ΚΥΡΙΛΛΟΣ: «Κανένας ιερέας δεν μπορεί να μεταβεί στα σχολεία για αγιασμούς, 14 Σεπτεμβρίου»

Επικαιρότητα, Τοπικά 9 Sep 2020 - 4:07 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις του κλήρου, καθώς το «πρώτο κουδούνι» για τα σχολεία θα χτυπήσει κανονικά στις 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Μετά τη μετάθεση της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου, άλλο ένα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί αφού το άνοιγμα των σχολείων θα συμπέσει την ίδια ημέρα με την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πράγμα το οποίο δυσκολεύει τη μετάβαση των κληρικών στα κατά τόπους σχολεία εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού προγράμματος της ημέρας.

Παρά το γεγονός πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, συνεδρίασε και βρήκε λύση, στην Ρόδο τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει…

Αν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δεν έδωσε καμία σχετική σύσταση προς τις Ιερές Μητροπόλεις (όπως τα Δωδεκάνησα) που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος κατέστησε σαφές με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» τα εξής:

«Κανένας ιερέας δεν μπορεί να μεταβεί στα σχολεία για αγιασμούς μέχρι τις 11 το πρωί. Από εκεί και πέρα, δεν έχει δοθεί καμία οδηγία από το Πατριαρχείο».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ωστόσο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από κοινή συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας, αποφάσισε πρόσφατα ότι ο αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, θα τελεστεί κανονικά, με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία -δηλαδή στις 14 του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, ο αγιασμός θα λάβει χώρα σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπ όψη της Θείας Λειτουργίας της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.

Επιπρόσθετα, η ΔΙΣ, η οποία ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της υπό τη νέα της σύνθεση, εξέφρασε στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε την ικανοποίησή της για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, τα οποία, όπως τονίζει στο Δελτίο Τύπου, είναι εναρμονισμένα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.

Τέλος, την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώπιον των μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ, του προγράμματος των συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. / Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δείτε επίσης

Ευ. Κουτζαμάνη για δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν με έκαμψε η απειλή με σφαίρες

Τα αισθήματα ικανοποίησης για την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή …