Breaking News

Έκθεση Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου του Θανάση Τσίτσικα στο Κατάλυμα της Γαλλίας

Arts and Culture, Life/Arts 3 Dec 2019 - 10:31 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΙΚΑ, Στο Κατάλυμα της Γαλλίας, οδός Ιπποτών Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
(Ανοιχτά καθημερινά από 10:00 ΜΕ 14:00 το πρωί και 17:00 ΜΕ 21:00 το απόγευμα)

ΧΟΡΗΓΟΙ: ‘’Στο Κόκκινο 103,7FM’’ , ‘’University Press’’,
’The Viewer’’ και Περιοδικό ‘’Λωτός’’

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

-Ο Θανάσης Τσίτσικας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.
Είναι ζωγράφος, γλύπτης (μάρμαρο – μεταλλοτεχνία) και εικονογράφος.

-Ξεκίνησε ελεύθερες σπουδές στην Γλυπτική για μία σχεδόν δεκαετία με τον Κώστα Γεωργακά και ζωγραφική με τον Αντώνη Απέργη.

-Αργότερα εισήχθη στην Ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήρι του Δημήτρη Μυταρά, Νίκου Κεσσανλή και λιθογραφία με τον Νίκο Εξαρχόπουλο. Λεώνη Βιδάλη απ΄ όπου και αποφοίτησε με άριστα το 1992.

– Στην συνέχεια σπούδασε στο London Saint Martin’s College στο εργαστήρι εικονογράφησης με καθηγήτρια την Sue Clark 1993.

-Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε 8 Ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Γερμανία, έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, Αυστρία και Αγγλία και έχει εικονογραφήσει περίπου πενήντα τίτλους.

-Από το 1993 έως το 1997 έζησε και δούλεψε στο Λονδίνο.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ (επιλεγμένες)
-1985 Γκαλερί Ώρα Αθήνα
-1987 Γκαλερί 7′ Αθήνα
-1994 Gallery ”Candis” Krefeld Γερμανία
-2009 Art Gallery Kreilhof, Welheim Γερμανία
Δούλεψε στα animation studios:
”Stardust Pictures ” στην παραγωγή της Warner Brothers ΄΄Space Jam΄΄ και ΄΄Τραγουδιστές της Βρέμμης΄΄ Λονδίνο.
΄΄Time Lapse Pictures΄΄ Animation Studio του Παναγιώτη Ράππα Αθήνα

Δουλεύει:
Για την ταινία κινουμένων σχεδίων Mentor σε σενάριο και σκηνοθεσία Άγγελου Ρούβα.
Για τις εκδόσεις: ΑΓΚΥΡΑ, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΕΔΡΟΣ, ΚΑΣΤΩΡ, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΨΥΓΟΓΙΟΣ, ΛΙΒΑΝΗΣ, και ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Πήρε μέρος σε πολλές παραγωγιές σαν Background Artist, μεταξύ των οποίων:

-΄΄Η πηγή της νιότης΄΄, ¨Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι΄΄, και ΄΄’Ενα δένδρο μιά φορά΄΄, παραγωγιές ΈΡΤ, σενάρια του Ε. Τριβιζά, όπου στην τελευταία παραγωγή του 2009 ΄΄’Ενα δένδρο μιά φορά΄΄, ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση.

-Συνεργάστηκε με τους: Robert Stevenhagen, Παναγιώτη Ράππα, Άγγελο Ρούβα, Νάσσο Βακάλη, Ευγένιο Τριβιζά και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

-Υπάρχει αφιέρωμα της δουλειάς του στο περιοδικό ΄΄Διαδρομές΄΄ τεύχος 81- Άνοιξη 2006, εκδόσεις ΄΄Ψυχογυιός΄΄.

-Δουλειά του υπάρχει στα sites :http://www.perizitito.gr, www.biblionet.gr/,
www.patakis.gr/, και http://thanassistsitsikas.blogspot.com

Εργα του υπαρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς και στο Υοπουργείο Παιδείας

-Είναι μόνιμος κάτοικος Ρόδου όπου ζει και εργάζεται από το 1985 έως και σήμερα.

