Breaking News

Νίκος Ανδρουλάκης: «Δεν μου αρέσει η στασιμότητα – Δεν μπορούμε να γίνουμε… ΚΚΕ του Κέντρου»

Ελλάδα, Επικαιρότητα, Συνεντεύξεις 28 Oct 2019 - 4:20 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του Πασοκ – ΚΙΝΑΛ εκφράζει σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο ευρωβουλευτής του Πασοκ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν μου αρέσει η στασιμότητα – Δεν μπορούμε να γίνουμε… ΚΚΕ του Κέντρου» τόνισε, αναφερόμενος σε δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν αυτή η παράταξη να σηκώσει κεφάλι.

«Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά είδαμε τι συμβιβασμούς εξουσίας έκανε. Δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Η Κεντροαριστερά πρέπει να είναι κάτι άλλο. Και πρέπει να το εκφράσουμε άμεσα…» όπως λέει.

Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης, μιλάει για την οικονομία στην Ελλάδα, για τα ελληνοτουρκικά, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών των Σκοπίων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βελτιώσει τα λάθη του κ. Τσίπρα στην συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνέντευξη δόθηκε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ
• Για να μιλήσουμε για τα κομματικά σας ζητήματα, η ερώτηση είναι αυτονόητη: τι γίνεται στον δικό σας χώρο; Υπάρχει φώς στο τούνελ μετά την στασιμότητα; Και να μην παραλείψουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα κομματικά όργανα όπως π.χ. στα Δωδεκάνησα.

Με προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση. Έχω πει επανειλημμένα, ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, δεν μας ικανοποιεί. Διότι όταν παίρνει 31% ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον όλεθρο που δημιούργησε στην χώρα και τον διχασμό και το ΚΙΝΑΛ παίρνει ένα 8%, προφανώς, δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος. Πρέπει να γίνουν πολλές διορθωτικές κινήσεις.

Και όλα αυτά τα φαινόμενα με την κατάσταση που κυριαρχεί στα κομματικά όργανα όχι μόνον στα Δωδεκάνησα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι φαινόμενα που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Είμαι ένας άνθρωπος που υπηρετώ αυτή την παράταξη πιστά, εδώ και χρόνια.

Ούτε έφυγα ποτέ, προσπάθησα να κρατώ ισχυρή την σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία μας χωρίς συμβιβασμούς –είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη ΝΔ- υπηρετώ την αυτόνομη πορεία αλλά αυτό, σημαίνει, ισχυρή δημοκρατική παράταξη. Δεν σημαίνει να γίνουμε… ΚΚΕ του Κέντρου!

Και τουλάχιστον, εγώ προσωπικά, φιλοδοξώ, αυτή η παράταξη στο μέλλον να πρωταγωνιστήσει δυναμικά, έναντι και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Γι αυτό και δεν συμβιβάζομαι με την σημερινή κατάσταση και θεωρώ ότι πρέπει όλοι μαζί, με ενότητα και κοιτώντας το μέλλον με ειλικρίνεια και χωρίς προσωπικές στρατηγικές, να κάνουμε το αυτονόητο: να βελτιώσουμε τα πράγματα προς όφελος της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα του ελληνικού λαού, που έχει ανάγκη τις ιδέες της.

• Η αλήθεια είναι ότι ήσασταν ένας χώρος με ιστορικό παρελθόν και αυτή την στιγμή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί, κινδυνεύετε με εξαφάνιση.

Το θέμα είναι να αγωνίζεσαι. Εμένα δεν μου αρέσει η στασιμότητα. Δεν μου αρέσει ο συμβιβασμός. Εάν αυτοί που ίδρυσαν το Πασοκ το 1974 ήταν άνθρωποι των συμβιβασμών και των εύκολων λύσεων –και κυρίως ο Ανδρέας Παπανδρέου- δεν θα υπήρχε ούτε Πασοκ, ούτε αλλαγή το 1981.

Ήταν ριζοσπάστες, δημοκράτες, και είχαν πραγματικά στρατηγική να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα της εγχώριας ελίτ. Αν δεν κάνουμε το ίδιο δεν έχουμε καμία τύχη. Κι εγώ διατίθεμαι να συγκρουστώ με αυτές τις δυνάμεις.

Των εγχώριων ελίτ και της συντήρησης οι οποίες δεν θέλουν αυτή η παράταξη να σηκώσει κεφάλι.

• Τι λέτε ότι πρέπει να γίνει δηλαδή; Να πάτε σε Συνέδριο; Θα θέσετε θέμα ηγεσίας;

Το Συνέδριο, πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία και τη θεσμική συγκρότηση του Πασοκ, άρα και στο καταστατικό του. Αυτό σημαίνει εκλογές συνέδρων, εκλογές οργάνων και αποφάσεις δημοκρατικές για το μέλλον του Πασόκ.

Είμαι αντίθετος σε εξπρές διαδικασίες που απαξιώνουν την ιστορία μας. Αυτά είναι όλα θέματα που μπορούν να συζητηθούν στο εσωτερικό μας. Μπορούμε να βρούμε όλες τις διορθωτικές κινήσεις. Αυτό όμως που θα είναι εφαλτήριο μιας νέας προοπτικής θα είναι να υπάρξει ένα ανθρώπινο δυναμικό, ιδεολογικά καταρτισμένο και έτοιμο να μην μετρήσει το κόστος της σύγκρουσης με την εγχώρια ολιγαρχία και την συντήρηση εντός της χώρας.

Προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά είδαμε τι συμβιβασμούς εξουσίας έκανε. Είδαμε πώς διαχειρίστηκε το πελατειακό κράτος, είδαμε πώς λειτούργησε παρασκηνιακά, σε θέματα μεγάλων σκανδάλων και παιχνιδιών με την Δικαιοσύνη. Λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Κεντροαριστερά πρέπει να είναι κάτι άλλο. Και πρέπει να το εκφράσουμε άμεσα, όχι μόνον για την παράταξη, όχι μόνον για την ‘υστεροφημία’ του Πασοκ, αλλά πάνω απ’ όλα για την μελλοντική προοπτική του ελληνικού λαού.

(διαβάστε όλη την συνέντευξη στην dimokratiki.gr)

Δείτε επίσης

Συνέδριο ΚΕΔΕ 16 και 17 Μαρτίου: Μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης στην ατζέντα

«Μεταρρύθμιση & Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» είναι το θέμα στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει η …