Breaking News

Σχοινάς στο MEGA: Δεν παραπέμπουν σε μνημόνιο οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 25 Jul 2020 - 5:40 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Γιώργο Χουδαλάκη, Αμαλία Κάντζου και Μαρία Κατσή μίλησε αποκλειστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι οι όροι του συγκεκριμένου πακέτου δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς των μνημονίων.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο πόσο θα επηρεάσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, ενώ, σχολίασε και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά:

Για τη συμφωνία για το Ταμείο ανάκαμψης: «H Ευρώπη είναι κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία. Έκανε ένα ποιοτικό φεντεραλιστικό άλμα. Δεν πίστευτα ότι η αμοιβαιοπόιηση του χρέους και η κίνηση προς ένα κοινό ταμείο, θα γινόταν τόσο γρήγορα».

Για το πόσο οφελείται η Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Είναι μεγάλη η σημασία της συμφωνίας. Οι πόροι δεν είναι ένας επιπλέον φάκελος. Είναι ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Είναι διπλασιασμός πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν για αναθεώρηση του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν πρέπει να κατευθυνθούν σε άσφαλτο, τσιμέντο ή υποδομές. Πρέπει να πάνε στη νέα οικονομία. Να βοηθήσουν στο πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στη πράσινη πραγματικότητα και στην ψηφιακή εποχή. Είναι ένα πεδίο ευκαιριών λαμπρό όπου δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Για τη «ρήτρα χειρόφρενου» στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Η ρήτρα χειρόφρενου είναι το αντίτιμο που ζήτησε και πήρε ο βορράς. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο από τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, αρχίσουν να εκτρέπονται προς μια τυπολογία δαπανών και έργων που δεν συνδέονται με τα παραπάνω, το οποιοδηποτε από τα κράτη-μέλη θέλει να συζητήσει αυτή την ένταση θα μπορεί να τη φέρει στο Eurogroup για μια κουβέντα. Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι υπόλοιποι με πλειοψηφία. Και με την τελευταία λέξη στην Κομισιόν».

Για το αν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με αυτούς των μνημονίων:«Δεν θα έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα οι ρυθμίσεις. Δεν θα υπάρχει μνημονιακή αιρεσιμότητα, δεν θα υπάρχει τρόικα, δεν θα υπάρχουν επιμέρους δημοσιονομικοί στόχοι. Θα είναι ένα συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και μαζί θα το υλοποιήσουμε σε βάθος χρόνους. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά σε καμία περίπτωση, αυτό δεν θέτει όρια στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα πρώτα ευρωπαϊκά χρήματα

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η Ελλάδα, το Σεπτέμβριο, θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πρώτες επιχορηγήσεις αναμένονται τη νέα χρονιά. Ωστόσο, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «θα υπάρχουν και κάποιες διευθετήσεις-γέφυρας. Θα μπορέσουν κάποια χρήματα να εκταμιευθούν στο τέλος του χρόνου».

Η ευρωπαϊκή οικογένεια μετά την πανδημία

Ακόμα, ο κ. Σχοινάς, αναφέρθηκε στο πώς εξέρχεται η Ευρώπη μετά την πανδημία, αναφορικά με την ενότητά της.

«Βαρέθηκα να ακούω τις προβλέψεις των καταστροφολόγων και των γκρινιάρηδων ότι θα καταστραφεί η Ευρώπη, ότι θα πέσει σε παγόβουνο, ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η Ευρώπη αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική μέσα από την κρίση.Οι κρίσεις κάνουν τους ευρωπαίους να καταλάβουν πόσα πολλά τους δένουν. Η πανδημία μας επέτρεψε να αμοιβαιοποιήσουμε το χρέος.Είμαστε σε διαδικασιία, η Ευρώπη που προστατεύει να γίνεται κάθε μέρα πιο πειστική».

Αναφορικά με τον κορωνοϊό, υπογράμμισε, πως «πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα ή αν θα είναι απόσβεση του πρώτου κύματος. Αν ο ιος υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι πιο περιορισμένος».

Η Αγία Σοφία και οι Ευρωπαίοι

Επιπλέον, ο Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, αλλά και το πώς τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας είναι στην πράξη ευρωτουρκικά.

«Ως Ελλάδα και ως ΕΕ θέλουμε σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου. Έναν ορίζοντα σταθερότητας να ξανά χτίσουμε τα πράγματα στην οικονομία όπως τα θέλει ο κόσμος. Και να μην αισθανθούμε απειλή στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον. Είναι δρομολογημένες οι παράμετροι αυτές. Έχουμε την τύχη τα θέματα που μας απασχολούν να μην είναι μόνο δικά μας. Είναι και θέματα Ευρώπης. Έχουμε συμμαχίες, εταίρους, πόρους. Κάνω έκκληση για ψυχραιμία» τόνισε.

«Το πώς αισθανόμαστε εμείς ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος είναι δεδομένο. Πάντως, χθες το βράδυ σε όλα τα δελτία ειδήσεων όλων των ευρωπαϊκών μέσων, το θέμα της Αγίας Σοφίας ήταν κυρίαρχο και η κάλυψή τους, πολύ κοντά με την οπτική μας» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία –εσχάτως η δεύτερη, τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν απασχολούν ως ζητήματα εξωτερικής τους πολιτικής, αλλά ως «ως κρίσιμη συνιστώσα των εθνικών τους πολιτικών διεργασιών. Και εκεί η ευρωπαϊκή Ελλάδα πρέπει να χτίσει. Αυτό είναι το κεφάλαιο που πρέπει να ξοδέψουμε». / megatv

Δείτε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει» (video)

Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για …