Μαρία Σπυράκη: Τεράστια η πρόκληση του Ευρωπαϊκού Green Deal

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 26 Jan 2020 - 5:17 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

“Η πρόκληση του Ευρωπαϊκού Green Deal, είναι τεράστια”, τόνισε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης από τη Λάρισα.

Για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό GreenDeal με έμφαση στην αναπτυξιακή του διάσταση, τη δομή του, καθώς και τις ευκαιρίες που θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια και οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μίλησε σήμερα το βράδυ από τη Λάρισα και το ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Σπυράκη.

Ο αναπτυξιακός βραχίονας του Green Deal φέρει τον τίτλο Επενδυτικό Σχέδιο Αειφόρου Ευρώπης (Sustainable Europe Investment Plan) και περιλαμβάνει, όπως τόνισε, ένα πακέτο πρωτοβουλιών που θα συνδράμουν στη χρηματοδότηση της «Πράσινης» μετάβασης.

Πρώτον, ανέφερε, ότι το Σχέδιο φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ βιώσιμων επενδύσεων κατά την επόμενη δεκαετία μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Δεύτερον, θα δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τους ιδιώτες επενδυτές και το δημόσιο τομέα.

Θα στοχεύει στη διασφάλιση μιας οικονομικά αποδοτικής, δίκαιης και κοινωνικά ισορροπημένης μετάβασης. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να διαθέτουν τα εργαλεία για να εντοπίζουν σωστά τις βιώσιμες επενδύσεις.

Και τρίτον, ανέφερε η ευρωβουλευτής, το Σχέδιο θα παράσχει tailor-made υποστήριξη στις δημόσιες διοικήσεις και τους φορείς υλοποίησης έργων για τον εντοπισμό, την ωρίμανση, και την εκτέλεση βιώσιμων έργων. Στο ερώτημα, από πού θα προέρχονται τα χρήματα, η ίδια τόνισε:

“Από τον προϋπολογισμό της Ένωσης και μέσω των παραδοσιακών προγραμμάτων, που χρηματοδοτούνται από τα αναπτυξιακά ταμεία. Η Ένωση έχει δεσμεύσει το 25% του προϋπολογισμού της, ποσό περί τα 503 δις ευρώ, για τη νέα προγραμματική περίοδο προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος”.

Η πρόκληση του Ευρωπαϊκού Green Deal, σημείωσε η κ. Σπυράκη, είναι τεράστια, για να εξηγήσει:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαχρονικά πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για την επίτευξη ακόμα πιο φιλόδοξων στόχων.

Και αυτό γίνεται σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι ηγεσίες στις περισσότερες ανταγωνιστικές οικονομίες δεν φαίνονται πρόθυμες να τραβήξουν μπροστά στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η πρόκληση είναι λοιπόν διπλή για την Ε.Ε.

Πως θα πετύχουμε την «πράσινη» μετάβαση διατηρώντας την ανταγωνιστικότητα μας και χωρίς να αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο χωρίς δουλειά; Η απάντηση βρίσκεται στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου.

Ο κυκλικός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας μας θα πρέπει να δημιουργήσει νέα προϊόντα και νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα είναι όχι μόνο καταλύτες για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να μας εδραιώσει ως πρωτοπόρα δύναμη που θα εξάγει αυτή την τεχνογνωσία παγκόσμια προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη μας”.

Τέλος, αναφερόμενη για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού σχεδίου είναι αυτά, τόνισε η κ. Σπυράκη, που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Πράξης της Ευρώπης, στην εμφάνιση βιομηχανιών νέας, καθαρής ενέργειας και κυκλικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία”.

Ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πως “το πρόγραμμα Invest EU θα παρέχει τεχνική βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη μέσω του Συμβουλευτικού Κόμβου Invest EU”. Θα παρέχει στους φορείς υλοποίησης έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τεχνική υποστήριξη και βοήθεια για την προετοιμασία, την ανάπτυξη, και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνογνωσίας προς τους επενδυτικούς φορείς, κατέληξε τονίζοντας. / amna

Δείτε επίσης

Γράμμα της Αννας Ασημακοπούλου στους ευρωβουλευτές με αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (video)

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | Η σύνοδος Κορυφής αυτή την εβδομάδα συμπίπτει με την επέτειο 2500 χρόνων …