Υπεγράφη ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας – Έντονη αντίδραση από την Μόσχα

Διεθνή 7 Jan 2019 - 11:25 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 τον Τόμο που παραχωρεί Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας παρουσία του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Πέτρο Ποροσένκο μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ο οποίος συμμετείχε στις τελετές για την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναναμενόμενη αυριανή τελετή», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας «προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση».

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας παραδόθηε, βάσει του προγράμματος, στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο, σε τελετή παράδοσης που έλαβε χώρα με Συλλείτουργο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανείων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018 και πρόσθεσε: «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας».

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

«Είναι μια τραγική μέρα στην ιστορία της Ορθοδοξίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τώρα έχει πράγματι τεθεί σε προσευχή και κανονική κοινωνία με το πρόσωπο που δεν έχει καμία νομιμότητα και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην ενότητα της Ορθοδοξίας» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχα, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ.

Σημείωσε μάλιστα, ότι η στάση των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών απέναντι στις πράξεις της Κωνσταντινούπολς είναι γνωστή: «Καμία από αυτές δεν στήριξε και δέχτηκε το μονοπάτι που διάλεξε το Φανάρι. Ένας αριθμός εκκλησιών έχει ξεκαθαρίσει την διαφωνία της. Τώρα οι εκκλησίες που προηγουμένως απέφυγαν τις δημόσιες δηλώσεις, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη επιλογή.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ΤΕΕΣ υπενθύμισε, επίσης, ότι σε πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στο μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου, στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο «έχει εκφράσει την θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτή την αντι-κανονική πράξη» όπως είπε. (info: alphanews / RIA Novosti)

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …