«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Διεθνή 1 Oct 2020 - 12:07 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και επικεφαλής της CIA) Μάικλ Πομπέο στα θέματα της Ορθοδοξίας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα (μία στάση στην περιοδεία του ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος για τις αμερικανικές εκλογές και μία ημέρα πριν το περίφημο Debate – φιάσκο ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την Προεδρία των ΗΠΑ) ο κ. Πομπέο, φρόντισε να μην αφήσει καμία «ασάφεια» για την ευθεία επιρροή του Λευκού Οίκου στα εσωτερικά της Ορθοδοξίας.

Η Ορθοδοξία είναι ένας χώρος, στον οποίο, λογικά, οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να έχουν κανένα λόγο ή παρέμβαση.

Αλλά όταν πρόκειται για την Μόσχα και τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, όλα… ξεκαθάρισαν.

Η παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν θα έπρεπε να  μας εκπλήξει. Είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (ενδεχομένως και με πολιτικές προεκτάσεις) στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ αποκαλύπτεται πλέον και ο ρόλος στο καυτό ζήτημα του Ουκρανικού.

Βέβαια, η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης με την Τουρκία, τις επενδύσεις στην χώρα μας αλλά και τις σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία (ακόμη μια αποκάλυψη για ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ σε θέματα πολιτικής αλλά και εκκλησιαστικά) κρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως ‘επιτυχημένη’.

Το ζήτημα όμως, παραμένει. Οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και οι ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους, προσπαθώντας γι ακόμη μια φορά να «ενοχοποιήσουν» την Ρωσία σε όλα τα μέτωπα.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ANT1, από τη Σούδα όπου βρέθηκε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να στείλει για το θέμα αυτό ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία, σε δήλωσή του ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε στενότερη συνεργασία για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία, όπως η προσπάθεια να ενσωματώσει και να οικειοποιηθεί την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Τονίστηκε ακόμη πως «η αμερικανική πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μειωθεί η ‘Ρωσική επιρροή στην περιοχή’ καθώς η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να πιεστεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον αγώνα που κάνει η Μόσχα για να πάρει την πρωτοκαθεδρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας» -επιχειρώντας να καταστήσει σαφές πως η Ρωσία είναι ο…. εχθρός της Ελλάδας και επιχειρεί την διάλυση της Ορθοδοξίας (!)

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι η Ρωσική Εκκλησία ήταν η πρώτη που πήρε θέση στο ζήτημα με την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί -πριν από την ρωσική κυβέρνηση.

Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΛΕΓΚΟΪΝΤΑ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ

Δεν είναι τυχαία και η σκληρή δήλωση του Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πατριαρχείου Μόσχας για Εκκλησιαστικές Σχέσεις με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να εφαρμόσει την πολιτική του».

Ο Εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «η αμερικανική διπλωματία είναι ειλικρινής με την απλότητά της: χρησιμοποιώντας το Φανάρι για τα δικά του συμφέροντα, σκοπεύει να πολεμήσει την επιρροή οποιουδήποτε άλλου κράτους που δεν είναι έτοιμο να εκπληρώσει τη βούληση του Υπουργείου Εξωτερικών, αυτό εκφράζεται από το στόμα του Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως».

Ο κ. Λεγκόιντα ανέφερε ως παράδειγμα την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της εκκλησίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ μαζί με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, δημιούργησαν μια ‘θρησκευτική’ δομή με σκοπό την άσκηση της καλοπροαίρετης πολιτικής επιρροής, και η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες πιστούς Ουκρανούς».

Κλείνοντας ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Πατριαρχείου Μόσχας για Εκκλησιαστικές Σχέσεις με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι κοινές δηλώσεις του Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Σούδα είναι μια απόδειξη της εν λόγω πολιτικής» (πηγή: Ρομφέα)

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ

Την ίδια ώρα, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, σχολιάζοντας το θέμα των επιπτώσεων για την παγκόσμια Ορθοδοξία των ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι ενέργειες, στις οποίες προχώρησε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, είναι μια θεομηνία για όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία. Δεν φέρουμε γι᾽ αυτό οποιαδήποτε ευθύνη. Όλα αυτά τα χρόνια δεν πραγματοποιήσαμε καμία κίνηση σε βάρος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.  Αντιθέτως, τον πληροφορούσαμε τακτικά για τη θέση μας, τον προειδοποιούσαμε για τις επιπτώσεις των ενεργειών, στις οποίες προτίθετο να προχωρήσει, δηλαδή κάναμε, όσα μπορούσαμε να κάνουμε για να προλάβουμε αυτές τις ενέργειες. Αφότου οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούσθηκαν και οι ενέργειες έγιναν πράξη, αποστολή μας είναι να ασχολούμαστε με τις επιπτώσεις τους και να ελαχιστοποιήσουμε τη βλάβη για την παγκόσμια Ορθοδοξία, την οποία επέφερε με τις ενέργειές του ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Φρονώ, ότι πρωτίστως κατάφερε τεράστιο πλήγμα στον εαυτό του, στην υπόληψή του, στη διακονία του, διότι είναι αδύνατο τώρα να αντιμετωπίζεται σοβαρά ως επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως πρώτος μεταξύ ίσων. Οικειοθελώς αποποιήθηκε αυτής της ιδιότητας. Κατά δεύτερον, δεν υπήρξε ουδεμία θεραπεία του σχίσματος στην Ουκρανία. Αντιθέτως, το σχίσμα αυτό έγινε βαθύτερο και εξαπλώθηκε πλέον όχι μόνον στην Ουκρανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, σε άλλες τοπικές Εκκλησίες. Στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτού του σχίσματος».

(πηγή: Служба коммуникации ОВЦС)

Δείτε επίσης

Υψηλοί τόνοι και βαριά λόγια στο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν (video)

Σκληρά λόγια αντάλλαξαν στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου …