Breaking News

Πανελλήνιο θέμα τα λύματα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου! – Οι εικόνες έκαναν τον… γύρο του διαδικτύου

Επικαιρότητα, Τοπικά 10 Oct 2018 - 12:16 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Σε πανελλήνιο θέμα συζήτησης έχει εξελιχθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Μεσαιωνική Πόλη, όπου υπερχείλισαν φρεάτια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν με λύματα τα σοκάκια και ο κεντρικός δρόμος μέχρι τον ξύλινο πεζόδρομο! Το θέαμα (σε συνδυασμό με τη δυσάρεστη οσμή) διόλου κολακευτικό για ένα τουριστικό προορισμό σαν τη Ρόδο!

Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων Τέρη Χατζηιωάννου, του προέδρου της ΔΕΥΑΡ Αλέξανδρου Μανωλάκη και του αντιπρόεδρου Δημήτρη Καρατζιά, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου Μίλτου Παγκά και εκπροσώπων των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τα στελέχη της δημοτικής αρχής, να μην υπολογίσουν το πολιτικό κόστος και να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά τη σύσκεψη, οι κ. Χατζηιωάννου, Μανωλάκης και Καρατζιάς, δήλωσαν ότι υπήρξε άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να μην επαναληφθεί ξανά το πρόβλημα, το οποίο όπως κατέστησαν σαφές οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρηματίες ρίχνουν τα λίπη στον αγωγό όμβριων υδάτων και δεν χρησιμοποιούν λιποσυλλέκτες, όπως υποχρεούνται εκ του νόμου. (διαβάστε περισσότερα: dimokratiki.gr)

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ρόδου αναφέρει τα εξής: Την Τετάρτη η ΔΕΥΑΡ θα προχωρήσει σε ελέγχους για την κατάσταση της απόληξης των αγωγών, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις καθαρισμού όπου χρειαστεί. Επιπλέον στόχος είναι να εντοπιστούν παραβατικές συμπεριφορές ως προς τη διαχείριση των λυμάτων.

Τονίζονται ωστόσο τα εξής:

-Οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ βρέθηκαν επιτόπου και έλυσαν το πρόβλημα άμεσα, εντός μίας ώρας, με τη συμβολή του αποφρακτικού μηχανήματος και καθαρισμού, παρουσία του πρόεδρου της επιχείρησης Αλέξανδρου Μανωλάκη και του αντιπροέδρου Δημήτρη Καραντζιά.

-Όπως φάνηκε και επιτόπου κατά την απόφραξη, το πρόβλημα οφείλεται σε παρανομούσες επιχειρήσεις (κυρίως) Υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες διοχετεύουν τα λύματά τους σε αγωγούς ομβρίων, και δεν διαθέτουν λιποσυλλέκτες όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

-Μάλιστα από το γραφείο του αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης Τέρη Χατζηιωάννου, λίγες μέρες πριν (με αφορμή τη συσσώρευση μεγάλου όγκου νερού και λυμάτων στην πλατεία Ιπποκράτους) εστάλησαν έγγραφα (2/60288/4-10-2018 & 2/60290/4-10-2018) τόσο προς την αρμόδια Υπηρεσία (ΔΕΥΑΡ) όσο και προς ιδιώτες επιχειρηματίες της περιοχής, ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποκατάσταση του προβλήματος και να εντοπιστούν οι παρανομούντες.

Το συμβάν που καταγράφηκε το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου 2018, με την απόφραξη αγωγών στην Πύλη Αρνάλδου και τη διαρροή λυμάτων στην παραλιακή οδό, απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής.

Οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω της ολοκλήρωσης του προγράμματος υπογειοποίησης των δικτύων της Παλιάς Πόλης, που ως γνωστόν εκκρεμεί. Για αυτό το μεγάλο έργο, ο Δήμος Ρόδου έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες, και βρίσκεται στην αναζήτηση κατάλληλου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Παρόλα αυτά, δεδομένων των ελέγχων που οφείλουν οι Υπηρεσίες να διενεργούν, η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών, και ως προς τους λιποσυλλέκτες, αλλά και ως προς την υπερεκμετάλλευση κοινόχρηστων χώρων, την άγρα πελατών και την ηχορύπανση, βλάπτει το Μνημείο, αλλά και τους ίδιους. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης,  καλούνται να διευθετήσουν άμεσα τις όποιες εκκρεμότητές τους σχετικά με το θέμα.

 

 

Δείτε επίσης

Ο Γ. Χατζημάρκος στην πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού Εσωτερικών με τους 13 εκλεγέντες Περιφερειάρχες της χώρας

Στην πρώτη συνάντηση που είχε χθες,  Δευτέρα,   με τους 13 εκλεγέντες Περιφερειάρχες της χώρας, ο …