Breaking News

Συρίγος: «Ο Ερντογάν δεν θα προσπαθήσει να προκαλέσει κάποιο ‘θερμό’ επεισόδιο στο Αιγαίο»

Ελλάδα, Επικαιρότητα 31 Dec 2018 - 12:37 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στην εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να προσπαθήσει να προκαλέσει κάποιο ‘θερμό’ επεισόδιο στο Αιγαίο παρά την συνεχιζόμενη προκλητικότητα, προβαίνει σε προβαίνει συνέντευξή του στην εφημερίδα «δημοκρατική» ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Αναλυτικότερα δηλώνει τα εξής:

Στο άμεσο μέλλον, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι. Αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι κυρίως προσανατολισμένη στο θέμα της Συρίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Ωστόσο, την ενδιαφέρει πρωτίστως η Ανατολική Μεσόγειος. Ήδη ανακοινώθηκε από τούρκους αξιωματούχους ότι πρόκειται να βγει το δεύτερο πλοίο που αγοράζει η Τουρκία για γεωτρήσεις, σε περιοχή που διεκδικεί η Τουρκία ως θέμα της υφαλοκρηπίδας της –από τον Ιανουάριο και μετά. Οπότε, αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβεί αλλά δεν θεωρώ πιθανό ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προκαλέσει κάποιο «θερμό» επεισόδιο. Δηλαδή θα αποφύγει να δημιουργήσει μια κρίση η οποία θα οδηγούσε τα ελληνοτουρκικά σε πολεμική σύρραξη. Η προσοχή του είναι στραμμένη της Συρία και σίγουρα δεν φαίνεται διατεθειμένος να προκαλέσει κάποια πολεμική εμπλοκή. Θα διατηρήσει όμως, αυτή την επιθετική ρητορική, κάποιες θεατρικές κινήσεις, θα έχει επικοινωνιακή στόχευση, προσπαθώντας να διασκεδάσει και τις εντυπώσεις ότι απέτυχε να αποτρέψει την γεώτρηση της EXON MOBILL στο Τεμάχιο -10.

Την ίδια ώρα, πώς διαμορφώνεται το σκηνικό στο εσωτερικό της κυβέρνησης της γείτονος χώρας, την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του.

Δεν είναι μόνον ότι έχει συγκεντρώσει τις τυπικές εξουσίες. Αυτή τη στιγμή είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού –αφού αντιπολίτευση, πρακτικώς, δεν υπάρχει. Και παλεύει η αντιπολίτευση αυτή την στιγμή να βρει κάποιο πρόσωπο πίσω από το οποίο θέλει να στοιχηθεί αλλά δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες ο Ερντογάν, είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ασχέτως του ότι και το Σύνταγμα του δίνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Κατά την άποψή σας, η Αθήνα μπορεί να παίξει έναν καινούργιο ρόλο σε αυτό το «παιχνίδι» της τουρκικής προκλητικότητας;

Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Είδαμε την συγκυρία τις τελευταίες ημέρες και με την εγκατάλειψη των Κούρδων από τους Αμερικανούς, από τον Πρόεδρο Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις… «τα αβγά σου σε πολλά καλάθια». Και να έχεις μια διπλωματία η οποία θα κινείται σε πολλά επίπεδα. Αυτή την στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε και πέρασε τις απόψεις του στον Ντόναλντ Τράμπ –είναι πολύ σημαντικό αυτό. Και το χειρότερο για τους Κούρδους, είναι ότι ο Τράπ, τους εγκατέλειψε με απόλυτα κυνικό τρόπο. Αυτό δεν θέλουμε να το δούμε να επαναλαμβάνεται σε σχέση μ’ εμάς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ότι εμείς, θα πρέπει να προσέξουμε και τις συμμαχίες μας στην περιοχή, τις σχέσεις μας με το Ισραήλ –που είναι εξίσου σημαντικό διότι εμφανίζεται ενοχλημένο από όλη αυτή την ιστορία- ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Όχι απαραιτήτως με την έννοια της σύγκρουσης με την Τουρκία, αλλά υπό την έννοια της προστασίας των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας. δηλαδή, της έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας πόρων στην υφαλοκρηπίδα μας, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κύπρου κ.λπ. (διαβάστε όλη την συνέντευξη στην εφημερίδα dimokratiki.gr)

Δείτε επίσης

Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την πίστη των Ελλήνων

Πρωταθλητές Ευρώπης στην ευσέβεια αναδεικνύονται οι Ελληνες. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά …