Breaking News

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ο Μάρτιν Σουλτς για το Μεταναστευτικό – Τι έγινε στο Φόρουμ ‘Διάλογος των Πολιτισμών’ (φωτορεπορτάζ)

Επικαιρότητα, Τοπικά 13 Oct 2019 - 12:43 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Για 17η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, το μεγάλο διεθνές Φόρουμ με τίτλο: «Διάλογος των Πολιτισμών» με επικεφαλής τον γνωστό φίλο (και επίτιμο δημότη της Ρόδου) κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν και καλεσμένους εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Φέτος, οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς με πάνω από 300 άτομα συμμετέχοντες.

Εδώ να σημειωθεί πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Φόρουμ γινόταν στο ξενοδοχείο Paradise, αργότερα μεταφέρθηκε στο Sheraton και για δεύτερη χρονιά, επιλέχθηκε το Ρόδος Πάλας.

Φέτος, είχε βασικό τίτλο «Παγκόσμια αναταραχή – Απόψεις που βασίζονται στον Διεθνή Διάλογο».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ – Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, από την Ελλάδα παραβρέθηκε ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης εκπροσωπώντας το ΥΠΕΞ και ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Κώστας Ταρασλιάς.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το πέρας των πρώτων εργασιών, έγινε πολύς λόγος για την κατάσταση στην Ευρώπη όπως τείνει να διαμορφωθεί, για το Brexit, για την τρομοκρατία με αφορμή τα συνεχή χτυπήματα όπως αυτό πρόσφατα στην Γερμανία καθώς και για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι σχέσεις του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, ο αντι-σημιτισμός, ο ισλαμοφοβία και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο πάνελ ήταν οι κ.κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, Εχούντ Ολμέρτ (Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ), Μάρτιν Σούλτς (Πρόεδρος του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012 – 2017), η Σάντα Σλάμ (Διευθύντρια για την Ευρώπη και την Γεωπολιτική στο Ίδρυμα ‘Φίλοι της Ευρώπης’) και ο Μπρούνο Μακαές (πρώην Πορτογάλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

Απαντώντας σε ερώτηση της «δημοκρατικής» για το Μεταναστευτικό πρόβλημα με αφορμή τις συνεχείς ροές που δέχονται τα νησιά της Ελλάδας –όπου βρίσκονται τα σύνορα της Ευρώπης- και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μάρτιν Σουλτς απάντησε κατηγορηματικά:

«Η απάντησή μου είναι η ίδια εδώ και χρόνια. Το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ζήτημα αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός πως κάποια από τα κράτη – μέλη, πρέπει να διευθετήσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνα τους σε σχέση με την πλειοψηφία των μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οφείλουν να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες και να μην αρνούνται.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα -όπως και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κι επίσης η δική μου χώρα, η Γερμανία που δέχονται πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων. Κι επαναλαμβάνω, ως διατελέσας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του κόμματος που εκπροσωπώ στην Γερμανία, ότι η Ευρώπη είναι μια ιδέα: και στηρίζεται στην αλληλεγγύη ανάμεσα στα έθνη και στα κράτη – μέλη.

Είναι ωστόσο, απαράδεκτο κατά την προσωπική μου άποψη, ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που λαμβάνουν υπερβολικά πολλά χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και δεν δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα, ούτε ένα άτομο.

Κι εδώ θα σημειώσω ότι στις διαπραγματεύσεις για τις προοπτικές χρηματοδότησης για τα επόμενα εφτά χρόνια, από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τις υποδομές (έργα), θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή σε ποιες χώρες θα δοθούν περισσότερα χρήματα. Δηλαδή, σε αυτές τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικά αυτές οι χώρες που αντιμετωπίζουν μόνες τους το πρόβλημα κι έχουν περισσότερες ανάγκες, χρειάζονται μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Στις χώρες όμως που δεν δέχονται πρόσφυγες, δεν πρέπει να δίδονται χρήματα».