*Ένας ΜΑΣΤΟΡΑΣ της εικόνας

Γνώρισα τον Θανάση Τσίτσικα αρκετές δεκαετίες πριν στο Λονδίνο. Μπήκε μια μέρα στο στούντιο Stardust Pictures, που διατηρούσα στο Σόχο την δεκαετία του 90. Μια παρουσία Ροκ, γεμάτη ευαισθησία, καλή αίσθηση του χιούμορ και μια φυσική και πηγαία ευγένεια που μύριζε Μεσόγειο…

Μας έδειξε την δουλειά του και δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτα περισσότερο. Λίγη μόνο ώρα αργότερα, είχε το δικό του σχεδιαστήριο και συμμετείχε στην παραγωγή. Μετά οι δρόμοι μας χώρισαν. Εγώ έπρεπε για τις ανάγκες κάποιας παραγωγής να εγκατασταθώ στο Hollywood, αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα και την μεγάλη του αγαπημένη, τη Ρόδο.

Όταν γύρισα μετά από κάποια χρόνια κι εγώ στην Ελλάδα, στήνοντας το στούντιο της Time Lapse Pictures στο Μοναστηράκι, ο Θανάσης ήταν ξανά βασικός συνεργάτης. Πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις παραγωγές που ανέλαβε το στούντιο αλλά και στην παραγωγή των δύο ταινιών που σκηνοθέτησα πάνω σε Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Το «Κουκλοθέατρο» στο «Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστεράκι» και το «Ουράνιο Βασίλειο» του τέλους στο «Ένα Δέντρο μια Φορά», και όχι μόνο, είναι έργα των χειρών του και πειστήρια της μεγάλης του δεξιοτεχνίας και ευαισθησίας.

Μπορεί μέσα σε μια μόνο εικόνα του να παγιδεύσει με ένα τρόπο μαγικό τόσα, όσα κάποιος άλλος δεν θα καταφέρει να πετύχει με σελίδες ολόκληρες ενός πυκνογραμμένου κειμένου. Ένας πραγματικός Μάστορας της εικόνας.
Εύχομαι και σε αυτόν και στα έργα του την καλύτερη τύχη!  / Παναγιώτης Ράππας, Νοέμβρης 2019

Ο Θανάσης Τσίτσικας μιλάει για την δουλειά του

-Κύριε Τσίτσικα μιλήστε μας για την έκθεση που κάνετε στην Ρόδο. Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια και τι περιλαμβάνει; Πώς επιλέχθηκε η Ρόδος;

H έκθεση γίνεται με την ευγενή παραχώρηση του καταλύματος της Γαλλίας, στην οδό Ιπποτών, στην μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Τώρα… συμβαίνει στην Ρόδο, γιατί ζω και δουλεύω εδω, πάνω απο τριάντα χρόνια. Αρα κατά μια σημαντική έννοια, πατρίδα! Τα εγκαίνια γίνονται το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα. Περιλαμβάνει πρωτότυπα σχέδια και ακουαρέλλες απο την εικοσαετή συνεργασία μου με πολλούς απο τους γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Επίσης περιλαμβάνει σχέδια και backgrounds, απο την συνεργασία μου με την εταιρία κινουμένων σχεδίων ‘Timelapse Pictures’ του Παναγιώτη Ράππα, στην Αθήνα. Η συμμετοχή μου σε τρείς παραγωγές απο το 2003 μέχρι και το 2010, άφησε ένα στόκ απο υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις ταινίες – και εδώ ακριβώς έχει ενδιαφέρον- το πως μια ιδέα, ξεκινώντας απο το χαρτί στο σχεδιαστήριο, καταλήγει να φαίνεται, με δράση σε κάποια κομμάτια της ταινίας. Είναι ενα υπέροχο συναίσθημα, να βλέπεις την δουλειά σου να παίρνει ζωή, με κίνηση και ήχο. Επίσης υπέροχο είναι το κομμάτι της συνεργασίας με καλλιτέχνες ικανότατους και γνώστες του αντικειμένου. Είναι πολλά αυτά που αποκομίζει κανείς με τέτοιες συνεργασίες. Ετσι λοιπόν, είναι διπλή η εμπειρία μου στον χώρο της εικόνας. Βιβλίο και ταινία. Χώροι δημιουργικότατοι και πλούσιοι σε γνώση. Νοιώθω τυχερός που είχα την ευκαιρία να ζήσω τέτοιες εμπειρίες.

