ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΜΟΣΧΑ-ΦΑΝΑΡΙ: Η Ελλάδα αρνείται την βίζα σε κληρικούς κ λαϊκούς! – Απειλείται κ ο Τουρισμός

Διεθνή 14 Sep 2018 - 1:21 PM
Συντάκτης: TheViewer Editor

Σε μείζον ζήτημα με διπλωματικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις αναδεικνύεται πλέον η υπόθεση με την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, την απόφαση για την χορήγηση της οποίας έλαβε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ανακοίνωσε στην συνάντηση που είχε στο Φανάρι, με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο. 

Πέραν του γεγονότος πως οι σχέσεις πλέον ανάμεσα στα δύο Πατριαρχεία διανύουν την περίοδο ενός «ψυχροπολεμικού κλίματος» δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση αλλά ούτε και περιθώριο για συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπολεως, απέστειλε εξάρχους στην Ουκρανία, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την Μόσχα και μάλιστα σε έντονο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, το Πατριαρχείο της Μόσχας προέτρεψε τους πιστούς της Ουκρανίας να συσπειρωθούν γύρω από τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο στο πλαίσιο της προσπάθειας ‘εισβολής’ (όπως την χαρακτηρίζει) της Κωνσταντινούπολης στην κανονική του επικράτεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, το Πατριαρχείο Μόσχας δεν αποκλείει ότι μια επερχόμενη ‘διάσπαση’ στον ορθόδοξο κόσμο, λόγω της υπόθεσης της Ουκρανίας, μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος με το Μεγάλο Σχίσμα του 1054 μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας!

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η διάσπαση αφορά πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό, τι εκείνη την εποχή, λαμβάνοντας υπόψη πόσο σημαντικά έχει αυξηθεί το ποίμνιο. Έτσι, η δραματική νέα ενδεχόμενη διαίρεση θα είναι σημαντικά πιο έντονη» – δήλωσε στο πρακτορείο «Interfax» ο γραμματέας για τις διορθόδοξες σχέσεις του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

Προειδοποίησε ακόμη ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το ποίμνιό του παρά το γεγονός ότι η βία και το χάος είναι πραγματικά –όπως αναφέρονται σε δημοσιεύματα.

Ανοιχτό πάντως παραμένει το ενδεχόμενο, η Μόσχα να προχωρήσει σε απαντητικά μέτρα -εφόσον δεν μπορεί να μείνει αδρανής σε τέτοιες προκλήσεις.

«Στην κεφαλή της Ουκρανικής Εκκλησία είναι ένα εξαιρετικό άτομο με υψηλό πνευματικό επίπεδο που μπορεί να συσπειρώσει τον ορθόδοξο κόσμο γύρω του. Μόνο με η ενότητα είναι η δύναμη της Ορθοδοξίας» – δήλωσε ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ. Ανέφερε επιπλέον, ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αναμένει εξηγήσεις, για το περιστατικό.

Πρόβλημα με τις βίζες – Απειλείται και ο Τουρισμός!

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως και Λαδόγκας Βαρσανόφιο ο οποίος κατήγγειλε ότι δεν του ανανέωσαν τη βίζα του για την Ελλάδα ενώ ήθελε να μεταβεί για προσκύνημα στο Άγιον Όροςενώ παρόμοια γεγονότα συνέβηκ\σαν πρόσφατα και με άλλους κληρικούς.

Είναι γεγονός πάντως, πως μία τέτοια στάση από τις ελληνικές αρχές απέναντι σε κληρικούς από μία Ορθόδοξη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί Ρώσοι που θέλουν να επισκεφτούν την χώρα μας, αναγκάζονται να εκδίδουν…. Ιταλική ή Γαλλική βίζα!!!

Τέτοια γεγονότα πάντως, κινούνται πέρα από την σφαίρα των εκκλησιαστικών εξελίξεων καθώς η ίδια η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ανεβάσει σε πολύ επικίνδυνο βαθμό την «κόντρα» με την Ρωσική κυβέρνηση σε μια περίοδο όπου τα εθνικά μας ζητήματα βρίσκονται «επί ξυρού ακμής» ενώ η κατάσταση με την άρνηση για χορήγηση βίζας σε Ρώσους κληρικούς και ίσως σε λαϊκούς, δεν αποκλείεται να επιφέρει ένα άνευ προηγούμενου χτύπημα στον Τουρισμό από την Ρωσία –που ήδη καταγράφει πολύ μεγάλη πτώση κατά την φετινή τουριστική περίοδο. / Π.Ντ.

Δείτε επίσης

Η Ροδίτισσα της Λ’Άκουιλα, Μαρκέλα Ντελβέκιο! (video)

Ιταλία και Ελλάδα συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων, ήδη από την εποχή των ελληνικών αποικιών στην …