Breaking News

Υπέρ της Ελλάδος για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας

Διεθνή 16 May 2019 - 12:24 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδος για τις αποζημιώσεις του πρώτου και δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από την Γερμανία, τάχθηκε σε δηλώσεις του ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ερωτηθείς σε συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία24» υπογράμμισε τα εξής:

«Δεν ξέρω αν η Γερμανία θα πληρώσει αυτές τις αποζημιώσεις, αλλά τέτοιες ενέργειες, φυσικά, υπόκεινται σε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Πρόσφατα, η Πολωνία προέβαλε τέτοιες αξιώσεις. Τώρα είναι η ώρα της Ελλάδας.

Όταν τα κράτη ξεκινούν να διεκδικούν το ένα από το άλλο, για γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στο παρελθόν, το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να πληρώνονται από τυχόν αποζημιώσεις.

Και δεύτερον, τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ήταν κάτι όταν, μετά τον πόλεμο, η Γερμανία κατέβαλε αποζημιώσεις για τους βομβαρδισμούς. Και ένα άλλο, είναι όταν αρχίζουν να επιστρέφουν σε αυτό το θέμα τώρα, τόσα χρόνια αργότερα.

Δεν ξέρω πώς η Γερμανία θα ανταποκριθεί σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά νομίζω ότι το κύριο καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων και ηγετών όλων των χωρών του κόσμου, είναι τώρα να αποτρέψει έναν νέο πόλεμο και να μην υπολογίσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις τελευταίες δεκαετίες πριν. του πολέμου.

Η ζημία αυτή δεν μπορεί να υπολογιστεί ούτε σε δολάρια, ούτε σε ευρώ ούτε σε άλλες νομισματικές μονάδες.

Πρόκειται για ανεπανόρθωτη ζημιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλα πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν τέτοιου είδους γεγονότα.

Παράταση για την ρηματική διακοίνωση

Σημειώνεται ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπερψηφίστηκε το ψήφισμα για τις γερμανικές οφειλές (17 Απριλίου 2019) με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος, Νίκου Βούτση.

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης, θα κινητοποιηθεί ώστε να ενημερωθούν όλα τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια σχετικά με την απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών από την Ελληνική Πολιτεία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Επιπροσθέτως, η επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας στο Βερολίνο έλαβε μερικές εβδομάδες παράταση.

Η ρηματική διακοίνωση επρόκειτο να επιδοθεί με βάση τον αρχικό προγραμματισμό στις αρχές Μαΐου, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι τελικά θα επιδοθεί αρχές Ιουνίου.

Ερώτημα αυτή τη στιγμή αποτελεί εάν η διακοίνωση θα επιδοθεί σε υψηλό επίπεδο- π.χ. από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ή, το πιθανότερο, από την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου – ή σε χαμηλότερο επίπεδο, π.χ. από τον πρέσβη μας στο Βερολίνο.

Η απάντηση από την κυβέρνηση στο ερώτημα αυτό θα κρίνει και τον ακριβή χρόνο παράδοσης της ρηματικής διακοίνωσης, καθώς αν επιλεγεί το χαμηλό επίπεδο η εξέλιξη θα είναι γρήγορη και εάν επιλεγεί το υψηλό επίπεδο η επίδοση θα γίνει αρχές Ιουνίου. (με πληροφορίες από mospat – naftemporiki)

Δείτε επίσης

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Διεθνής κατακραυγή για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αντιδράσεις διεθνώς έχει προκαλέσει η απόφαση της Αγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. …