-Μιλήστε μας για το έργο σας. Είναι δημοφιλές είδος τέχνης; 

Οταν μιλάμε για βιβλίο ή ταινία, δεν χρειάζεται, φυσικά, α επιβεβαιώσω, πως ΝΑΙ, είναι ενα δημοφιλές είδος τέχνης, αφ’ενός, μεν επειδή είναι εξ ορισμού δημιουργικό και αφ’ετέρου, επειδή το συγκεκριμένο, απευθύνεται στο κοινό, και ειδικά σε παιδιά. Μήν ξεχνάμε, πόσο ευχάριστα, πολύχρωμα και ζωντανά είναι τα stands του παιδικού βιβλίου, στα βιβλιοπωλεία.
Δεν μπορώ να φανταστώ εναν πολιτισμό απο τον οποίο λείπει το βιβλίο, ή η ταινία. Αυτός θα ήταν ένας φτωχός πολιτισμός.
Δεν μιλάω βέβαια για το συναίσθημα που αποκομίζει κανείς, όταν έρχεται η στιγμή της έκδοσης, ή της προβολής, αντίστοιχα.
Μπορώ με βεβαιότητα να πω, πως δεν έχω νοιώσει μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή μου, όταν ερχόταν η στιγμή κυκλοφορίας, ενός απο τα βιβλία μου, ή προβολής μιας απο τις ταινίες που συμμετείχα.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την λαχτάρα μου, όταν σε ένα ταξίδι μου απο την Ρόδο στην Αθήνα, με καράβι, πηγαίνοντας να ψωνίσω στο κατάστημα του συγκεκριμένου καραβιού, είδα ενα απο τα βιβλία μου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει και δεν το ήξερα. Το βλέπω στο ράφι λοιπόν, και όπως ήμουν εντελώς απροετοίμαστος, η καρδιά μου πήγε να σπάσει όταν είδα αυτό το, τόσο οικείο εξώφυλλο, που γνώριζα τόσο καλά, με τα άπειρα ξενύχτια που είχα περάσει μαζί του!!!
Μια άλλη περίπτωση, ήταν, όταν δούλευα στην Αυστρία, περίοδο Χριστουγέννων, και ήταν οι μέρες που θα παιζόταν η πρεμιέρα της ταινίας, ¨Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ενα αστεράκι¨, στην ΕΡΤ και ένοιωθα τόση νευρικότητα, προσπαθώντας να πιάσω web TV, για να το δώ!!

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας; 

Πρός το παρόν, δουλεύω πάνω σε δύο θέματα, το ένα αφορά και την συγγραφή του κειμένου, και έχει να κάνει με μια ιστορία που έχω βιώσει σαν παιδί, και το άλλο αφορά ένα έργο γνωστού Αμερικανού συγγραφέα, το οποίο με έχει μαγέψει, δεκαετίες τώρα.
Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα πράγματα γι αυτά, προς το παρόν.
Οσον αφορά το άλλο κομμάτι (animation), δουλεύω σε μια παραγωγή του Αγγελου Ρούβα, το ‘Mentor’, το οποίο θα γίνει ταινία 30 λεπτών κι αφορά την αρπαγή των Ελγινείων μαρμάρων από τις μετώπες του Παρθενώνα. Είναι υπέροχη δουλειά και θα την δούμε σύντομα στις οθόνες μας.
Αυτά πρός το παρόν, ελάτε λοιπόν το Σάββατο στα εγκαίνια να δείτε κι από κοντά ή να δούμε μαζί, αρκετά απο αυτά που σας περιέγραψα. ….Welcome to my world…. !!! / theviewer

Δείτε επίσης

«ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΣΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ (video)

Ραντεβού για θεραπείες, ενέσιμα υλικά αλλά χειρουργεία δίνουν πολλοί στον πλαστικό χειρουργό. Όπως δήλωσε ο …