Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν με φόντο τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άποψη, Διεθνή 19 Jun 2018 - 11:31 AM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Ένα κοινό μέτωπο για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης στην μετά Brexit εποχή προσπαθούν να συγκροτήσουν Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν στη σημερινή συναντησή του στο Βερολίνο.

Αλλά το βασικό θέμα της συνάντησης της αποδυναμωμένης πολιτικά καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο στο πλαίσιο κοινού γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, κινδυνεύει να περάσει σε δεύτερο πλάνο την στιγμή που η υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών διαλύει την ευρωπαϊκή συνοχή και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμού.

Η συνεδρίαση, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί των δύο κυβερνήσεων, διεξάγεται στον πύργο του Μέζεμπεργκ, κυβερνητική κατοικία βόρεια του Βερολίνου, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη  για τις 17.00 ώρα Ελλάδος.

Η Ιταλία, στην πρώτη γραμμή της υποδοχής αιτούντων άσυλο εδώ και χρόνια, προκάλεσε νέα κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφασή του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου Aquarius που μετέφερε 630 διασωθέντες ανοικτά της Λιβύης πρόσφυγες και μετανάστες.

Επειτα από μία οδύσσεια μίας εβδομάδα στα νερά της Μεσογείου, οι Αφρικανοί στην πλειοψηφία τους έφθασαν τελικά στην Ισπανία.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν συμφωνούν ως προς ένα σημείο: η διαχείριση των μεταναστών πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, την ώρα που χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται να ανοίξουν τα σύνορά τους και η πίεση για μία στάση «ο καθένας για τον εαυτού του» αυξάνεται.

Η Μέρκελ υπό πίεση μετά το τελεσίγραφο δύο εβδομάδων του Ζεεχόφερ

Η καγκελάριος που βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας της εδώ και 13 χρόνια επείγεται να παρουσιάσει πρόοδο το αργότερο μέχρι την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 28 και 29 Ιουνίου.

Χθες, ο υπουργός της των Εσωτερικών και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, που εκπροσωπεί την δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού, τής έδωσε προθεσμία δύο εβδομάδων , μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αντίθετη περίπτωση θα δώσει εντολή για την «άμεση επαναπροώθηση» των αιτούντων άσυλο από τα γερμανικά σύνορα στις χώρες εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λίγο τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες, περιλαμβανομένης της αποπομπής του που θα έφερνε και την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού της πρώτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ουδείας αναμένει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων στο τέλος του Ιουνίου για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται στην χώρα εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ομως, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι πιθανό να συμφωνήσουν για την σημαντική ενίσχυση της Frontex, για την δημιουργία κέντρων υποδοχής την Αφρική και στην εναρμόνιση της πολιτικής ασύλου. Η καγκελάριος λέει επίσης ότι θέλει να ανανεώσει τις διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Προς γαλλογερμανικό συμβιβασμό για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το εμβληματικό μέτρο της σύστασης αυτόνομου προϋπολογισμού που θα δίνει την δυνατότητα επενδύσεων, μεγάλη φιλοδοξία του Μακρόν, αναμένεται να οδηγήσει σε συμβιβαστική λύση με το Βερολίνο. Το Παρίσι ελπίζει μία σημαντική συμφωνία ως προς το θέμα αυτό. Η συμβιβαστική λύση που προωθείται, ωστόσο, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις γαλλικές προσδοκίες για έναν κοινό προϋπολογισμό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού η καγκελάριος έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα αποδεχθεί παρά έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης περιορισμένο σε μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων.

Η Μέρκελ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ανάμεσα στην δεξιά πτέρυγα του συνασπισμού, που φοβάται μήπως η Γερμανία κληθεί να πληρώσει για τις «πολυέξοδες» χώρες της νότιας Ευρώπης, και την αριστερή πτέρυγα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που την καλεί να σταματήσει τις «εκπτώσεις» και να υιοθετήσει τις προτάσεις Μακρόν. Βερολίνο και Παρίσι είναι πιθανόν επίσης να συμφωνήσουν επί κοινής βάσης για την φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής Άμυνας

Τελευταίο θέμα της συνάντησης, η ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να περικόψει την χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της γαλλικής πρότασης για μία «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία επέμβασης», ένα είδος κοινού στρατηγείου κρίσης που θα περιλαμβάνει περί τις δέκα χώρες και θα οδηγήσει στην σύσταση κοινής στρατιωτικής δύναμης. Το Παρίσι ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία,  ώστε να αρχίσει το σχέδιο  να υλοποιείται από αυτόν τον μήνα. (info: ΑΠΕ-ΜΠΕ / euronews)

BINTEO

Δείτε επίσης

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κρίσιμο δίμηνο για την παραγωγή του εμβολίου

Η κούρσα παραγωγής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του …