Breaking News

Μήνυμα Πάιατ υπέρ της Ελλάδας για τα νησιά – Στήριξη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ελλάδα, Επικαιρότητα 13 Dec 2019 - 10:23 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η πολύ ισχυρή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, κάνοντας λόγο για ένα μνημόνιο που δεν βοηθά και έχει προκλητικό χαρακτήρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ σε ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρθηκε στη νομική ανάλυση των ΗΠΑ για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, τονίζοντας ότι oι εκτιμήσεις της Τουρκίας για τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της και ειδικά για την υφαλοκρηπίδα διαφέρει από τη νομική ανάλυση των ΗΠΑ καθώς και από την αμερικανική ανάλυση αναφορικά με το καθεστώς των κατοικημένων νήσων, τα οποία με βάση το εθιμικό διεθνές δίκαιο υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τα ηπειρωτικά εδάφη.

Συνεπώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ΗΠΑ έχουν μία πολύ διαφορετική νομική ανάλυση από αυτή της Αγκυρας. Ο κ. Πάιατ είπε ακόμη ότι ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των θεμάτων δεν είναι μέσω μονομερών διακηρύξεων που παραβλέπουν τις προοπτικές των υπόλοιπων κρατών, στην περίπτωση αυτή της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αλλά μέσω διαλόγου.

Εμμένει δε, σταθερός στην άποψη που έχει ήδη διατυπώσει ότι η Αμερική θέλει να αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μία ζώνη οικονομικής συνεργασίας και ευκαιριών. «Θέλουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, να αποτελέσουν την κατευθυντήριο δύναμη για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας.

Για το λόγο αυτό, είμαστε τόσο υποστηρικτικοί απέναντι σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο μαζί με την Αίγυπτο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σε αυτό προσβλέπουν και οι διάφορες προσεγγίσεις και συναντήσεις που πραγματοποίησε η υψηλή διπλωματία των ΗΠΑ σε Ιερουσαλήμ και Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Πάιατ αναφέρθηκε και στην αμερικανική βάση της Σούδας, την οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα και όπου συναντήθηκε με τον εκεί διοικητή του Ελληνικού Ναυτικού, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση για την ποιότητα της στρατιωτικής συνεργασίας.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, επισκέφθηκε και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών USS Florida, το οποίο έχει αποσταλεί από το Αμερικανικό Ναυτικό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως είπε, ήταν πολύ σημαντική η συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής και το πλήρωμα του πλοίου για να διαπιστώσει τα τεκταινόμενα στην περιοχή, μετά μάλιστα τις εξελίξεις με την Ρωσία.

Καταλήγοντας, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι στρατηγικής σημασίας και για ΗΠΑ και για Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης των συμφερόντων των δύο πλευρών, επαναλαμβάνοντας και τη δέσμευση των ΗΠΑ για σημαντική συνεχή παρουσία του Ναυτικού στην περιοχή, δεδομένου ότι ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας είναι πολύ περισσότερο εμφανής σήμερα απ΄ ό,τι στο παρελθόν.

Ξεκάθαρη θέση στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για τις τουρκικές προκλήσεις, στέλνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης 

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων συζητήθηκε στο δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (Ελλάδας). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις τους ηγέτες και ξεκαθάρισε πως περιμένει να λάβει έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που η ΕΕ έπραξε αργότερα, τόσο με τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου, όσο και με το κείμενο των συμπερασμάτων της ΕΕ, το οποίο δημοσιοποίησε το Politico.

Τι αναφέρει στα συμπεράσματά της η ΕΕ
Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο με τα συμπεράσματα των συζητήσεων των 27 ηγετών, για το κλίμα, την οικονομία, αλλά και άλλα ζητήματα όπως οι τουρκικές προκλήσεις. Στο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα το Politico, η ΕΕ τονίζει πως επιβεβαιώνει τα συμπεράσματά τις από την περασμένη συνεδρίαση στα μέσα Οκτώβρη, τόσο για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, αλλά και τώρα για το «μνημόνιο» με την Λιβύη, για το οποίο αναφέρει πως δεν συμβαδίζει με το Δίκαιο της θάλασσας.

Καταλήγει στο ότι εκφράζει την πλήρη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο για τις δράσεις της Τουρκίας. Η ΕΕ στήριξε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και φαίνεται πως δεν άλλαξε το προσχέδιο της δήλωσης της για τις τουρκικές προκλήσεις, το οποίο πριν δύο ημέρες είχε δημοσιεύσει το Reuters.

Αναλυτικά το κείμενο της ΕΕ για τις Τουρκικές προκλήσεις:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει την κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Μισέλ: Πλήρης υποστήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο
Μετά το τέλος του δείπνου των ηγετών των κρατών, όπου συζητήθηκε κυρίως το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε πως η ΕΕ εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή στην Κύπρο και την Ελλάδα». Ο Μισέλ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον με την Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την συνεργασία». /  iefimerida

 

Δείτε επίσης

ΡΕΥΜΑ: «Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα εγερτήριο σάλπισμα»

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα με πολύ κόσμο να παρακολουθεί όρθιος αλλά και πολλούς να …