Τέλος στα «κίτρινα γιλέκα» σχεδιάζει με δημοψήφισμα ο Εμανουέλ Μακρόν (video)

video, Διεθνή 4 Feb 2019 - 2:40 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κοινωνικοοικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε το κύμα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» σε εθνικό επίπεδο, εξετάζει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για τη διενέργειά του σε περίπτωση που ο πρόεδρος δώσει το «πράσινο φως», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Journal du Dimanche» επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Μακρόν εξετάζει πιθανή διοργάνωση του δημοψηφίσματος στις 26 Μαϊου, την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τη συγκεκριμένη ημέρα είναι «πολύ μεγάλες», σύμφωνα με το έντυπο.

Οι πηγές επισημαίνουν ότι η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εκλογές στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών – υπεύθυνη και για τα δημοψηφίσματα – έχουν ήδη κρατήσει τους φακέλους και τα ψηφοδέλτια που χρειάζονται για το δημοψήφισμα και αναμένουν το «πράσινο φως» από τον πρόεδρο.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μακρόν είναι σχεδόν αποφασισμένος για το δημοψήφισμα, ωστόσο το έντυπο δεν δημοσιεύει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το δημοψήφισμα καθαυτό.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που πραγματοποιεί συστηματικά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχει στιγματιστεί από βίαια επεισόδια σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου και παρότι η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα – που υπήρξαν η αφορμή για τις διαδηλώσεις – και ταυτόχρονα εισήγαγε άλλα μέτρα για τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της χώρας, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να διαδηλώνουν ανά τη χώρα κάθε Σαββατοκύριακο. / Πηγές: ΑΜΠΕ, Sputnik

ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε επίσης

Βρετανία-Brexit: «Έτοιμο» το Λονδίνο για μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων

Η Βρετανία δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι “έτοιμη” για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων …