Μ. Ντράγκι σε Ν. Μαριά στην Ευρωβουλή: Τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες (video)

video, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 29 Jan 2019 - 12:34 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Σκληρό πρέσινγκ από τον Πρόεδρο του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά  στον Μάριο Ντράγκι για τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Σωτηρίας Δανειοληπτών και την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου πριν λίγο στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής με επίμονες και συνεχείς ερωτήσεις πίεσε ασφυκτικά τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να τοποθετηθεί στο ζήτημα της δημιουργίας Κρατικού Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών προκειμένου να μην χάσουν οι φτωχοποιημένοι Έλληνες δανειολήπτες τα σπίτια τους.

Ο Νότης Μαριάς αφού επισήμανε στον Μ. Ντράγκι ότι το μνημόνιο κατέστρεψε τους Έλληνες δανειολήπτες στη συνέχεια επανάφερε τη γνωστή του πρόταση για τη δημιουργία Κρατικού Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών ύψους 5 δις ευρώ προκειμένου να αγοράσει κόκκινα δάνεια ύψους τουλάχιστον 50 δις ευρώ. Μάλιστα ζήτησε από τον Ιταλό να στηρίξει και την εφαρμογή του αποκαλούμενου κυπριακού μοντέλου δηλαδή να μπορούν οι δανειολήπτες να αγοράζουν κατά προτεραιότητα το δάνειό τους στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια.

Ο Μ. Ντράγκι στην τελευταία του εμφάνιση ενώπιον της  Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φανερά πιεσμένος από τις επίμονες ερωτήσεις του Νότη Μαριά πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρουν λύση στα κόκκινα δάνεια επισημαίνοντας με νόημα ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».

Πάντως σύμφωνα με τον Ντράγκι όσοι δανειολήπτες έχουν προβλήματα φτώχειας θα πρέπει να βοηθηθούν και το ζήτημα των κόκκινων δανείων να αντιμετωπιστεί με κοινωνική ευαισθησία και με σεβασμό στις κοινωνικές ανάγκες χωρίς όμως να καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο Μ. Ντράγκι δεν απέκλεισε τόσο τη δημιουργία Κρατικού Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών αρκεί να είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις όσο και την εφαρμογή του γνωστού κυπριακού μοντέλου αγοράς των δανείων από τους ίδιους τους δανειολήπτες στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια.

Οι απαντήσεις Ντράγκι δημιουργούν εκ των πραγμάτων το πλαίσιο για την θετική αντιμετώπιση των δανειοληπτών που φτωχοποιήθηκαν από το μνημόνιο καθώς και των εγγυητών τους.

Επισημαίνεται ότι ο Νότης Μαριάς ήταν ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην 3ωρη «ανάκριση» Ντράγκι από την Ευρωβουλή.

Επισυνάπτεται το βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νότη Μαριά και του Μάριο Ντράγκι.

Δείτε επίσης

Θα διεκδικήσει την προεδρία της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου ο Μηνάς Νικολάου

Θα διεκδικήσει την προεδρία της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου, όπως επαναβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο NotosNews και …