Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν αποτίμηση της εξάμηνης θητείας του Μακρόν

Διεθνή 5 Nov 2017 - 6:04 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί μια «επανάσταση». Τα γαλλικά ΜΜΕ όπως η εφημερίδα Le Parisien και Le Monde έκαναν μια πρώτη αποτίμηση με αφορμή την συμπλήρωση έξι μηνών στην προεδρία.

Έξι μήνες μετά την άφιξή του στο παλάτι του Elysee, ο Εμμανουήλ Μακρόν απολαμβάνει μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, για να κάνει τους προκάτοχούς του να χάνουν το χρώμα τους. Η αντιπολίτευση, δεν έχει καταφέρει (ακόμα) να ανακάμψει. Η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση: η ανάπτυξη θα μπορούσε να ανέλθει σε 2%! Όσον αφορά τα συνδικάτα, αποσυνδεδεμένα, αγωνίζονται να κινητοποιηθούν. Ακόμα και ο άλλοτε πομπώδης Ζαν Λυκ Μελενσόν παραδέχεται (δυστυχώς): «Προς το παρόν, αυτός είναι ο οποίος έχει το σημείο».

Διατάξεις για τον Κώδικα Εργασίας, νόμος κατά της τρομοκρατίας, νομιμοποίηση της πολιτικής ζωής, φορολογική μεταρρύθμιση, στεγαστική στρατηγική … Ο Μακρόν κάνει τις μεταρρυθμίσεις, σχεδόν χωρίς κόστος.

Και όμως, καμία κατάσταση χάριτος. Δεν χρειάστηκε ούτε τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για να κατρακυλήσει η δημοτικότητά του.

Την ίδια ώρα, το 35% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι με την αρχή της πενταετούς περιόδου του Μακρόν, έναντι 59% που λένε ότι είναι «δυσαρεστημένοι» -σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Harris Interactive για το δίκτυο France-2 που μεταδόθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Αυτή η έρευνα διεξήχθη στο διαδίκτυο από τις 2 έως τις 3 Νοεμβρίου με 1.817 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, σύμφωνα με τη μέθοδο ποσοστώσεων.

Η έρευνα έγινε με αφορμή τους έξι μήνες του Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας.

Ο βαθμός ικανοποίησης των Γάλλων αφορά την κατάργηση του φόρου στέγης για το 80% (52%) και ακολουθεί, ο νόμος για την τρομοκρατία (25%), η μεταρρύθμιση των συνθηκών εισόδου στην χώρα (24%) και η μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας (19%).

Δείτε επίσης

«Ωμή» παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ορθοδοξία, πριν από τις αμερικανικές εκλογές

 Αίσθηση αλλά όχι και έκπληξη, προκάλεσε η «ωμή» παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (και …