Ικανοποίηση Χατζημάρκου για τον Τουρισμό – Χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις (video)

video, Επικαιρότητα, Τοπικά 12 Oct 2020 - 9:50 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ικανοποιημένος για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν –με βάση τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού- σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόταση να περιέλθει στις περιφέρειες η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Υγείας ενώ απάντησε στους επικριτές του σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά, λόγω της δημιουργηθείσας κατάστασης με τον κορωνοϊό.

ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΣ καθώς είναι σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση σε επίπεδο διοικητικό, όλου του περιβάλλοντος λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης: «Την χαρακτήρισα ως τελευταία ευκαιρία αυτή επειδή είμαστε πάρα πολύ κουρασμένοι σε όλα τα επίπεδα εδώ και δέκα χρόνια.

Πάνω που προσπαθήσαμε να ανακάμψουμε, ήρθε η πανδημία –οπότε είναι πράγματι η τελευταία ευκαιρία, να σπάσουμε κάποια δεσμά, δικά μας και να μπορέσουμε πλέον να λειτουργήσουμε με αντανακλαστικά και με λυμένα χέρια μέσα σε ένα σύγχρονο διοικητικό πλαίσιο και σε σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Αυτό, το συνδυάζω με την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο (τα περίφημα 70 και πλέον δις ευρώ που θα έρθουν από την Ευρώπη) που αποτελεί την πιο…. Βίαιη εισαγωγή πλούτου στην ιστορία της χώρας μας. Και βέβαια αυτή την ευκαιρία, δεν μπορούμε να μην την αξιοποιήσουμε στο 100%» όπως ανέφερε.

Ο περιφερειάρχης τόνισε πως ετοιμάζονται πολλές παρεμβάσεις από την στιγμή που στις επόμενες 20 μέρες, θα έρθει το σχετικό σχέδιο νόμου για επεξεργασία.

Η Α/ΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

«Εισπράττοντας έναν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στον περιφερειακό βαθμό, είναι κάτι που μας χαροποιεί. Εμείς ως ΠΝΑι είμαστε σε πολλές περιπτώσεις, μέρος της λύσης. Έχω ζητήσει και στο παρελθόν, να πάρουμε πάνω μας την Α’ Βάθμια Υγεία με τις ΥΠΕ (όπως είναι, με το προσωπικό τους και τον προϋπολογισμό τους –κυρίως). Όχι μόνον να μεταφέρεται η ευθύνη αλλά και οι πόροι.

Αυτό το διάστημα της πανδημίας, έδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πόσο υπεύθυνο ρόλο έπαιξαν οι περιφέρειες. Η ΠΝΑι απέδειξε ότι είναι άξια εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που το εισπράττουμε αυτό ενώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να κάνουμε αυτό το Βήμα. Μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα υγείας των νησιών μας με καλύτερα αντανακλαστικά –χωρίς να αδικήσω κανέναν από τους εκπροσώπους των θεσμών» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αναφερόμενος στις ανάγκες μεταρρύθμισης, τόνισε πως είναι απαράδεκτες οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων ενώ τάχθηκε γι ακόμη μια φορά υπέρμαχος της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης. «Είναι ένα εφεύρημα που εργαλειοποιεί τον πολιτικό εκβιασμό. Η δική μας περιφέρεια έλαβε αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή με πάνω από 50% και όμως, μπαίνω σε αυτή την συζήτηση. Να τελειώνουμε λοιπόν με τα κόλπα» υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος.

Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Μιλώντας για την φετινή τουριστική περίοδο, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας: «Είμαι πιο πολύ περήφανος για τα φετινά (έστω, φτωχά) αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που σπάγαμε ρεκόρ. Διότι αυτό που έχει γίνει φέτος στον Τουρισμό, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με τον παγκόσμιο τουρισμό να έχει καταρρεύσει, πολλοί παγκόσμιοι τουριστικοί προσπάθησαν να κάνουν τουρισμό και δεν πέτυχαν τίποτε.

Και τουλάχιστον δύο προορισμοί όπως η Ρόδος και η Κως, διανύουν τον Οκτώβριο κι έχουν κρατήσεις. Είναι μεγάλη νίκη που ανήκει σε όλους τους νησιώτες. Έδειξαν πόσο σοβαροί είναι, πόσο ώριμοι και επαγγελματίες, αποδεικνύοντας πως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Και φυσικά, τα φετινά αποτελέσματα, είναι το καλύτερο εισιτήριο για το 2021 –το οποίο, λέμε ότι τουριστικά θα είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Μπαίνουμε με καθαρό μυαλό, είμαστε ρεαλιστές και δίνουμε καθημερινά έναν πολύ σκληρό αγώνα».

