Breaking News

Ο Μακρόν καθιστά τη Ρωσία κορυφαία διπλωματική προτεραιότητα

Διεθνή 29 Aug 2019 - 11:29 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ο Πρόεδρος Emanuel Macron έδωσε μεγάλη έμφαση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον Γάλλων διπλωματών την Τρίτη (27 Αυγούστου), λέγοντας στους πρεσβευτές ότι «η Ευρώπη θα εξαφανιστεί» εάν δεν ξανασκεφτεί τη στρατηγική της απέναντι στη Ρωσία, αναφέρει η EURACTIV Γαλλίας.

Θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα αγωνίζονται για την ηγεμονία, ο Macron τόνισε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε είτε να αποφασίσει να είναι «μειονοτικός σύμμαχος του ενός ή του άλλου, είτε να πάρει μέρος στο παιχνίδι».

«Δεν μπορούμε να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη χωρίς την ανοικοδόμηση μιας σχέσης με τη Ρωσία, αλλιώς η Ρωσία θα κινηθεί πιο κοντά σε άλλες δυνάμεις», είπε, λίγες μέρες μετά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Φρούριο του Brégançon, μια πρόσκληση που ορισμένοι παρατηρητές έκριναν περιττή.

Μια «αρχιτεκτονική εμπιστοσύνης»

«Κάποιοι από τους συμμάχους μας θα μας ωθήσουν πάντα να επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις, αλλά αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια «αρχιτεκτονική εμπιστοσύνης» στην Ευρώπη», επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος.

«Το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι ισοδύναμο με αυτό της Ισπανίας και έχει φθίνουσα πληθυσμιακή τάση. Πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να διαρκέσει με αυτόν τον τρόπο; Πρέπει να προσφέρουμε μια στρατηγική επιλογή στη χώρα αυτή, την οποία θα χρειαστεί αναπόφευκτα», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος Πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι δεν ώθησε τον Ρώσο ηγέτη να αλλάξει τη θέση του για την Ουκρανία, το οποίο είναι το κύριο θέμα της διαμάχης με την Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν να φιλοξενήσουν συνομιλίες το Σεπτέμβριο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Γαλλία και η Γερμανία «θα διοργανώσουν τις επόμενες εβδομάδες μια σύνοδο κορυφής τύπου Νορμανδίας για να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», ανακοίνωσε τη Δευτέρα (26 Αυγούστου) στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της G7 στο Μπιαρίτς.

Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές μιας τέτοιας συνόδου κορυφής.

Ευρωπαϊκή κυριαρχία

Ο κ. Macron τόνισε επίσης την ανάγκη να ξαναφτιάξει την «ευρωπαϊκή κυριαρχία», έναν όρο που χρησιμοποίησε επανειλημμένα.

Ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι η «κυριαρχία» δεν είναι βρώμικη λέξη που πρέπει να αφεθεί στους εξτρεμιστές.

«Είμαστε η πιο ανοιχτή, αλλά και η πιο αφελής αγορά», δήλωσε ο Macron, ζητώντας μια βιομηχανική στρατηγική συμβατή με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Μεταξύ των επιτυχιών που επιτεύχθηκαν μετά από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας και υπογράμμισε την Ευρωπαϊκή Αμυντική Πρωτοβουλία.

«Υπήρξε ταμπού για την Ευρώπη, αλλά πρόσφατα σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο», είπε. Τόνισε επίσης ότι ακόμη και η Φινλανδία, η Εσθονία και η Ελλάδα σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Πρωτοβουλία, παρόλο που οι χώρες αυτές είναι ιστορικά αντίθετες στην ιδέα της σύνταξης δυνάμεων σε αμυντικά θέματα.

Δείτε επίσης

Μέρκελ: Η γερμανική κυβέρνηση θα υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι …