Το Πατριαρχείο Μόσχας θα παράσχει στους ρωσόφωνους της Τουρκίας την απαραίτητη ποιμαντική φροντίδα

Διεθνή 16 Nov 2018 - 3:34 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να παράσχει στους ρωσόφωνους την απαραίτητη ποιμαντική φροντίδα, αν και αφορά κανονική επικράτεια της Κωνσταντινούπολης. 

Το θέμα σχολίασε με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, τονίζοντας πως αυτή είναι η μόνη λύση για την μέριμνα του ρωσόφωνου ποιμνίου στην περιοχή.

«Μετά το τα όσα συνέβησαν μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης (και αυτό, όπως υπογραμμίζουμε πάντα, εξαναγκαστήκαμε να το κάνουμε υπαιτιότητα της Κωνσταντινούπολης), λάβαμε πολλές επιστολές από το ρωσικό λαό που ζούσε στην Τουρκία.

Στην Τουρκία, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, έχει περίπου 2.000 πιστούς, ενώ οι ρωσόφωνοι, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες στη χώρα αυτή. Πρόκειται για Ρώσους που είτε μετακόμισαν εκεί για να ζήσουν μόνιμα, είτε υπάρχουν γυναίκες που παντρεύτηκαν Τούρκους πολίτες.

Σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια, η Αλάνια, η Άγκυρα, πολλοί Ρώσοι μας ρωτούν: σε ποιους ναούς πρέπει να πάμε; Τώρα δεν έχουν πουθενά να πάνε, επειδή στην Τουρκία υπάρχουν μόνο ναοί του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Φυσικά, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να ασχοληθεί με την ποιμαντική φροντίδα των πιστών μας στην Τουρκία. Συνηθίζαμε να τους λέμε: πηγαίνετε στις εκκλησίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Μαζί με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, προσπαθήσαμε να καθιερώσουμε ποιμαντική μέριμνα για ρωσόφωνους πιστούς.

Είχαμε προτάσεις: να στείλουμε ιερείς από τη Ρωσική Εκκλησία, οι οποίοι, αφού μπήκαν στη δικαιοδοσία σας, θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τους πιστούς μας. Αλλά η Κωνσταντινούπολη πάντα το αρνιόταν.

Τώρα, στην κατάσταση ρήξης στην οποία βρισκόμαστε, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να στείλουμε ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ποιμαντική  μέριμνα των πιστών μας. Και αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα θα βρισκόμαστε σε ρήξη με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, στην οποία εμμένει το Φανάρι.

Σε κάθε περίπτωση, θα επιλυθεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως συμβαίνει στη Δυτική Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Απλά, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα στέλνει τους ιερείς της εκεί, επειδή είναι το έδαφος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, αφού βρισκόμαστε σε Σχίσμα». (theviewer / Π.Ντ.)

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …