Breaking News

Στον Πανορμίτη της Σύμης αναπαύεται ο μακαριστός κυρός Χρυσόστομος

Επικαιρότητα, Τοπικά 12 Jan 2018 - 6:21 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ στον Πανορμίτη, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου κυρός Χρυσοστόμου.  Χτες, το σκήνωμα του, μεταφέρθηκε μεταφερθεί στον Καθεδρικό ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου τελέστηκεΑρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το σκήνωμα του μακαριστού Ιεράρχου παρέμεινε στον ιερό Ναό του Ευαγγελισμού για προσκύνημα και έπειτα αναχώρησε για την Σύμη.

Επιθυμία του μακαριστού Ιεράρχη ήταν να ταφεί στην Ι.Μ. Ταξιάρχου Πανορμίτη όπου ησύχαζε και ζούσε ήρεμα κοντά στον άγιο προστάτη Ταξιάρχη.

Συλλυπητήρια δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτ. Σαντορινιός αναφέρει τα εξής:
«Η είδηση της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου γέμισε πένθος και θλίψη τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο. Τα νησιά της Σύμης, της Τήλου, της Χάλκης και του Καστελλόριζου είχαν την τύχη, για δεκατέσσερα συναπτά έτη, να διαβιούν υπό τη σκέπη της φροντίδας του, του κηρύγματός του και της πνευματικότητάς του.

Ιεράρχης χαρισματικός, φιλάνθρωπος, γαλήνιος, συμπονετικός και πάντα δίπλα στους ανθρώπους- στις ανάγκες και στις αδυναμίες τους. Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, Φωτισμένος Κληρικός και ένας Ποιμένας που αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό έργο.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στο λαό της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Μακαριστού Χρυσοστόμου, τον οποίο διακόνεψε, όλα αυτά τα χρόνια, με ειλικρινή έγνοια και απεριόριστη καλοσύνη. Η μνήμη μας θα είναι γεμάτη με σεβασμό και αναγνώριση στον πεφωτισμένο εκείνο Κληρικό που αφοσιώθηκε στα νησιά μας και πρόσφερε απλόχερα την αγάπη του στους νησιώτες μας, πληρώντας απόλυτα, για όλους όσους τον γνώρισαν από κοντά, τον τίτλο του Πνευματικού Δασκάλου».

Συλλυπητήρια δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
«Ο τόπος μας έγινε φτωχότερος μετά την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου. Ο Εκλιπών, εκλεγείς πρώτος Μητροπολίτης της αρτισυστάτου Μητροπόλεως Σύμης το 2004, μετά από μακρά και λαμπρή σταδιοδρομία κυρίως στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, εκλήθη να οργανώσει μια Νησιωτική Μητρόπολη εξαρχής, έργο το οποίο επιτέλεσε με μεγάλη επιτυχία, κατορθώνοντας επίσης  να  αναδιοργανώσει την ιστορική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Πανορμίτου. Η συνεργασία μας με τον Ποιμενάρχη υπήρξε πάντοτε άψογη και ιδιαιτέρως αποδοτική.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Εκκλησία, το ποίμνιο και τους οικείους του. Ας είναι αιώνια η μνήμη του».

Τριήμερο πένθος στη Σύμη
Σε κλίμα βαθιάς οδύνης συνεδρίασε την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού μητροπολίτη μας, κυρού Χρυσοστόμου.
Για μας δεν είναι απλά μια δύσκολη στιγμή. Δεν είναι μόνο μια θλιβερή συγκυρία.  Είναι  μια ώρα πένθους και μεγάλης λύπης για όλη την ορθοδοξία.
Με τον Μακαριστό Χρυσόστομο είχαμε την μεγάλη ευλογία να έχουμε μαζί του μία άριστη, αγαστή και άκρως εποικοδομητική συνεργασία.

Για μας προσωπικά, αποτελεί τη μεγαλύτερη ευλογία από τον Θεό το γεγονός ότι συνδέσαμε την παρουσία μας στην Δημοτική Αρχή με το σπουδαίο γεγονός της μονιμοποίησης της Μητρόπολής μας, όπου πρώτος μητροπολίτης υπήρξε ο Μακαριστός, κυρός Χρυσόστομος.
Η απουσία του ποιμενάρχη μας από τα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας αποτελεί ήδη μεγάλη απώλεια και θεωρούμε δυσαναπλήρωτο το κενό που δημιουργείται.
Με αφορμή τα ως άνω, το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Προέδρου, τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 και αφού έκανε διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Να κηρυχθεί ο Δήμος Σύμης σε τριήμερο πένθος.
2. Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία του και να καταθέσει στεφάνι στο σκήνωμά του.
3. Τις ημέρες του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Δημοτικό Κατάστημα.
4. Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας και ταφής να μην λειτουργήσουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύμης, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες να κλείσουν στις 10:00 και μέχρι το πέρας του ωραρίου, προκειμένου να παρευρεθούν οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι σ’ αυτήν. Επίσης εκφράζουν την παράκληση και την βούλησή τους να ακολουθήσουν το ίδιο ωράριο οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. την ημέρα αυτή.
5. Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ι. Μητρόπολη Σύμης και να δημοσιευθεί στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Ο δήμος Τήλου
Η δήμαρχος Τήλου και το δημοτικό συμβούλιο Τήλου κατόπιν της Κοιμήσεως του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση και με την υπ. Αριθ. 02/2018 ομόφωνη απόφασή του αναφέρει:
«Tο δ.σ. Τήλου κατόπιν της κοιμήσεως του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κυρού Χρυσοστόμου εκδίδει ψήφισμα το οποίο έχει ως εξής:
• Να κηρυχθεί ο δήμος Τήλου σε τριήμερο πένθος.
• Να παρευρεθεί στην κηδεία εκπρόσωπος του δήμου Τήλου
• Να κατατεθεί στεφάνι στο σκήνωμα του
• Τις ημέρες του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο δημοτικό κατάστημα.
• Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στο οικουμενικό πατριαρχείο, την Ι. Μητρόπολη Σύμης και να δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δείτε επίσης

Μονιμοποιούνται οι υπάλληλοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» – Προσπάθειες για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Μονιμοποιούνται οι υπάλληλοι που προβλέπονται για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» ύστερα από την σχετική …