Politico: Ο… τυφώνας Κοέν λύνει τα χέρια του Μιούλερ για τον Τραμπ (video)

video, Διεθνή 28 Feb 2019 - 3:40 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Η χθεσινή ημέρα, ήταν η ημέρα του Μάικλ Κόεν στο Καπιτώλιο, αλλά οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι περιμένουν τα ευρήματα της έρευνας του Ρόμπερτ Μιούλερ, σχολιάζει το “Politico.” Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια σειρά εκρηκτικών καταγγελιών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μάικλ Κόεν, θα καταθέσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου που ερευνά τη φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Στην τρίτη και τελευταία του κατάθεση αυτή την εβδομάδα ο Κόεν θα καταθέσει σήμερα από τις 09:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας) στην επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αλλά και ηγετική της ομάδα δεν βιάζονται να ενεργοποιήσουν την διαδικασία αμφισβήτησης για την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

Αντιθέτως, φαίνεται πως περιμένουν τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Μιούλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Η έρευνα αυτή, περιλαμβάνει δύο ουσιαστικές διαστάσεις. Το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων μυστικών πρακτόρων ή επιχειρηματιών, αλλά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η Πελόζι άφησε στο περιθώριο την κατάθεση του Κόεν, δηλώνοντας ότι δεν είχε χρόνο να παρακολουθήσει τον βομβαρδισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, από τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Δεν έχω δει ούτε μία λέξη από αυτό. Εάν έχω κάποια δήλωση θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε,” δήλωσε η ίδια καθώς πήγαινε προς την αίθουσα της ολομέλειας για την διεξαγωγή ψηφοφοριών. “Επιτρέψτε μου να πω αυτό. Νοιάζομαι πολύ περισσότερο για τις κακές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, παρά για την κακή προσωπικότητά του,” συμπλήρωσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Στένι Χόγερ δήλωσε προς την ίδια κατεύθυνση: “Επιτρέψετε μου να επαναλάβω: Πρέπει να περιμένουμε για την αναφορά του Μάλερ και να δούμε τι λέει,” εξήγησε ο ίδιος σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Το ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών Τζιμ Κλίμπαρν που είναι τρίτος στην ηγεσία των Δημοκρατικών αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώνοντας ότι είχε να παρακολουθήσει την κατάθεση του Κόεν.

Η ερώτηση για το αν θα προχωρήσουν στην αμφισβήτηση άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, είναι ίσως η πιο ευαίσθητη για την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ενδιαφέρεται άμεσα να διατηρήσει τις ισορροπίες στην κοινοβουλευτική του ομάδα που αποτελείται από μετριοπαθείς βουλευτές σε εκλογές περιφέρειες που κυριαρχούν Ρεπουμπλικάνοι, μέχρι προοδευτικούς βουλευτές που εκφράζονται ανοιχτά και δημόσια υποστηρίζοντας την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας κατά του Τραμπ.

Ωστόσο, ο κεντρικός πολιτικός στόχος εντοπίζεται στην διατήρηση της ενότητας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Μέχρι σήμερα, η Πελόζι στάθηκε σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική συγκρατώντας τους Δημοκρατικούς, ώστε να αποφευχθεί μία δημόσια διένεξη γύρω από το παραπάνω ζήτημα και παρά την πίεση υποστήριξης της προεκλογικής εκστρατείας με πολλά εκατομμύρια δολάρια από τον μεγάλο δωρητή των Δημοκρατικών Τομ Στέγιερ.

Παράλληλα, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών σε αντίθεση με τις πιο μετριοπαθείς φωνές του κόμματος, ζητάει την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

Παραμένει ασαφές το χρονικό διάστημα κατά το οποίο, η Πελόζι θα κατορθώνει να ελέγχει την κατάσταση, διατηρώντας την πολιτική ηρεμία μεταξύ των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Δεν είναι ενδιαφέρον ότι ούτε ένα πρόσωπο στην πλευρά μας, ανέφερε την φράση αμφισβήτηση των προεδρικών εξουσιών;” Ούτε ένας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ελάιζα Κάμινγκς, μετά την εννιάωρη δημόσια κατάθεση του Κόεν στα μέλη της επιτροπής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “θέλει να προχωρήσει με μεγάλη προσοχή.”

Η πίεση για την απομάκρυνση του Τραμπ από τα προεδρικά του καθήκοντα από την προοδευτική βάση των Δημοκρατικών αναμένεται ότι θα ενταθεί, μετά την παρουσίαση από τον Κόεν, όσων πληροφοριών υποστήριξε ότι αποτελούν φυσικές αποδείξεις για την διάπραξη κακουργήματος από τον Τραμπ, ενώ ασκούσε τα προεδρικά καθήκοντά του.

Ο Κόεν παρουσίασε μία επιταγή που ισχυρίζεται ότι υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ και σύμφωνα με τον ίδιο, προορίζονταν για την πληρωμή της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να μην αποκαλύψει την σχέση που είχε με τον Τραμπ, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ακόμη και η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές που χθες είχε δηλώσει ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία” ότι θα ψηφίσει για την αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ, εμφανίστηκε συγκρατημένη όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους για το ίδιο ζήτημα.

Σύμφωνα με την Κορτές, η ακρόαση του Κόεν ανέδειξε μερικές “σοβαρές ανησυχητικές αποδείξεις,” ενώ οι Δημοκρατικοί πρέπει να εξετάσουν όλες τις λεπτομέρειες, πριν προχωρήσουν στην ανάληψη ενεργειών.

Πηγή: “Politico” / Φωτο Reuters / ABC News

BINTEO

Δείτε επίσης

Βρετανία-Brexit: «Έτοιμο» το Λονδίνο για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “έτοιμη” για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων …