικά ανταγωνιστική ανδρική φιλία του Βαγγέλη με τον καθηγητή Μαρόπουλο όπως και η προβληματική σχέση που έχουν με τα παιδιά τους θα συγκινήσει πολλούς, ενώ το ειδύλλιο του Θεόδωρου με τη Μαίρη-Ανν Νίκολσον θα αφήσει ερωτηματικά για να θρέψουν τη φαντασία των αναγνωστών.

Το βιβλίο Το Σπαθί του Αυτοκράτορα του Βύρωνα Αθανίτη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Γράφημα.

Περίληψη: Έβγαλα το δαμασκηνό σπαθί από το θηκάρι και το κράτησα με σεβασμό στα χέρια μου. Η ταλαιπωρημένη αλλά γεμάτη συμπόνια μορφή του βασιλιά όπως είχε χαραχτεί στη μνήμη μου την τελευταία νύχτα της Πόλης, τρεμόπαιξε μπροστά μου σαν απόκοσμη οπτασία…

Τύλιξα το σπαθί με πορφυρό ύφασμα και το απόθεσα στο μπρούτζινο κουτί. Ασφάλισα τα κλείστρα του και το κατέβασα με προσοχή στον λάκκο, μαζί με τα δάκρυά μου που κυλούσαν πάνω του… Κατόπιν αρχίνισα να φτυαρίζω, ώσπου όλο το χώμα επέστρεψε στη θέση του…

Την ίδια στιγμή ο ήλιος είχε μόλις ανατείλει. Σαν από θαύμα γινομένο, οι ακτίνες του έγλειφαν τις επάλξεις του κάστρου για να πέσουν κατόπιν στη γης, ανάμεσα στα πόδια μου…”.

Για την οικογένεια Βαφέα, το χειρόγραφο Χρονικό του Μιχαήλ Ζαπαντιώτη, ενός από τους γραμματικούς του Κωνσταντίνου Δραγάση Παλαιολόγου, που το κατέχει εδώ και αιώνες, σημαίνει πολύ περισσότερα από μια ιστορική κληρονομιά ή ένα κυνήγι θησαυρού. Αναζητώντας το σπαθί του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, οι ήρωες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την ταραχώδη διαχρονική πορεία του ελληνισμού και τις -καλά κρυμμένες στο συλλογικό μας ασυνείδητο- ενοχές για την απώλεια της βασιλεύουσας. Όσο αγωνίζονται να υπερβούν και τα δικά τους προσωπικά τραύματα, διαπιστώνουν την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος που συνδέεται με την ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων. thematofylakes / newsit

 

Δείτε επίσης

RAIN: Η εφιαλτική βροχή συνεχίζεται… στο Netflix (video)

Οι Δανοί μας έχουν συνηθίσει σε υψηλά στάνταρ όσον αφορά τις τηλεοπτικές τους σειρές. Τί …