Breaking News

Εικόνες – σοκ από τον πρόχειρο καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες κ παράνομοι μετανάστες

Επικαιρότητα, Τοπικά 18 Feb 2020 - 4:35 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Αυξάνονται οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που φιλοξενούνται στην πρόχειρη δομή που λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, ως προσωρινός καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, στα παλαιά σφαγεία (στην είσοδο του εμπορικού λιμένα Ρόδου).

Μέχρι πρόσφατα, στην δομή φιλοξενούνταν πάνω από 140 άτομα (πρόσφυγες και μετανάστες) ενώ οι μετακινήσεις είναι συνεχείς, καθώς κάποιοι φεύγουν –οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα- κάποιοι μεταφέρονται σε άλλα νησιά ή φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που εκμισθώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Οι 75 από αυτούς, είναι από την Παλαιστίνη, 44 (23 γυναίκες και 21 άνδρες) από την Σομαλία, 5 Ιρανοί, 2 Αιγύπτιοι, Πακιστανοί, Σύροι ακόμη και από το Θιβέτ ενώ υπάρχουν και μερικά μικρά παιδάκια.

Την δομή επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά οι εκπρόσωπος της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ, ενημερώνοντας τούς προσωρινά φιλοξενούμενους για το πρόγραμμα επαναπατρισμού – εθελούσιες επιστροφές (δηλαδή για όσους ενδιαφέρονται να γυρίσουν στην πατρίδα τους).

Ως επί το πλείστον, οι πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν από την Ρόδο και τα νησιά μας, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες προέρχονται αλλά επιθυμούν να προωθηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, τους παρέχουν οικονομική βοήθεια με την μορφή χορήγησης επιδόματος ανά άτομο ή την φιλοξενία τους σε άλλο χώρο, ξενοδοχείο ή  hotspot σε άλλο νησί.

«Στην πρόχειρη δομή που λειτουργεί εδώ και 4,5 χρόνια, στα παλαιά σφαγεία φιλοξενούνται σήμερα 143 άτομα. Γίνονται αρκετές προσπάθειες από τη νέα δημοτική αρχή για την βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί με τις δομές στον πρόχειρο αυτό καταυλισμό ενώ η σίτιση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Ντίνος Μαντικός.

Σημειώνεται πως οι προσωρινά φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη της Ρόδου (καθώς δεν είναι σε καθεστώς κράτησης για να μεταφερθούν στο Λιμεναρχείο ή να τους αναλάβει η Αστυνομία).

«Δυστυχώς, δεν λείπουν οι μεταξύ τους συμπλοκές με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τα πνεύματα διότι πολλές φορές οξύνονται και δημιουργούνται μικρο-επεισόδια. Άλλωστε τόσοι πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες με άλλες συνήθειες, χωρίς να μιλάνε γλώσσες για να συνεννοηθούν κ.λπ.» λέει ο κ. Μαντικός.

Να σημειωθεί πάντως, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου βρίσκονται σε συνεννόηση και για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, προεξάρχοντος του γιατρού κ. Σάββα Καραγιάννη και του Φαρμακευτικού Συλλόγου που βοηθάει με φάρμακα όταν εμφανιστεί ανάγκη.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΟΔΟΥ

Η νυν δημοτική αρχή Ρόδου ωστόσο (όπως και η προηγούμενη) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν την δημιουργία Κλειστού Κέντρου στο νησί. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 25.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες –από το 2015, περίπου χωρίς να έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης, ξεκαθάρισε ότι: «Η Ρόδος δεν είναι ‘πέρασμα’ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτή την στιγμή, η άτυπη δομή στα σφαγεία φιλοξενεί κυρίως, μετανάστες» ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξαν (και υπάρχουν) προτάσεις, για δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας στην Ρόδο, αλλά η νέα δημοτική αρχή, έχει απορρίψει τα αιτήματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία διέψευσε, ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Ο Δήμος θα ενισχύει εθελοντικά την δομή αυτή αλλά να δημιουργηθεί hotspot. Η Ρόδος είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες δομές. Θα είμαστε δίπλα στους εθελοντές» όπως διαβεβαίωσε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού Ρόδου με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα παλιά σφαγεία, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, υπό τον κ. Καρίκη με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ενώ και ο Δήμος Ρόδου μέσω του συσσιτίου και της Πρόνοιας θα στηρίζει την άτυπη αυτή δομή. / (δημοσιεύτηκε στην ‘δημοκρατική’)

Δείτε επίσης

«Φουντώνουν» οι φήμες για πρόωρες εκλογές μετά το πακέτο 24 δισ. (Video – Αναλυτικά όλα τα μέτρα)

Μπορεί το Μέγαρο Μξίμου να διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογων, όμως όλες οι κυβερνητικές …