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο κ. Χατζημάρκος είπε ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο της Αρχαγγέλου – Αφάντου- Νότιας Ρόδου – Λίνδου και αναμένονται οι υπογραφές για να προχωρήσει η δημοπράτηση ενώ μίλησε και για τον ΦΟΔΣΑ, ο οποίος έλαβε ΑΦΜ και ξεκινούν οι επόμενες δράσεις για έργα.

«Το 2021 θα είναι μια χρονιά – σταθμός για μια σειρά από πράγματα. Τα στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ κρίσιμα για πολλά χρόνια μετά. Και πρέπει, επιτέλους να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Τόσο για τα έργα που θα εντάξουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης όσο και για την επόμενη τουριστική περίοδο. Είμαι ευχαριστημένος. Συνήθως είμαι ανικανοποίητος, αλλά δεδομένων των συνθηκών, μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος μέσα σε ένα τόσο εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον. Δεν είμαστε μόνον όρθιοι, πια.

Μπορούμε να στεκόμαστε, με προοπτική δίνοντας το παράδειγμα –κι ας λένε κάποιοι ό,τι θέλουν. Οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Πρέπει να διαθέτουμε την ενέργειά μας, μόνον δημιουργικά για να χτίσουμε βάσεις σε μία νέα, παγκόσμια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αυτό που καταφέραμε υγειονομικά και τουριστικά, είναι το καλύτερο εισιτήριό μας για το 2021».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

Για παρακμιακή λειτουργία, υποτιμητική συμμετοχή στα κοινά, φτηνή πολιτική με ταπεινά κίνητρα και ένστικτα μίλησε ο περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την στήριξη των επιχειρήσεων από την ΠΝΑι –την οποία έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα, τάχθηκε υπέρ ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Μανώλης Γλυνός.

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Το συζητήσαμε στο Π.Σ. αλλά πλέον, η λειτουργία κάποιων ανθρώπων είναι παρακμιακή. Στο τελευταίο Δελτίο Τύπου των 5 συμβούλων αυτών, προκύπτει με βεβαιότητα ότι ψεύδονται εν γνώση τους –ενώ τους διενεμήθησαν τα έγγραφα όπου υπήρχαν οι απαντήσεις. Είναι πάρα πολύ φτηνή, η πολιτική αυτή. Τα χρήματα είναι μέσω τρίτου φορέα διότι η ΠΝΑΙ δεν έχει αδιάθετα στους πόρους της. Τα χρήματα έρχονται μέσω του ΕΦΕΠΑΕ. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι από 5.000 έως 30.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα θα είναι της τάξης των 30.000 ευρώ (για την ΠΝΑι) και περιμένουμε τις σχετικές υπογραφές». Ο ΕΦΕΠΑΕ είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης των ευρωπαϊκών χρημάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα και όσες επιχειρήσεις καταθέσουν φακέλους, θα αξιολογηθούν κ.λπ. από αυτό τον φορέα. Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τέλη Φεβρουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές.

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Ερωτηθείς, τέλος για την κατάσταση που επικρατεί στα παλιά σφαγεία εδώ και 5,5 χρόνια, με τους υπάρχοντες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός πως η ΠΝΑι δεν έχει καμία αρμοδιότητα, αναζητάται λύση: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τα τρία συναρμόδια υπουργεία. Το πρόβλημα με τα παλιά σφαγεία έρχεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή Ρόδου. Η σιωπή της τελευταίας τετραετίας τι έγινε; Με το που άλλαξε η δημοτική αρχή, το θέμα έγινε μεγάλο. Για ποιον λόγο; Επειδή η νέα δημοτική αρχή, έχει καλές σχέσεις με την περιφερειακή (!) Τα βάζω όλα πάνω στο τραπέζι, τελικά… Τους ίδιους κινδύνους είχαν και τότε.

Σήμερα, ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα με όλους τους νεροκουβαλητές του… ψάχνει τον τρόπο να κάνει το… ‘Come Back’. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε ανοίξει την συζήτηση για να κλείσουμε αυτό το θέμα. Έχουμε ανοίξει την συζήτηση με τα τρία συναρμόδια υπουργεία. Μας προσβάλλει αυτή η κατάσταση, είναι πληγή για τον τόπο και πρέπει να σταματήσει. Πιστεύω, να τα καταφέρουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος την αποσυμφόρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα HOT SPOT της Λέρου και της Κω. / Δημοσιεύτηκε: dimokratiki

BINTEO

Δείτε επίσης

Ευ. Κουτζαμάνη για δίκη Χρυσής Αυγής: Δεν με έκαμψε η απειλή με σφαίρες

Τα αισθήματα ικανοποίησης για την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή …