Breaking News

Γ.ΚΡΕΜΛΗΣ: «Θα είμαι Ευρωβουλευτής όλων των νησιωτών» – Στο πλευρό του κ. Αντ. Καμπουράκη

Επικαιρότητα, Τοπικά 23 Feb 2019 - 12:26 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στην Ρόδο βρέθηκε χτες, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κρεμλής. Με αφορμή την επιλογή του από τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να τον συμπεριλάβει στο Ευρωψηφοδέλτιο το οποίο ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Κρεμλής επέλεξε να ξεκινήσει μια σειρά από περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, από την Ρόδο που είναι και η γενέτειρά του.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο ‘Μεντιτεράνιαν’ παρόντος του προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου και στελεχών, ο κ. Κρεμλής επικεντρώθηκε στα θέματα τα οποία θέλει να αναδείξει στο Ευρωκοινοβούλιο που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στα εργαλεία που υπάρχουν για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις ώστε να διεκδικηθούν τα απαραίτητα κίνητρα και οι χρηματοδοτήσεις.

Στην εισαγωγή του, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Παύλος Μπακίρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ο κ. Κρεμλής είναι από την Ρόδο, γνωρίζει τα προβλήματα των νησιών και βεβαίως, εκπροσωπεί επάξια την περιοχή μας: «Καλωσορίζουμε σήμερα τον υποψήφιο ευρωβουλευτή μας, κ. Γιώργο Κρεμλή, έναν δικό μας άνθρωπο που μας κάνει περήφανους με την δράση, τις γνώσεις του και την εν γένει στάση του στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η επιλογή του Προέδρου μας κ. Κ.Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στους υποψήφιους ευρωβουλευτές δείχνει ότι η Ν.Δ. τιμά τα άξια στελέχη μας. η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, προκάλεσε ικανοποίηση της παράταξής μας στα Δωδεκάνησα –κάτι που αποτυπώθηκε στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου όπου ο κ. Κρεμλής ήταν παρών και πλήθος στελεχών παραβρέθηκαν για να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξη στο πρόσωπό τους. Η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Είναι τιμή και τύχη να έχουμε έναν Δωδεκανήσιο που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και τα προβλήματα των νησιών. Η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι μια νίκη όλων των νησιωτών» όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο Γ.Κρεμλής
«Είναι σημειολογική η επιλογή μου αυτή, να ξεκινήσω την προεκλογική μου εκστρατεία από τον τόπο καταγωγής μου, όπου μεγάλωσα. Εάν εκλεγώ θα είμαι Ευρωβουλευτής όλων των Δωδεκανησίων, όλων των νησιωτών, όλων των Ελλήνων και θα υπηρετήσω την Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι πρέπει όλοι μαζί να αναδείξουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα της νησιωτικότητας, τα οποία δυστυχώς έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Η νησιωτικότητα για την Ελλάδα, είναι ο χώρος όπου ‘χτυπά’ η καρδιά της και είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε κοντά στα νησιά μας, και στις παραμεθόριες περιοχές.

Πρέπει να στηρίξουμε τις σχέσεις μας με τα άλλα νησιά όπως η Κύπρος και η Μάλτα, με το σκεπτικό ότι οι ενεργειακοί πόροι νότια της Κύπρου, του Ισραήλ και νότια της Κρήτης μπορούν να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν πόρους της Ε.Ε. Κι επειδή τα γεωπολιτικά διακυβεύματα είναι ενεργειακά, η υποστήριξή μας για την ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ε.Ε. που θα συνδέσει την ενέργεια με τη νησιωτικότητα και με την θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων, είναι εξαιρετικά σημαντική» όπως είπε.

Υπογράμμισε πάντως, πως υπάρχουν μέτρα για τη νησιωτικότητα, προγράμματα της Ε.Ε. πόροι και χρηματοδοτήσεις καθώς και συγκεκριμένα μέτρα όπως π.χ. ένα ‘Ευρωπαϊκό Μεταφορικό Ισοδύναμο’ ενώ υπάρχει και δυνατότητα ‘Θεσμοθετημένων Μειωμένων Συντελεστών’ για τα νησιά –και όχι μόνον για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

«Τα μέτρα για τη νησιωτικότητα είναι πολλά και σημαντικά. Ο κυρίαρχος στόχος μου θα είναι η ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νησιά στην διακριτική ευχέρεια των εθνικών κυβερνήσεων. Οι ψηφοφόροι στα νησιά δεν είναι πολλοί. Τα νησιά πρέπει ‘αυτοτελώς’ να έχουν φωνή, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κατοίκων τους –και κυρίως τα μικρά νησιά. Πρέπει να αναπτύξουμε μια Ευρωπαϊκή Νησιωτική Πολιτική που θα προβλέπει μέτρα για την στήριξη των μικρών νησιών και να εξηγήσουμε στην Ε.Ε. για ποιο λόγο, τα νησιά (στα οποία κατοικούν σήμερα 20εκ. ευρωπαίοι πολίτες) πρέπει να προστατευθούν» όπως είπε.

Η κυκλική οικονομία και η νησιωτικότητα
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής ανέφερε πάντως, πως (ως Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει εξουσιοδοτηθεί να προωθεί θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας) έχει στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη ενός νέου οικονομικού μοντέλου που θα σέβεται τους πόρους του πλανήτη με νέα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης: «Στόχος μου, είναι τα κονδύλια για τη νησιωτικότητα να διατεθούν στην Ελλάδα και η κυκλική οικονομία να συνδεθεί με τη νησιωτικότητα –ως ένα δίδυμο αλληλοϋποστήριξης. Διατίθενται πολλά δις ευρώ στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τα κονδύλια αυτά, θα αυξηθούν στο μέλλον.

Τα νησιά, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, τα Ιόνια κ.λπ. πρέπει να διεκδικήσουν πόρους και κίνητρα από την ‘πίτα’ που θα πάρει η Ελλάδα. βασικός στόχος μου είναι να συνενώσουμε τις δυνάμεις των ευρωπαϊκών νησιών. Μάλιστα στις 28 -30 Μαρτίου 2019 θα γίνει ένα συνέδριο στην Κύπρο όπου θα συζητηθούν τα θέματα των νησιών και η συνεργασία μας, με την Μάλτα, Κορσική, Βαλεαρίδες, Σικελία για να ενισχύσουμε και το πρόγραμμα INTERREG».

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είπε τα εξής: «Υπάρχουν προηγούμενα και σε άλλα νησιά με αυτό το φορολογικό καθεστώς όπως π.χ. στην Κορσική όπου υπάρχει και Μεταφορικό Ισοδύναμο και μειωμένη τιμή βενζίνης. Είναι θέματα που αποτελούν αντικείμενα διαπραγματεύσεων. Στις Βρυξέλλες επικρατεί ένα κλίμα ‘ισοπεδωτικό’ –να τα βάλουμε όλα πάνω στην ίδια βάση. Αυτό οδηγεί σε άνισες καταστάσεις και μεταχείριση.

Υπάρχουν διαπραγματευτικές δυνατότητες. Ο ΦΠΑ ήταν 35εκ. ευρώ και εφαρμόστηκε στην λογική να αρμέξουμε όσο μπορούμε την αγελάδα –η οποία, δυστυχώς δεν παράγει γάλα διότι δεν τρέφεται. Αυτή είναι η Ελλάδα, χωρίς αναπτυξιακή πολιτική και θα έλεγα με μία απαξίωση της επιχειρηματικότητας. Στην Βουλγαρία έχουν μετακινηθεί 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις κι άλλες τόσες στην Κύπρο. Κεφάλαια, επιχειρηματικότητα έχουν ξενιτευτεί, την στιγμή που η ίδια η Ε.Ε. διαθέτει 350δις ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Πρόσθεσε μάλιστα πως απαιτείται η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αφού όπου υπάρχει μόνον το κράτος δε υπάρχουν αποτελέσματα. Η νέο-κομμουνιστική αντίληψη ότι το κράτος μπορεί να τα κάνει όλα, δεν ισχύει πουθενά».

Παρών και ο κ. Αντώνης Καμπουράκης
Το παρών στην συνέντευξη, έδωσε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης για τον οποίο, ο κ. Κρεμλής εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Ρόδου. Θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω ότι θα είμαι δίπλα του από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως δήμαρχος Ρόδου, την 1η Οκτωβρίου 2019 -οι Ευρωβουλευτές αναλαμβάνουν από 1η Ιουνίου 2019- διότι η Ρόδος πρέπει να τρέξει με υψηλότερες ταχύτητες. Έχει τις δυνατότητες και με την βοήθεια όλων μας, θα μπορέσουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για το νησί μας και να το αναδείξουμε το περιβάλλον του κ.λπ.» όπως είπε. (info: dimokratiki)

Δείτε επίσης

Ο Γ. Χατζημάρκος στην πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού Εσωτερικών με τους 13 εκλεγέντες Περιφερειάρχες της χώρας

Στην πρώτη συνάντηση που είχε χθες,  Δευτέρα,   με τους 13 εκλεγέντες Περιφερειάρχες της χώρας, ο …