Breaking News

«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ» ΓΙΑ ΕΞΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ! – Ο Δήμαρχος «τίναξε» στον αέρα κάθε δημοκρατική διαδικασία!

Επικαιρότητα, Τοπικά 28 Dec 2018 - 12:05 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

«Εδώ και τώρα εξώσεις» αποφάσισε χτες, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου –παρά τις αποχωρήσεις της μειοψηφίας και τις εκπεφρασμένες αντιρρήσεις από τους μισθωτές της Νέας Αγοράς- για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό και μάλιστα τέτοιες ημέρες!

Είναι απορίας άξιον πάντως, το ότι λίγο πριν την συνεδρίαση ο ίδιος ο εντεταλμένος σε θέματα αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και νομικός σύμβουλος κ. Δήμος Μουτάφης, είχε υποστηρίξει ότι το θέμα ΔΕΝ επρόκειτο το επανέλθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο!

Με αυτή την κίνηση ο Δήμαρχος Ρόδου, το μόνο που κατάφερε ήταν να…. «τινάξει» κυριολεκτικά στον αέρα κάθε δημοκρατική διαδικασία και φυσικά, να αποδείξει ότι ακολουθεί τον δρόμο της Απολυταρχίας όσον αφορά τις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με θέματα που θέλει ο ίδιος να περάσει με το «έτσι θέλω».

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «δημοκρατικής»:

Ένταση επικράτησε για μία ακόμη φορά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή την παράταση των μισθώσεων των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς. Εν μέσω της εορταστικής ραστώνης, η δημοτική αρχή θέλησε να κλείσει άρον-άρον ένα «φλέγον» ζήτημα, προκαλώντας για μία ακόμη φορά πολλά ερωτηματικά.

Μόλις χθες το πρωί, συγκεκριμένα η νομική υπηρεσία του δημοτικού συμβουλίου γνωμοδότησε για το αίτημα παράτασης των μισθώσεων των δημοτικών καταστημάτων, που υπέβαλαν οι μισθωτές στις αρχές του Δεκέμβρη μέσω του νομικού τους συμβούλου.

Το θέμα συμπεριλήφθηκε στα εκτός ημερησίας με το Σώμα να καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει μία απόφαση για το σκεπτικό της οποίας δεν είχε ενημερωθεί. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν είχαν λάβει στα χέρια τους το κείμενο της απόφασης και δεν είχαν τη δυνατότητα να τη μελετήσουν προκειμένου να είναι σε θέση να αποφασίσουν.

Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν οι παρατάξεις του Στράτου Καρίκη και του Γιώργου Υψηλάντη, διαφωνώντας έντονα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. «Δεν πρόκειται για πρόταση της πλειοψηφίας και του δημάρχου αλλά της νομικής μας υπηρεσίας. δεν είναι δηλαδή μία πρόταση που μπορεί κανείς να αντικρούσει χωρίς να υπάρχουν συνέπειες», έσπευσε να διευκρινίσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ε. Μανδρακός. Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης του Σ. Καρίκη, Στέργος Στάγκας, είπε ότι θα έπρεπε κανονικά το θέμα να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (πιθανότατα σε έκταση συνεδρίαση μέχρι τις 31.12.2018) ώστε οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου, που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση, να εξηγήσουν το σκεπτικό της απόφασης και να έχουν στο μεταξύ το περιθώριο όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να μελετήσουν το κείμενο.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος μέχρι τις 31.12 για να συνεδριάσει ξανά το δημοτικό συμβούλιο. Τόνισε ότι το 2015 το σώμα παρέτεινε για μια τριετία τη διάρκεια των συμβάσεων. Πλέον όμως δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα. «Όποιος νόμος ισχύσει από 1η Ιανουαρίου τους 2019 για τα ακίνητα θα εφαρμοστεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους νόμους. Ξέρω ότι έγιναν παρεμβάσεις προς τους βουλευτές για να περάσει τροπολογία την τελευταία εβδομάδα…. δεν ξέρω τι έγινε. Περιμένω να δω τι θα ισχύσει.

Εάν εκδοθεί νομοθετική ρύθμιση μέχρι τη λήξη των μισθώσεων, είναι θέμα του νομοθετικού σώματος, όχι δικό μας. Εξαντλήσαμε πάντως κάθε περιθώριο παράτασης των συμβάσεων. Η αίτηση των μισθωτών δεν έχει νόμιμη βάση. Αν ήταν να παρατείνουμε τις συμβάσεις συνεχώς, τι νόημα θα είχαν οι νόμοι και ποια η θέση μας; Ας συζητήσουμε εκ των υστέρων το σκεπτικό της απόφασης. Θέλω όμως να εγκρίνει το Σώμα την εισήγηση των τεσσάρων νομικών συμβούλων», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

«Ζητάτε από το Σώμα να εγκρίνει τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του δήμου, χωρίς το Σώμα να έχει ενημερωθεί γι’ αυτή, χωρίς να έχει διαβάσει την εισήγηση. Αν θέλει η δημοτική αρχή, ας την εφαρμόσει χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου… Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην συζήτηση του θέματος σήμερα. Και αν αποφασίσετε να εισάγετε το θέμα προς συζήτηση, η παράταξή μας θα είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση», είπε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης.

Καταπέλτης ήταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Στράτος Καρίκης ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Πώς αποδέχεστε κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης ένα θέμα, για το οποίο δεν έχουμε λάβει γνώση; Δεν μας έχει μοιραστεί η γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων. Ποιος μπορεί να μας εξηγήσει εάν η παράταση των μισθώσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη μία φορά; Είναι κάθετη η νομική υπηρεσία; Που είναι οι νομικοί σύμβουλοι να μας τα εξηγήσουν όλα αυτά; Από πότε οι αποφάσεις της νομικής υπηρεσίας έρχονται να επικυρωθούν; Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.

Λέμε να περάσει η τροπολογία. Πώς όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για μία απόφαση ενώ δεν μας έχει μοιραστεί το έγγραφο; Δεν φοβόμαστε να πάρουμε θέση! Σας ρωτώ όμως ξανά, ποιος αποκλείει ότι το ισχύον νομικό καθεστώς για την παράταση των μισθώσεων μπορεί να εφαρμοστεί ξανά; Βλέπουμε μία διαδικασία με το χαρακτήρα του υπέρ-κατεπείγοντος, για ένα θέμα που για εμάς δεν είναι επείγον… Άλλωστε πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο»;

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ρόδου, Δήμος Μουτάφης, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι η απόφαση είναι πρακτικά ειλημμένη, απλά το θέμα συμπεριλήφθηκε στα εκτός ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δ.σ. επειδή είχε απασχολήσει τις προηγούμενες συνεδριάσεις. «Δεν υπήρξε καμία τροποποίηση του νόμου που θα μας έδινε τη δυνατότητα της εκ νέου παράτασης των μισθώσεων», δήλωσε ο κ. Μουτάφης. (διαβάστε περισσότερα στο dimokratiki.gr)

Δείτε επίσης

Ο Ρόδιος ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης, υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με την “Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου”

Στο ψηφοδέλτιο της “Πλεύσης Ελευθερίας” συναντάμε τον συμπολίτης μας Κωστή Σαββιδάκη, ο οποίος θα είναι …