Brexit: Νέο κείμενο στα σκαριά -Περιπλέκεται το πολιτικό σκηνικό και ο χρόνος στερεύει

Διεθνή 19 Feb 2019 - 12:35 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Νέο νομικό κείμενο για το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο της συμφωνίας για το Brexit επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχοι του Λονδίνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά για την Τερέζα Μέι, που εξακολουθεί να μην βρίσκει επαρκή στήριξη στη Βουλή.

Και ενώ η Μέι ζητεί υποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπουργούς και βουλευτές, το Εργατικό Κόμμα έχει να αντιμετωπίσει τις δικές τους ισχυρές αναταράξεις, μετά την παραίτηση επτά βουλευτών, που αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα νέο «ανεξάρτητο κίνημα». Η εξέλιξη έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το πολιτικό τοπίο και να καταστήσει δύσκολους τους υπολογισμούς για την τελική μορφή, που θα λάβει το Brexit.

Η κίνηση δεν αφορά μόνο τον Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς υπάρχουν ανησυχίες και στο περιβάλλον της Μέι ότι βουλευτές των Τόρις, που τάσσονται κατά της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υποβάλλουν επίσης παραίτηση προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πολιτικό σχήμα. Σύμφωνα με το BBC τουλάχιστον δύο συντηρητικοί βουλευτές σκέφτονται την αποχώρηση από το κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα υπουργοί της κυβέρνησης την πιέζουν να αποσύρει πλήρως την απειλή ενός no deal από το τραπέζι.

Οι εξελίξεις ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαναλάβει την προσφορά της για μία αναβολή της αποχώρησης, για μετάθεση δηλαδή της ημερομηνίας εξόδου, που επισήμως είναι η 29η Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, τα σενάρια για τη βρετανική οικονομία είναι άκρως ζοφερά. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν σε βάθος χρόνο υποτίμηση της στερλίνας έως και 25%, πτώση τιμών στέγης έως και 30% και πιθανή ύφεση.

Εντωμεταξύ, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, θα ταξιδέψει στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο περιοδείας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο να πιέσει για διέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Πρόθυμη να επιτρέψει στη Βρετανία να καθυστερήσει την αποχώρησή της από την Ε.Ε. – εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι τέτοιο – εμφανίζεται η Κομισιόν.

Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung και προδημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή της έκδοση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως αν το Λονδίνο ζητήσει παράταση της διαδικασίας, το αίτημα θα γίνει δεκτό.

«Η απόφαση να ζητηθεί περισσότερος χρόνος επαφίεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν υποβαλλόταν τέτοιο αίτημα, ουδείς στην Ευρώπη θα εναντιωνόταν σε αυτό», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αν ρωτάτε για πόσο μπορεί να αναβληθεί η αποχώρηση, δεν έχω κάποιο χρονοδιάγραμμα κατά νου», συμπλήρωσε ο Γιούνκερ. Ως προς το Brexit, «βρισκόμαστε στα χέρια του Θεού» πρόσθεσε.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες επιτείνει τη σεναριολογία περί αναβολής της ημερομηνίας του «διαζυγίου» το οποίο είναι προγραμματισμένο για την 29η Μαρτίου.

Πηγές: DPA, Reuters / naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, ΒBC

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …