Breaking News

ΚΙΕΒΟ-Μ.ΑΝΤΩΝΙΟΣ: «Η πολιτική σκοπιμότητα δεν πρέπει να υπερισχύει της χριστιανικής νοοτροπίας» (video)

video, Διεθνή 8 Aug 2019 - 10:22 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Στις 27 Ιουλίου του 2019 στο Κίεβο, πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την παραμονή της 1031ης επετείου από την βάπτιση των Ρως και της εορτής του Αγίου Βλαδίμηρου, όπου συμμετείχαν 300.000 πιστοί από όλη την Ουκρανία καθώς και από άλλες χώρες. Το μήνυμα ήταν αρκετά «ηχηρό», δεδομένης της διαμορφωμένης καταστάσεως μετά τις πρόσφατες πολιτικές και εκκλησιαστικές εξελίξεις, στην Ουκρανία. 

Αφενός, τον περασμένο Ιανουάριο υπογράφτηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Εκκλησία της Ουκρανίας και αφετέρου, οι εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, ανέδειξαν στην Προεδρία νέο πρόσωπο –τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι με το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 74%. Όλα αυτά, σχολίασε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαίους δημοσιογράφους, ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ και Μπροβάρυ κ. Αντώνιος, Πρωτοσυγκελλεύων της Επαρχίας Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Η συνέντευξη δόθηκε στο Κίεβο, στην Ουκρανική πρωτεύουσα. 

Μιλώντας για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ουκρανία, σε εκκλησιαστικό επίπεδο ο Μητροπολίτης Αντώνιος δήλωσε πως η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στην Ουκρανία.

Διαθέτει πάνω από 12.000 ενορίες σε 53 επαρχίες. τη διάρκεια τωντελευταίων πέντε ετών, η προηγούμενη κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο, ασκώντας ισχυρή πίεση στην εκκλησία και παραβιάζοντας το σύνταγμα της χώρας το οποίο εγγυάται την μη παρέμβαση του κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις κατάφερε να δημιουργηθεί μια νέα δομή από σχισματικούς. Κι επίσης με πρωτοβουλία του κράτους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας.

Ωστόσο, με τη νέα κυβέρνηση και την εκλογή του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην Προεδρία της Ουκρανίας, φαίνεται ότι υπάρχει μια διάθεση για διάλογο με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Όπως υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, η προηγούμενη κυβέρνηση παραβίασε τις θεμελιώδεις παραγράφους του Συντάγματος της Ουκρανίας, παρεμβαίνοντας στις υποθέσεις της εκκλησίας. Και ενώ επέτρεψαν την κατάληψη πολλών εκκλησιών σε διάφορες επαρχίες και περιοχές της χώρας, το Κράτος δεν εξασφάλισε το δικαίωμα των ενοριτών, κατοίκων της Ουκρανίας, να ομολογούν ελεύθερα την πίστη τους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας αποδείχθηκε λάθος ή όχι, τόνισε πως η προσπάθεια νομιμοποίησης του σχίσματος ήταν εξ αρχής λανθασμένη. Και αυτό δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη μελλοντική δομή της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Επιπλέον, δήλωσε πως είχαν προηγηθεί πολλές επαφές στο Φανάρι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά φάνηκε ότι δεν καρποφόρησαν. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και οι συνέπειες αποδεικνύουν την πραγματικότητα. Μέσα σε αυτή τη δομή δεν υπάρχει ούτε ειρήνη ούτε συγκατάθεση. Στο εσωτερικό ήδη διασπώνται.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Αντώνιος υπογράμμισε πως είναι αισιόδοξος, καθώς «ο Χριστιανισμός είναι μια αισιόδοξη θρησκεία. Επομένως, παρά τα προβλήματα, ο χριστιανός είναι πάντα βέβαιος ότι ο Κύριος θα διορθώσει οποιεσδήποτε τρομερές ατέλειες ούτως ή άλλως.

Η πολιτική σκοπιμότητα δεν πρέπει να υπερισχύει της χριστιανικής νοοτροπίας. Και είμαστε έτοιμοι για διάλογο, είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε το ζήτημα σε ειρήνη και να σταματήσουμε έναν τόσο παράλογο διαχωρισμό» όπως είπε. / Πέγκυ Ντόκου

ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε επίσης

Ο Μπραντ Πιτ διεκδικεί Emmy για ένα 3λεπτο σκετς για τον κορωνοϊό (video)

Ο Μπραντ Πιτ θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στη φετινή κατάκτηση του Όσκαρ αποσπώντας ένα …