Αφιέρωμα από το μεγάλο κρατικό Ρωσικό κανάλι Kultura στον Σάββα Καρατζιά για το έργο «Θεόφανης ο Έλληνας»! (video)

Arts and Culture, Life/Arts, video 11 Jul 2019 - 1:56 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Με ιδιαίτερα καλά λόγια παρουσίασε το μεγάλο κρατικό ρωσικό κανάλι Kultura ένα αφιέρωμα στον Ρόδιο συνθέτη, Σάββα Καρατζιά που βρίσκεται στην Μόσχα. Σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:  

Η Συμφωνική Χορωδία της Μόσχας παρουσίασε στην Γκαλερί Τρετυάκοφ ένα μουσικό έργο του Έλληνα συνθέτη Σάββα Καρατζιά «Ο Θεόφανης ο Έλληνας» αφιερωμένο σε έναν εξαιρετικό εικονογράφο. Η παράσταση συναυλιών περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Έτους Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Ρωσία. 

«Δεν διασώθηκαν πολλές πληροφορίες για τη ζωή του Θεοφάνη, αλλά οι εικόνες και οι τοιχογραφίες του παρέμειναν. Και μου έδωσε τη δύναμη να γράφω μουσική. Έγραψα τις πρώτες σημειώσεις, παρεμπιπτόντως, όταν είδα την ταινία του Ταρκόφσκι, Andrei Rublev» -λέει ο Σάββας Καρατζιάς.

Η δράση ξεκινά με τη γέννηση του Θεοφάνη του Έλληνα στην Κωνσταντινούπολη, γύρω στο 1340. Η αρχή του, μετά τα χρόνια που πέρασε στη Ρωσία, όπου δημιούργησε τα σπουδαία έργα του, ζωγραφίζοντας τους ναούς στο Νόβγκοροντ και στη Μόσχα. 

Αποδίδοντας ορατόριο στον μουσικό μινιμαλισμό, τα μέλη της ομάδας παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολο έργο για να εκτελεστεί.

«Αυτή η μουσική γλώσσα που μάς επιτρέπει να βυθιζόμαστε στον πνευματικό βάθος και το περιεχόμενο αυτής της αφήγησης για τα έργα του Θεοφάνη του Έλληνα, είναι, αν θέλετε, μια μουσική τοιχογραφία που αποκαλύπτει το έργο του», εξηγεί ο Αλεξέι Πουζακόφ, επικεφαλής της Συμφωνικής Χορωδίας της Μόσχας.

Ο κ. Πουζάκοφ, κατά την πρεμιέρα στην Ρωσική πρωτεύουσα, έκανε έναν ασυνήθιστο ρόλο για τον εαυτό του -έναν αναγνώστη που έλεγε για τη ζωή ενός εικονογράφου με κείμενα ειδικά μεταφρασμένα στα ρωσικά. 

«Αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη μελέτη του ελληνικού κειμένου, αλλά ο συνθέτης μάς εξήγησε τα πάντα και εισήλθαμε γρήγορα στο ελληνικό αλφάβητο», λέει ο Μιχαήλ Κοτελνίκωφ.

Τώρα ο συνθέτης εργάζεται σε ένα δοκίμιο για τον Andrei Rublev. Θα είναι η συνέχεια του ορατορίου «Θεόφανης ο Έλληνας». 

BINTEO

Δείτε επίσης

Ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Ρόδο (video)

Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «ΚΟΥΙΝΤΑ» και ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ., με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και …