Βόμβα Κομισιόν σε Ν.Μαριά: Πετάει το μπαλάκι στον Τσίπρα για τα αρχαία που έκλεψαν οι ναζί! (video)

video, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 25 Oct 2018 - 1:00 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Βόμβα από την Κομισιόν στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τους κλαπέντες από τους ναζί αρχαιολογικούς μας θησαυρούς.

Μετά από Ερώτηση-Παρέμβαση του Προέδρου του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά η Επίτροπος Βιολέτα Μπουλτς πέταξε το μπαλάκι στον Α.Τσίπρα για το ζήτημα της επιστροφής στην Ελλάδα των αρχαιολογικών θησαυρών που λεηλάτησαν οι ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941-1944 στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη συζήτηση για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής παραμονές μάλιστα της Εθνικής μας Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 έθεσε για άλλη μια φορά το εθνικό ζήτημα της επιστροφής των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών μας θησαυρών ζητώντας τη σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στην εν λόγω συζήτηση είχε χύσει δάκρυα για τους κλαπέντες ανά τον κόσμο αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς «η πολιτιστική κληρονομιά συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών στοιχείων πολιτισμού. Συμβάλλει στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των εθνικών παραδόσεων. Για τον λόγο αυτό πολιτιστικά αγαθά πρέπει να προστατεύονται από την παράνομη ιδιοποίηση, από την λεηλασία, από την παράνομη εξαγωγή τους και αυτό ισχύει κατά την γνώμη μου και πρέπει να αφορά όλα τα λεηλατηθέντα πολιτιστικά αγαθά. Ανεξάρτητα από χρονικό περιορισμό, ακόμη και αυτά που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί μιλούμε για το Ιράκ αλλά ξεχνάμε και κλείνουμε τα μάτια τι συμβαίνει εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε:  «Για άλλη μια φορά θέτω το ζήτημα της επιστροφής των λεηλατηθέντων από τους ναζί αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής 1941- 1944. Οι λεηλατηθέντες αυτοί θησαυροί βρίσκονται σε μουσεία στην Γερμανία. Ήδη από το 1946 το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει συντάξει αναλυτικό κατάλογο των αρχαιολογικών αυτών θησαυρών που εκλάπησαν από τους ναζί».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Βάσει της Σύμβασης Ουνέσκο Unidroit 1970 αλλά και της Οδηγίας 93/7/ΕΟΚ  πρέπει οι λεηλετηθέντες αυτοί αρχαιολογικοί θησαυροί να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σας ρωτώ λοιπόν κυρία Μπούλτς, τι πρόκειται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιστραφούν στην Ελλάδα, οι λεηλατηθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ελληνικοί αρχαιολογικοί θησαυροί. Θέλω μια απάντηση στο θέμα αυτό. Να μην μιλούμε μόνο για το Ιράκ, να δούμε τι γίνεται και εδώ στην Ευρώπη».

Απαντώντας η Ευρωπαία Επίτροπος είπε: «Θέλω επίσης να τονίσω, ότι ήδη έχουμε νομοθεσία για το εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών, όμως δεν έχει αναδρομική ισχύ η Οδηγία και ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών μελών και μπορεί να λάβει χώρα οποτεδήποτε η διαπραγμάτευση αυτή».

Ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά καθώς και η Aπάντηση της Επιτρόπου.

Δείτε επίσης

Θα διεκδικήσει την προεδρία της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου ο Μηνάς Νικολάου

Θα διεκδικήσει την προεδρία της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου, όπως επαναβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο NotosNews και …