Breaking News

Συμβούλιο της Ευρώπης προς Ελλάδα: Ψάξτε τα κονδύλια για πρόσφυγες

Διεθνή 14 Apr 2019 - 12:48 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Με τίτλο «Η κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά: Περισσότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν», το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε κείμενο-καταπέλτη το βράδυ της Πέμπτης κατά της Ελλάδας τόσο για τις άθλιες συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν πέμπτο χρόνο της μεταναστευτικής κρίσης όσο και τη διαχείριση των δεκάδων εκατομμυρίων που δόθηκαν από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

 Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι σημειώσεις και οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Αννέτας Καββαδία, Γιώργου Κυρίτση και Μπέττυ Σκουφά, που ζήτησαν να μη γίνει ο οικονομικός έλεγχος και σε όλο το πρόχειρο κείμενο του Συμβουλίου προσπαθούν να «στρογγυλέψουν» την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.

Οπως για παράδειγμα στην αναφορά του Συμβουλίου ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη Λέρο και στην Κω, η κατάσταση σε Λέσβο, Χίο και Σάμο παραμένει καταστροφική εδώ και χρόνια, η ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να αλλάξει η λέξη «καταστροφική» και να γίνει «πολύ δύσκολη».

Τέτοιες διορθώσεις στο κείμενο είναι δεκάδες, αλλά αυτό που προκαλεί περισσότερο είναι, στο πλαίσιο των προτάσεων του Συμβουλίου προς τη Σύνοδο των Υπουργών που ζητάει από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει, στο εξής, τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση, με την ομάδα των βουλευτών να ζητά να διαγραφεί!

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόσο για το ψήφισμα όσο και για την παρέμβαση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Petra De Sutter, σημείωσε: «Οι διαρκείς διεθνείς επικρίσεις προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του Προσφυγικού συνεχίζονται. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα έλεγχο για το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η αρμόδια εισηγήτρια Petra De Sutter στην παρέμβασή της μίλησε για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών των ελληνικών νησιών, αλλά και την ικανότητα της κυβέρνησης στο να διαχειριστεί την κατάσταση. Προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν, επιτέλους, στο αυτονόητο: στον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

tΚαι κάλεσε, ευθέως, την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που λαμβάνει και που προορίζονται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Και το χειρότερο: Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε και ψήφισμα ζητώντας από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει, στο εξής, τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση!

Γεγονός που αποτελεί τον καθρέφτη της ανικανότητας του κυρίου Τσίπρα και των υπουργών του. Αποτελεί, όμως, και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν -με περίσσιο θράσος και με επικεφαλής την κ. Αννέτα Καββαδία- την αποτροπή του οικονομικού ελέγχου, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία! Για ακόμη μία φορά η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται». (eleftherostypos)

Δείτε επίσης

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας δεν θεωρεί τη Μόσχα την «τρίτη Ρώμη» – Αισιοδοξία για τις σχέσεις Ουκρανίας – Μόσχας

Ξεπερασμένη θεωρεί την παλαιά θεωρία ότι «η Μόσχα είναι η τρίτη Ρώμη» και δεν μπορεί …