E.E: Άμεση ανταπόκριση για τη στήριξη πολιτών, περιφερειών και χωρών στην πανδημία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 18 Mar 2020 - 2:11 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Η επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης κάνει χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος για την υιοθέτηση των μέτρων της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Younous Omarjee (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γαλλία), με τη σύμφωνη γνώμη των συντονιστών των πολιτικών ομάδων, ζητά να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος (όπως ορίζεται στο Άρθρο 163 του Κανονισμού του ΕΚ), ώστε η διαδικασία έγκρισης των προτεινόμενων μέτρων να ολοκληρωθεί με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Η επιτροπή συμφωνεί, ως εκ τούτου, στην επίσπευση της νομοθετικής διαδικασίας μέσω της προώθησης της πρότασης χωρίς τροπολογίες στην ολομέλεια προς έγκριση, ώστε να διαμοιραστούν το συντομότερο οι πόροι της ΕΕ στους πολίτες, στις περιφέρειες και στις χώρες που πλήττονται χειρότερα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ, Younous Omarjee, δήλωσε: «Πρέπει να αντιδράσουμε όσο γίνεται πιο άμεσα, στρέφοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής στην κατεύθυνση της ελάττωσης των συνεπειών της καταστροφικής κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Οποιαδήποτε χρονοτριβή θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων ζωών και μεγαλύτερες δυσκολίες για τις περιφέρειες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρώπης. Η επιτροπής μας είναι πλήρως ενημερωμένη για την κατάσταση και έτοιμη να δράσει. Όλες οι πολιτικές ομάδες συμφωνούν. Πρέπει να ξεκινήσουμε την διαδικασία και είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο θα δείξει την ίδια διάθεση. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, το να ζητήσουμε τη βελτίωση των μέτρων που εξετάζουμε ίσως προξενήσει περισσότερο κακό παρά καλό».

Επόμενα βήματα
Η τροποποίηση των κανόνων χρηματοδότησης της ΕΕ εμπίπτει στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης, άρα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατεπείγοντος θα ανακοινωθούν σύντομα από το ΕΚ.

Σχετικές πληροφορίες
Η νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση του Κανονισμού περί καθορισμού Κοινών Διατάξεων, των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου.

Η Επιτροπή πρότεινε να διατεθούν 37 δισ. ευρώ στο ταμείο συνοχής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού, κάνοντας χρήση των επιστροφών προ-χρηματοδότησης των διαρθρωτικών ταμείων. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, τα οποία τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να προσθέσουν στα 29 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων.

Δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli

«Η Ευρώπη επανορθώνει για τον εγωισμό και τον ελλιπή συντονισμό μεταξύ των κυβερνήσεων στην αρχή της κρίσης του COVID-19. Σήμερα, η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής, για τις οποίες είχε ήδη δώσει θετική γνώμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και τη συνδρομή προς τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια.

Επιτέλους, δείχνουμε πραγματικό αίσθημα αλληλεγγύης: δημιουργούμε λωρίδες κυκλοφορίας με προτεραιότητα για τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό, προστατεύουμε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην ΕΕ και παρέχουμε την πρώτη σημαντική οικονομική βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

Μια ενωμένη Ευρώπη, έτοιμη να δράσει, βρίσκεται επιτέλους στο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσει τη δραματική αυτή πρόκληση. Είμαστε μία ευρωπαϊκή οικογένεια – κανείς δες θα μείνει μόνος και κανείς δε θα χρειαστεί να δράσει μόνος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να κάνει το καθήκον του για την προστασία των ζωών και των περιουσιών όλων των συνανθρώπων μας. Δε θα εγκαταλείψουμε τον τρόπο ζωής μας ως Ευρωπαίοι». / theviewer

Δείτε επίσης

Γράμμα της Αννας Ασημακοπούλου στους ευρωβουλευτές με αφορμή την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας (video)

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου | Η σύνοδος Κορυφής αυτή την εβδομάδα συμπίπτει με την επέτειο 2500 χρόνων …