Breaking News

Η Ε.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 16 Jul 2020 - 10:14 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Βόρεια Μακεδονία: το αξιόπιστο εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

Οι ευρωβουλευτές ευελπιστούν για επίτευξη συναίνεσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και προσδοκούν συνεργασία μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Μετά τη διεξαγωγή εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία στις 15 Ιουλίου, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βόρεια Μακεδονία Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία), και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ – Βόρειας Μακεδονίας Andreas Schieder (Σοσιαλιστές, Αυστρία) δήλωσαν:

«Χαιρετίζουμε την ομαλή και αμερόληπτη διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας, ειδικά στο απαιτητικό πλαίσιο των σημερινών συνθηκών λόγω κορονοϊού. Η σημαντική συμμετοχή παρά την πανδημία δείχνει το υψηλό επίπεδο ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά και την επιθυμία διαμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας.

Oι ψηφοφόροι και οι πολιτικές δυνάμεις επέδειξαν δημοκρατική ωριμότητα, θέτοντας ένα σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω παγίωση της δημοκρατίας στη χώρα.

Η κοινοβουλευτική Συνέλευση της χώρας που θα συγκροτηθεί σύντομα, μαζί με την κυβέρνηση, θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την οικοδόμηση συναίνεσης και τη συνέχεια της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων. Προσδοκούμε το σχηματισμό ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας η οποία θα μπορέσει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ένας τέτοιου είδους συνασπισμός θα πρέπει να δημιουργηθεί με κοινούς παρονομαστές μια σθεναρή, μεταρρυθμιστική, χωρίς αποκλεισμούς ατζέντα από τη μία, και τη συνεργασία μεταξύ εθνοτικών ομάδων από την άλλη. Είναι απαραίτητο, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, η κυβερνητική πλειοψηφία και η αντιπολίτευση να συνεργαστούν χέρι με χέρι για το μέλλον της χώρας. Τώρα περισσότερο από ποτέ θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο η συναίνεση για την ευρωπαϊκή ατζέντα, με βάση τον πολυδεκτικό κοινωνικό διάλογο. Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τη νέα κυβέρνηση να κρατήσει την χώρα στην φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική της πορεία των τελευταίων ετών.

Προτρέπουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σύντομα επί του διαπραγματευτικού πλαισίου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να προγραμματιστεί η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που θα σημάνει την έναρξη των συνομιλιών, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν μία ακόμα κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση του κράτους δικαίου σε θεμελιώδεις τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των ΜΜΕ και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχεια του διαλόγου με τη Sobranie, με βάση τις προηγούμενες συνεδρίες στο πλαίσιο του Διαλόγου Jean Monnet, αλλά και με την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί έμπρακτα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για το κράτος δικαίου και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Παροτρύνουμε τις αρχές να λάβουν υπόψη τα προκαταρτικά συμπεράσματα της εκλογικής διαδικασίας που εξέδωσε η ειδική ομάδα αξιολόγησης των εκλογών (SEAM) του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΑ και αναμένουμε την έγκαιρη εφαρμογή των συστάσεων της τελικής της έκθεσης, η οποία θα δημοσιευτεί στις αρχές του φθινοπώρου».

Σχετικές πληροφορίες
Οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κρίσης του COVID-19.

Η Βόρεια Μακεδονία υπέβαλε αίτηση για την ένταξή της στην ΕΕ το 2004 και χαρακτηρίστηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα το 2005. Το Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στις 25 Μαρτίου 2020, σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής για μια αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης.

Τον Ιούνιο του 2020, η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, μετά την έγκρισή τους, για τη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών των Βαλκανίων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τα κείμενα αυτά και η Προεδρία του Συμβουλίου να τα παρουσιάσει επίσημα κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η δημοσίευση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 έχει αναβληθεί για το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας.

ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

•Η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου για τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

•Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διαφυλάξουν τη διακομματική συναίνεση

Σε κοινή τους δήλωση, τρεις ευρωβουλευτές στέλνουν ισχυρό μήνυμα ότι η Αλβανία θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), η μόνιμη εισηγήτρια για την Αλβανία Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για την Αλβανία Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΕΛΚ, Ελλάδα) προτρέπουν το κοινοβούλιο της Αλβανίας να εγκρίνει σύντομα τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας.

«Αναμένουμε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υιοθετήσει τις απαραίτητες αλλαγές χωρίς να υποσκάψει τη συναίνεση που οικοδομήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις 5 Ιουνίου. Οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου χωρίς την πρότερη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σύγκληση της πρώτης διάσκεψης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η οποία με τη σειρά της θα καθυστερήσει τη ίδια την ένταξη.

Κάθε χώρα έχει το ελεύθερο να ορίζει και να βελτιώνει το εκλογικό της σύστημα βάσει του εθνικού της πλαισίου και της πολιτικής συναίνεσης στο εσωτερικό της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται ολοκληρωμένα και με διαφάνεια τουλάχιστον ένα έτος πριν τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία θα σεβαστεί αυτές τις συστάσεις και θα εργαστεί περαιτέρω για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων στους καίριους τομείς των μεταρρυθμίσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευτεί να στηρίξει την Αλβανία στο δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο της χώρας για τη διευκόλυνση του διαλόγου και την οικοδόμηση συναίνεσης για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης που αποτελούν προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».

Σχετικές πληροφορίες
Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για την ένταξή της στην ΕΕ το 2009 και χαρακτηρίστηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα το 2014. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία στις 25 Μαρτίου 2020, σε συνέχεια των προτάσεων της Επιτροπής για μια αναθεωρημένη μεθοδολογία διεύρυνσης.

Τον Ιούνιο του 2020, η Επιτροπή παρουσίασε προτάσεις για το διαπραγματευτικό πλαίσιο των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, μετά την έγκρισή τους, για τη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών των Βαλκανίων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τα κείμενα αυτά και η Προεδρία του Συμβουλίου να τα παρουσιάσει επίσημα κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η δημοσίευση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 έχει αναβληθεί για το φθινόπωρο λόγω της πανδημίας. / theviewer

Δείτε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η απόσταση με την Τουρκία μεγαλώνει» (video)

Ηχηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε χθες με την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για …