Breaking News

Εορτάστηκε η μνήμη του πολιούχου της πόλεως Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου (φωτορεπορτάζ & video)

video, Επικαιρότητα, Τοπικά 15 Nov 2018 - 12:51 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του πολιούχου της Ρόδου, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Τρίτη και κορυφώθηκαν χτες με την Δοξολογία και Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό των Εισοδίων Θεοτόκου Νεοχωρίου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, τα Σώματα Ασφαλείας και κληρικοί από όλο το νησί και κορυφώθηκαν με την αρτοκλασία στην είσοδο του Δημαρχείου Ρόδου.

Φέτος, στις λειτουργικές τελετές και εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του πολιούχου της Ρόδου, προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παϊσιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κω – Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος και, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Κατά την αρτοκλασία, ο Μητροπολίτης Ρόδου υπογράμμισε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο δημοτικό μέγαρο της πόλεώς μας, τελειώνοντας τον εορτασμό του Πολιούχου μας, νεομάρτυρος, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Το νεομάρτυρα της Πίστεώς μας, ο οποίος σε μία δύσκολη στιγμή και προσωπικά για εκείνον αλλά και για ολόκληρο το Γένος μας, εξέφρασε περίτρανα χωρίς να φοβηθεί τα βασανιστήρια και τον θάνατο, την ομολογία της Πίστεώς του. Εξέφρασε την αυτοσυνειδησία του Γένους μας και μαρτύρησε σε αυτόν εδώ τον τόπο, στο Μανδράκι όπου και ετάφη.

Και μας αφήνει πλην των γνωρισμάτων της πρεσβείας και της προστασίας του προς την πόλη μας, μας αφήνει ως παρακαταθήκη, την αυτή καθαυτή αυτοσυνειδησία να διαφυλάττουμε και να παραδίδουμε στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Κι ας φύγουμε σήμερα από αυτή την λατρευτική σύναξη αφήνοντας αυτό το μήνυμα να αντηχήσει στις καρδιές μας.

Σε δύσκολους καιρούς, σε δύσκολες συγκυρίες, είναι μαζί μας» όπως είπε, ευχαριστώντας τους πιστούς, τους εκπροσώπους φορέων και τοπικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας και κληρικούς που παρέστησαν στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Πολιούχου. Επιπλέον, ευχαρίστησε τους ιεράρχες που συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, υπογράμμισε τα εξής: «Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, μας έδωσε την ευκαιρία σήμερα να βρεθούμε ανάμεσά σας. Να βρεθούμε και να γιορτάζουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, την μνήμη του ενδόξου νεομάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος  μαρτύρησε στην πόλη σας, κι έδωσε το μήνυμα της παρουσίας του διά της μετανοίας και διά της αγάπης στον Θεό και την Πατρίδα.

Και ως εκ τούτου, οι ευχές μας είναι εγκάρδιες προς εσάς, μαζί με την Ευλογία μας. Όλοι μαζί κάτω από την σκέπη του Θεού και μέσα στην Αγία Εκκλησία να πορευόμαστε, αγωνιζόμενοι για να κρατάμε την Πίστη μας ζωντανή και να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Χριστιανοί, Ορθόδοξοι και Έλληνες. Χρόνια πολλά σε όλους».

Αμέσως μετά την αρτοκλασία, ακολούθησε η καθιερωμένη εορτή στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου Ρόδου όπου ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος υποδέχτηκε τους αρχιερείς, τους εκπροσώπους των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας αλλά και τους πολίτες που έσπευσαν να παραστούν, για ανταλλαγή ευχών.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα που ονομάζεται προσφυγικό εξαίροντας τις προσπάθειες και την συμβολή της Εκκλησίας στο έργο των τοπικών αρχών και του δήμου.

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Σάμου με τις ευχαριστίες του και ο δήμαρχος έδωσε αναμνηστικά δώρα στους ιεράρχες. (διαβάστε περισσότερα: dimokratiki.gr)

BINTEO

Δείτε επίσης

Θρίλερ με τα κέντρα κλειστού τύπου: ‘Ναι’ από Χατζημάρκο – ‘Όχι’ από Μουτζούρη

Υπέρ του κυβερνητικού σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους πρόσφυγες στα νησιά του …