Η Κατάσταση στην Ευρώπη και το Brexit

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ευρώπη και με αφορμή το ενδεχόμενο του Brexit που είναι κοντά, ο κ. Σουλτς απάντησε: «Η Ε.Ε. δεν θα καταρρεύσει. Νομίζω πως όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αποχωρώντας από την Ε.Ε. θα πετύχουν κάτι, κάνουν λάθος. Επικαλούμαι αφενός το Brexit και τις δηλώσεις ανθρώπων όπως η Μαρίν Λε Πεν και ο Ματέο Σαλβίνι που μιλούν για έξοδο των χωρών τους από την Ε.Ε. Θεωρώ πως οι Βρετανοί ‘κόβουν’ με δραματικό τρόπο κάθε δεσμό με την Ε.Ε. σε όλα τα επίπεδα. Το πόσο ισχυρή είναι η Ε.Ε. (κυρίως οικονομικά) φαίνεται ήδη. Νομίζω όμως, πως είναι λάθος επιλογή να θέλουν να φύγουν και να ζητούν να συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από την Ε.Ε.»

Πολύ συζήτηση έγινε και για την τρομοκρατία με αφορμή τα χτυπήματα που σημειώνονται σε διάφορες χώρες. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν ο οποίος τόνισε: «Η τρομοκρατία δεν είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει μόνον η Ευρώπη. Είναι, δυστυχώς, ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν αφορά μόνον τις μειονότητες. Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει στοχοποιηθεί. Υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία του αντι-σημιτισμού αλλά και της ισλαμοφοβίας» όπως είπε, και κάλεσε σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποκατάσταση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Το φετινό Φόρουμ ήταν οργανωμένο σε τρεις τομείς παγκόσμιας σημασίας:

– Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

– Παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις

– Ψηφιακός κόσμος, ηθικά πρότυπα και η αναβίωση της κοινωνικής συνοχής

Στα στρογγυλά τραπέζια συζητώνται θέματα όπως: 30 χρόνια από την πτώη του τείχους του Βερολίνου, η κλιματική αλλαγή, η οικονομία στις αφρικανικές χώρες, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και οι προοπτικές, πολιτισμός, παγκοσμιοποίηση, νέες τεχνολογίες, η θρησκεία ως πολιτικός παράγοντας και ιδεολογία κ.λπ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Το Διεθνές Φόρουμ της Ρόδου διοργανώνεται κάθε χρόνο στο νησί μας, από το 2003, συγκεντρώνοντας 300 με 600 άτομα από περισσότερες από 70 χώρες από όλο τον κόσμο. Φέτος, κλείνει 16 συναπτά έτη παρουσίας στην Ρόδο, η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς τόσο από ιστορικής όσο και από σημειολογικής άποψης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, το σήμα κατατεθέν του Φόρουμ, ήταν το πρωτοποριακό πνεύμα, η συναντίληψη και η ηθική ανθεκτικότητα των συμμετεχόντων στο έργο τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η διεθνής κοινότητα.

Το Φόρουμ αντανακλά τα βασικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας και προτείνουν πιθανές λύσεις απευθείας στους πολιτικούς ιθύνοντες.

Το Φόρουμ υποστηρίζει και ενισχύει τις ευρύτερες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να συμβάλει στη συνολική και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Βασικοί επισκέπτες και ομιλητές κάθε χρόνο, είναι πρώην πρόεδροι και ανώτεροι αξιωματούχοι, από διάφορες χώρες του κόσμου, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και της επιχειρηματικής ελίτ, εκπρόσωποι διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες από διάφορα πεδία και μέσα ενημέρωσης.

Το «Φόρουμ της Ρόδου» έχει επιδιώξει σταθερά να προωθήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου που θεωρείται απολύτως αναγκαία. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει πάντοτε να αντικατοπτρίζει καίρια ζητήματα στο διεθνές πρόγραμμα δράσης.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα και προτείνουν ιδέες για πιθανές λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματά μας τόσο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων όσο και για την κοινωνία εν γένει. Αυτό το τμήμα των ευρύτερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των βασικών αξιών της ανθρωπότητας και για τη συμβολή στη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη. / Πέγκυ Ντόκου – dimokratiki

 

Δείτε επίσης

Σχοινάς στο MEGA για Αγία Σοφία: Η ΕΕ θα απαντήσει όταν υπάρξει οριστική απόφαση

Θέση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας παίρνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Σε αποκλειστική δήλωσή του …