Breaking News

Κατρούγκαλος: Μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διαβουλευόμαστε με τους πολίτες για μια καλύτερη Ευρώπη

Ελλάδα, Επικαιρότητα 5 Oct 2018 - 3:26 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την οργάνωση από το υπουργείο μιας δημόσιας συζήτησης στη Ρόδο με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσκήνιο: Διαβούλευση πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης» καθώς και τη συμμετοχή του σε δύο συνέδρια (το 5ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συμπόσιο «Ποιήεσσα» με θέμα «Αιγαίο: Αρχιπέλαγος της Ειρήνης» και το Διεθνές Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών»).  

Στο επίκεντρο και των τριών συναντήσεων στη Ρόδο βρίσκεται το ζήτημα του μέλλοντος της ευρωπαϊκής και διεθνούς τάξης, αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καθ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Και γιατί πρέπει αυτό να ενδιαφέρει τον κάθε άνθρωπο; Γιατί βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το τι μέλλον θα έχουμε, εμείς και τα παιδιά μας. Πρόσφατα η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι είμαστε η πρώτη γενιά Ευρωπαίων που έχει τον φόβο ότι η ζωή των παιδιών μας θα είναι χειρότερη από τη δική μας. Αυτό δεν είναι τυχαίο με τις πολιτικές που έχουν επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ε.Ε. με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που ευνοεί μόνο τα συμφέροντα των ισχυρών. Ήρθε λοιπόν η ώρα να έχουμε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα μπορέσει να επιβάλει μια νέα, διαφορετική, προοδευτική πολιτική πλειοψηφία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”.

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και τη στροφή του συντηρητικού χώρου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Αυτό δεν είναι αίτιο της κρίσης, είναι σύμπτωμα. Όσο η μεσαία τάξη συρρικνώνεται και φτωχοποιείται, όσο οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και, κυρίως, όσο γίνονται εκρηκτικές οι ανισότητες, δημιουργείται ένα μεγάλο αίσθημα φόβου και ανασφάλειας για το μέλλον. Είδαμε τον προηγούμενο αιώνα, την περίοδο του Μεσοπολέμου, ότι αντί να αναζητηθούν τα αίτια για αυτή την κρίση, επιχειρήθηκε να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, οι Εβραίοι.

Σήμερα, αυτή η αναβίωση των ταυτοτικών πολιτικών είναι στην πραγματικότητα μια επανάληψη του παρελθόντος. Αυτή τη φορά ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Προφανώς ο τρόπος για να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη δυστοπική Ευρώπη που επιστρέφει στο μαύρο παρελθόν της, είναι να επιστρέψουμε στη θετική παράδοση της ηπείρου μας: το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος. Να είναι στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής όχι μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι και η Ευρώπη των τραπεζών αλλά μια Ευρώπη που θα λειτουργεί και θα παράγει ευημερία για τους πολίτες της».

«Δεν είναι αρνητικό το ότι οι λαοί αντιδρούν και ξεσηκώνονται απέναντι στη διαιώνιση αυτής της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας. Το δυστυχές γεγονός είναι ότι όπου η Αριστερά δεν έχει μπορέσει να δώσει αυτή την προοπτική διεξόδου, εμφανίζονται ψεύτικες απαντήσεις στα διλήμματα, όπως τα εμφανίζει η ακροδεξιά. Άρα το στοίχημα είναι να έχουμε μια αναγκαία προοδευτική συμμαχία. Η  Αριστερά μόνη της δε φτάνει. Χρειάζεται εκείνο το κομμάτι των σοσιαλδημοκρατών που έχει αντιληφθεί ότι δε μπορούν να συνεχίσουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές καθώς και τις δυνάμεις της οικολογίας.

Δεν είναι ουτοπικός ο στόχος της ίδρυσης αυτής της συμμαχίας, ήδη υπάρχει στην Πορτογαλία, επιχειρείται να υπάρξει στην Ισπανία, λειτουργεί ήδη σε επίπεδο, ας το πούμε, πολιτικού πειράματος εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα, αυτό θα πρέπει να είναι το πραγματικό δίλημμα των συνεργασιών παρά τις, μέχρι στιγμής, εμμονές της ηγεσίας του Κιν.Αλ. που κρύβει μια προτίμηση συνέχειας της συνεργασίας που υπήρχε στο παρελθόν με τη ΝΔ».

Η σταθερή πολιτική της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα περιλαμβάνει διαδικασίες για να συγκροτηθεί ένα τέτοιο μέτωπο συζήτησης με τους σοσιαλδημοκράτες και τις δυνάμεις της οικολογίας, εξηγεί ο αν. υπουργός.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και τις εξελίξεις, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η δυναμική της Συμφωνίας παραμένει ισχυρή. «Περιμένουμε από την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τη δεύτερη υποχρέωσή της εκτός από την κύρωση, τη συνταγματική αναθεώρηση. Προφανώς και έχουμε απόλυτο σεβασμό για το πώς θα γίνει και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, δε μπορούμε να επέμβουμε σε εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της γειτονικής χώρας. Είμαι όμως απολύτως αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, όπως προβλέπεται και θα έρθει έπειτα και στη δική μας Βουλή για να προχωρήσουμε και εμείς στην κύρωσή της».

«Με το περιθώριο ελευθερίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την αναγνώριση της επιτυχίας της εξόδου, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας που συνεπαγόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρώ ότι έχουμε γυρίσει σελίδα. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή η δυναμική που αντανακλάται ήδη στα μακροικονομικά μεγέθη, να περάσει και στην κοινωνία και να την δει ο απλός πολίτης στην τσέπη του» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε επίσης

Το κοινό μέτωπο για την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ απέδωσε σε πέντε ημέρες όσα δεν έγιναν σε δύο χρόνια (!) -VIDEO

Τους εργαζόμενους της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, …