Breaking News

RhodesMRC 2019: Διεθνές συνέδριο στην Ρόδο 9-13 Οκτωβρίου (video)

video, Επικαιρότητα, Τοπικά 13 Aug 2019 - 11:32 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Με έντεκα προσομοιούμενους διεθνείς οργανισμούς, σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη θα έχει τουλάχιστον έναν επίδοξο διπλωμάτη που θα αναλάβει να την εκπροσωπήσει στη Ρόδο.

Ο λόγος για το 10ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου 2019 (το οποίο έχει και επετειακό χαρακτήρα) που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 – 13 Οκτωβρίου 2019 και θα φέρει στη Ρόδο πάνω από 500 νέους επιστήμονες και φοιτητές, με οργανωμένες αποστολές από 13 τμήματα και πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και πολλούς μεμονωμένους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για την μεγάλη αυτή διοργάνωση δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου από την εντεταλμένη  Περιφερειακή Σύμβουλο θέματα Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης, Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, κα Χαρούλα Γιασιράνη και τον πρόεδρο του «Σπιτιού της Ευρώπης» κ. Μιχάλη Καβουκλή.

Όπως τονίσθηκε το συνέδριο αυτό που γίνεται επί δέκα συναπτά έτη στην Ρόδο, έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού τουρισμού στην περιοχή μας.

«Το RhodesMRC αποτελεί μία ουσιαστική συνέργεια τοπικών φορέων: διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ έχει τη διαρκή υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε σαν ένα μικρό συνέδριο που συγκέντρωσε μόλις 50 άτομα το 2010, για να είναι πλέον μία διοργάνωση δύο αυτόνομων συνεδρίων, ένα για φοιτητές και νέους επιστήμονες και ένα για μαθητές λυκείου, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 600 συμμετοχές.

Πολλοί συμμετέχοντες επαναλαμβάνουν τη συμμετοχή τους για δύο και τρεις χρονιές, ενώ αρκετοί έχουν εμπλακεί ενεργότερα και στελεχώνουν τις επόμενες εκδόσεις του συνεδρίου αναλαμβάνοντας ρόλους και εκπροσωπώντας τη Ρόδο στις πόλεις και τα πανεπιστήμιά τους. Ήδη, πολλοί από τους άλλοτε απόφοιτους του συνεδρίου καταλαμβάνουν θέσεις σε ευρωπαϊκά όργανα, μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, είναι ερευνητές ή και διδάσκοντες σε ξένα πανεπιστήμια, παραμένοντας πιστοί φίλοι του θεσμού του RhodesMRC και πρεσβευτές του νησιού μας» όπως ανέφερε ο κ. Καβουκλής.

Η μεγάλη πρωτοτυπία του συνεδρίου είναι ότι πραγματοποιείται σε χώρους διάσπαρτους στο κέντρο της πόλης: το Δημαρχείο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και αλλού μετατρέποντας για τρεις ημέρες την πόλη της Ρόδου σε ένα τεράστιο συνεδριακό χώρο και μάλιστα στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Με τη βοήθεια των εθελοντών του συνεδρίου και με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών που αναπτύσσει το ίδιο το συνέδριο, η ταυτόχρονη συνεδρίαση πολλών επιτροπών σε πολλαπλά κτήρια, γίνεται πραγματικότητα και μία μοναδική εμπειρία για τους συμμετέχοντες και την πόλη.

«Το σημαντικό στοιχείο είναι πως πολλοί διεθνείς οργανισμοί και φορείς, στηρίζουν αυτό το συνέδριο που έχει πραγματικά σοβαρό χαρακτήρα» ανέφερε η κα Γιασιράνη.

«Φέτος θα γίνουν 12 θεματικά τραπέζια μεταξύ των οποίων θα συζητηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ασφάλεια στην Ευρώπη και διεθνώς καθώς και θέματα της Μέσης Ανατολής.

Θα έχουμε ένα προεδρείο φοιτητών από 13 πανεπιστημιακά τμήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού στους τομείς των διεθνών σχέσεων, της νομικής, των πολιτικών επιστημών που καθιστά το συνέδριο αυτό από τα μεγαλύτερα συνέδρια νέων στην Μεσόγειο. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν περάσει πάνω από 3.000 άτομα από22 χώρες» είπε ο κ. Καβουκλής.

To RhodesMRC αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση νέων ηγετών που πραγματοποιείται στον νησιωτικό χώρο και τη μεγαλύτερη ετήσια διεθνή ακαδημαϊκή διοργάνωση που διοργανώνεται από φορείς του νησιού μας, αποδεικνύοντας το μοναδικό ρόλο της Ρόδου όχι μόνο σαν τόπο φιλοξενίας αλλά και παραγωγής ακαδημαϊκής γνώσης και ανάπτυξης των νέων.

Στόχος είναι το RhodesMRC να λειτουργήσει σαν μία διαρκής πλατφόρμα ανάπτυξης των πεδίων του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων, εκμεταλλευόμενη τις ενεργές επαφές του συνεδρίου με ακαδημαϊκούς και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εφαρμογές και υλοποιήσεις πέραν και των δύο υφιστάμενων συνεδρίων.

Τα ψηφίσματα που θα εξαχθούν κοινοποιούνται με διάφορα μέσα. / dimokratiki / rodos tv

BINTEO

Δείτε επίσης

ΑΔΩΝΙΣ: Δεν θα γίνει δεύτερο lockdown – Θα προχωρήσει το Γκολφ και η μαρίνα

Για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις μίλησε στο Notos News και την «Απογευματινή Ενημέρωση» ο υπουργός …